Toto je nejhorší ovoce, které jíst, pokud chcete zhubnout. Je to doslova cukr v přestrojení
Jen málokoho by asi napadlo kontrolovat kalorické hodnoty ovoce. Považujeme ho za zdravé, což je sice pravda, pokud ale chceme hubnout, může nám házet klacky pod nohy. Některým druhům byste se proto měli vyhýbat obloukem.
Ovoce je zdravé. To je věta, kterou jsme slyšeli už tisíckrát. Pokud ale zrovna bojujete s přebytečnými kily, některé druhy ovoce mohou vaší snaze spíš uškodit. Některé plody jsou totiž plné cukru, kalorií a velmi významně zvedají hladinu glykémie. Které jsou ty nejhorší, kolik si jich můžete bez výčitek dopřát a čím je případně nahradit?

Banán je velká dietní zrada
Banán vypadá nevinně, většina z nás si myslí, že je to rychlá a zdravá svačinka, která zasytí. Potíž je v tom, že obsahuje až 22 gramů cukru na kus, což je víc, než některé čokoládové tyčinky. Jeden středně velký banán má kalorickou hodnotu kolem 100–120 kcal, a přestože obsahuje draslík, hořčík a vlákninu, je z hlediska redukce váhy problematický hlavně kvůli vysokému glykemickému indexu.
V praxi to tak znamená jediné. Tělo banán rychle zpracuje, cukr v krvi vystřelí nahoru a následně prudce klesne. To vás bohužel brzy donutí znovu něco sníst. Pokud na banán nedáte dopustit a nechcete si ho ani přes nesporné nevýhody odpustit, dejte si ho jen půlku a kombinujte ho s tuky nebo bílkovinou, třeba v jogurtu nebo s oříšky.
Hroznové víno je cukrová bomba
Hrozny jsou zákeřné. Jsou šťavnaté, sladké – a právě v tom je jejich největší problém. Snadno se stane, že jich sníte opravdu hodně a tím přijmete i velké množství fruktózy, která se v těle metabolizuje na tuk.
Jeden hrníček hroznů obsahuje kolem 100 kalorií a až 23 gramů cukru. A kdo z nás si dá jen hrnek? Většina lidí nemá problém spořádat celé balení. Hrozny navíc neobsahují téměř žádnou vlákninu nebo bílkoviny, takže vám ani nepřinesou pocit sytosti, jen další chutě. Pokud všechno, po čem toužíte, je šťavnaté ovoce, které tolik nezvedne cukr v krvi, zkuste raději borůvky nebo maliny. Mají nižší glykemický index a víc vlákniny.
Ananas je opředený řadou mýtů
Ananas bývá prezentován jako ovoce, které pomáhá spalovat tuky, protože obsahuje enzym zvaný bromelain. Ale pozor, ukázalo se, že to bohužel platí jen v laboratorních podmínkách. Ve skutečnosti je ananas další extrémně sladké ovoce s glykemickým indexem mezi 59–66. Složení je také alarmující. 100 gramů čerstvého ananasu totiž obsahuje 13 gramů cukru a 50 kcal.
Jenže kdo si dá opravdu jen 100 gramů? Snadno se dostanete třeba na 250 gramů, což se rovná 130 kcal a 32 gramům cukru. Navíc šťávy z ananasu (nebo třeba smoothies) jsou doslova kalorická past. Chybí v nich vláknina, zato obsahují „tuny“ cukru.
Pokud si chcete užít tropickou chuť bez cukrového šoku, sáhněte spíš po papáje nebo kiwi. Jsou to též osvěžující druhy ovoce, mají nižší glykemický index a lepší nutriční profil pro hubnutí.

Co jíst místo toho?
Není třeba se ovoce bát, stačí vybírat chytře. Na hubnutí se víc hodí třeba lesní plody – borůvky, jahody nebo maliny. Obsahují méně cukru, zato ale mají vysoký obsah vlákniny. Výborný je také grapefruit, který pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Zásadní pravidlo pak zní, že není vhodné pít ovocné šťávy a smoothies jako náhradu jídla. Tekuté kalorie vás stejně nezasytí a jen roztočí cukrovou spirálu, ze které je únik velmi těžký.