Toto je nejhorší místo, kde skladovat chleba. Změní ho na tvrdou hmotu během dne
Není nad čerstvý, křupavý a voňavý chléb. Jenže jak to udělat, aby v takové kondici vydržel co nejdéle, a nebyl už po pár hodinách gumový nebo – ještě hůř – zdraví škodlivý? Existuje několik tipů, jak pecen uchovat i bez toho, aniž byste jej museli zamrazit.
Pokud si také nedovedete představit svůj den bez ranního čerstvého krajíce chleba s máslem a medem nebo jako přílohy ke guláši, pak byste měli zbystřit. Problém s jeho uchováním totiž nastává už v momentě, kdy si jej přinesete z pekárny v papírovém sáčku nebo v igelitu ze supermarketu. Zatímco v papíru totiž většinou už po několika hodinách ztvrdne, v igelitu se začne rychle zapařovat a vznik zdraví škodlivých plísní je jen otázkou velmi krátkého času. Tytam jsou doby, kdy si lidé pekli doma třeba jen jednou či dvakrát týdně, a chléb pak uchovávali v peřinách, dokud se nesnědl i poslední jeho drobeček. Jak tedy docílit toho, aby si chleba udržel svou kvalitu a chuť a nekončil už za dva dny plesnivý v kontejneru? Rozhodně se vyhněte tomu, abyste chleba skladovali v lednici. Má to negativní vliv nejen na kvalitu produktu, ale také na lidské zdraví.

Lednici se vyhněte obloukem
Proč je lednice v tomto směru nebezpečná? Chleba v ní totiž tvrdne rychleji, a to kvůli procesu, kterému se říká retrogradace škrobu. Jednoduše řečeno, molekuly škrobu v chlebu se při nižších teplotách reorganizují, a to způsobuje vysychání a ztrátu měkkosti nejen chleba, ale jakéhokoli takto uskladněného pečiva. Uvolňuje se z něj totiž rychleji voda. Chléb je pak gumový nebo příliš suchý, začne se drolit a velmi rychle ztrácí svou příjemnou texturu, čerstvost, chuť i vůni. Při teplotách od nuly do desíti stupňů navíc tento proces probíhá mnohem rychleji než na vzduchu při pokojové teplotě. Chléb takto ztvrdne údajně až šestkrát rychleji než na vzduchu. Navíc kvůli své poréznosti absorbuje veškeré pachy z lednice, ve které jsou uskladněné další potraviny. A to negativně ovlivňuje nejen jeho vůni, ale i chuť. Skladování chleba v lednici se obecně nedoporučuje i z dalšího důvodu. I když je v chladicím zařízení kvůli nižší teplotě současně nižší riziko vzniku plísní, přesto může zvýšená vlhkost uvnitř tohoto spotřebiče vytvořit podmínky pro růst plísní. Platí to obzvlášť, pokud je chleba zabalený do nevhodného obalu, například igelitu.
Jak tedy správně skladovat chléb?
Jestli víte, že chléb nezkonzumujete nebo nezpracujete co nejdříve, ideálně do dvou dnů, pak se nebojte jej odložit v igelitovém sáčku do mrazáku a zamrazit. Pečivo takto vydrží i týden, a po rozmrazení při pokojové teplotě na jeho kvalitě téměř nepoznáte, že chleba nebo rohlík strávil několik dnů v teplotě hluboko pod bodem mrazu. Při rozmrazování můžete použít také mikrovlnnou nebo klasickou troubu. Při krátkodobém skladování je nelepším pomocníkem pro uchování chleba chlebník a čistá látková utěrka nebo kousek plátna. Chleba do látky zabalte a vložte do chlebníku. Podobně postupujte třeba s vánočkou, vekou nebo rohlíky.

Látková utěrka nechá pečivo dýchat
Utěrka navíc zamezuje tomu, aby pečivo příliš rychle vysychalo. Maximálně po dvou dnech však vyměňte utěrku za novou. Ideálními materiály jsou bavlna nebo len, vyprané v některém neutrálním pracím prostředku bez pronikavé vůně, kterou by mohl chléb nasát. Totéž platí i pro látkovou tašku. A pokud nemáte chlebník, stejně poslouží i jiná vhodná nádoba s víkem. Nádoba na ukládání pečiva musí být vždy dokonale čistá, takže ji pravidelně dezinfikujte roztokem vody a octa a čistěte od drobků, na které by se mohl začít stahovat hmyz nebo na chalupě třeba i myši. Alternativou je i papírový sáček, ovšem nepočítejte s tím, že chléb vydrží měkký a křupavý dlouho. Sáček vždy dobře utěsněte a chléb v něm uchovávejte na suchém a stinném místě v kuchyni nebo ve spíži.
Zatratit igelit, nebo ne?
Ani již zmíněný igelit není tak úplně zatraceníhodný, ovšem musí se správně použít. Jelikož by chléb neměl s igelitem přijít vůbec do styku, vložte jej nejprve do utěrky – a až potom do igelitového sáčku nebo tašky. Tímto způsobem ale nikdy neuchovávejte ještě horký chleba, vždy musí být vychladlý. A jestli nemáte místo v mrazáku a nevlastníte ani chlebník, nezoufejte. Ještě pořád je možné z přebytečného chleba udělat topinky, krutony do polévky, chlebovou polévku nebo nasušit přebytky sousedovým slepicím.
Do lednice nepatří ani řada dalších potravin
Chléb ovšem není jedinou potravinou, kterou není v žádném případě dobré uchovávat v lednici. Podobně jsou na tom i brambory, česnek a cibule, které by kvůli zachování výživových hodnot měly být vždy uskladněné na vzduchu při pokojové teplotě. Do lednice rozhodně nepatří banány a další exotické ovoce, jako je mango, citrusy nebo ananas. A nezkoušejte na teplotu kolem pěti stupňů či méně zchladit ani med. I rozdělanou sklenici uchovávejte raději v kuchyni nebo ve spíži při pokojové teplotě, pokud nechcete znehodnotit nutriční hodnoty této superpotraviny.
Zdroje: www.ireceptar.cz, svetkreativity.cz, www.womanonly.cz