Toto je nejhorší věc, kterou si ke snídani můžete dát. Ničí zuby a způsobuje obezitu. Přesto ji Češi jedí
Lidé často věří, že na první pohled dietní věci jsou pro jejich zdraví velmi prospěšné. Bohužel některé potraviny se jako zdravé pouze tváří, ale k přínosu pro lidský organismus mají na míle daleko. Ačkoliv by měly být zdravé, jsou plné cukru, ničí zuby a způsobují obezitu. Pokud to s jídlem myslíte opravdu vážně, je nezbytné podrobně pročítat výživové údaje na obalech potravin. Jen tak zjistíte, jestli jídlo, které si dopřáváte, je pro vás výhodné, nebo ne.
Spousta Čechů v dobré víře nahradilo klasickou snídani v podobě pečiva oblíbenou alternativou a doufali, že zdravě nastartují svůj den. Bohužel se kýžený efekt nedostavil. Místo aby měli tělo plné energie, kolísá jim cukr, kazí se jim zuby a velmi rychle se dostavuje únava, protože tělu chybí látky, které nezbytně potřebuje. Pokud jste i vy konzumentem těchto oblíbených „pochoutek“, zamyslete se nad tím, jestli přece jen není možné stravovat se jiným způsobem.
Snídaňové cereálie se tváří zdravě, ve skutečnosti jsou napěchované cukrem
Cereálie. Slovo, které je pro většinu lidí synonymem zdravé stravy. Vypadají skvěle a lákavě. Ne všechny druhy jsou však zdraví prospěšné. V mnoha případech jsou plné cukru a dalších látek, které nejenže nepřispějí k hubnutí, ale celkově škodí celému tělu i zažívání. Jejich obliba roste především kvůli jejich efektivní a rychlé přípravě. Jednoduše je nasypete do misky, přidáte mléko nebo jogurt a můžete jíst. Jejich obaly jsou plné lákavých a líbivých hesel o zdravém startu dne, pocitu energie a množství vitamínů. Skutečnost je však mnohdy diametrálně odlišná.

Co se stane s tělem, když si ráno do misky nasypete právě průmyslově doslazované profanované cereálie? Raketově se vám zvýší množství cukru v krvi, postupně vám začne kolísat energie a velmi brzy se dostaví únava. Tu se snažíme zahnat vším, co je po ruce – kávou a dalšími cukry. A tak se začneme motat v začarovaném kruhu, z něhož je velmi těžké vystoupit a nastolit rovnováhu. Kvůli velkému příjmu cukru se nám začne usazovat v těle nebezpečný tuk a trpí také zuby. Cukr je totiž skvělou potravou pro zubní kazy, které pak na vašich zubech hodují a poškozují je. Dále se zvyšuje množství bakterií v ústech, pro něž je cukr také hnacím motorem. Sečteno, podtrženo: Snídaňové cereálie s hromadou přísad jsou nakonec tou nejhorší snídaní, kterou si můžeme naservírovat – a přesto je Češi jedí skoro každý den.
Čím méně přísad cereálie mají, tím lépe pro vás
Jak už to tak bývá, ty nejzdravější cereálie jsou většinou ty nejméně chutné. Ale zvyknout se na ně dá. Vybírejte takové, které jsou co nejméně zpracované, tedy ideálně vločky z různých obilovin typu oves, pohanka, případně quinoa. V regálech obchodů nechte doslazované varianty, zvláště ty s posypem, čokoládou a spoustou barviva. Úplným tabu by měly být různé barevné kroužky, čokoládové hvězdičky, kuličky, kakaové polštářky plněné čokoládou apod. Kromě cukru se zaměřte i na sůl, kterou průmyslově zpracované cereálie obsahují. Zvláště pozor si dejte u dětí, které mají snížené limity oproti dospělým. U nejmenších dětí od 4 do 6 let by denní příjem soli neměl překročit hranici 3 g. Správně vybrané cereálie obsahují vitamíny, železo a také vlákninu. Pokud k nim přidáte bílý jogurt a čerstvé ovoce, pak se opravdu stanou skvělým ranním jídlem, které vás zasytí na mnoho hodin, a mohou být velkým pomocníkem při cestě za zdravým a štíhlým tělem plným energie.

Snídaně je základem dne. Proto dobře a pečlivě zvažte její složení a také množství. I z té nejzdravější potraviny se může vysokou konzumací stát nepřítel. Myslete na vyváženost a zbytečně nekonzumujte potraviny, které jsou dochucované a dobarvované. Vařte ze základních surovin, cukr nahrazujte ovocem, konzumujte výrobky bohaté na vlákninu a nezapomínejte ani na zdravé tuky.
zdroje: jimejinak.cz, hradec.rozhlas.cz