Toto japonské ovoce je v ČR stále populárnější. Dá se přitom vypěstovat snadno doma
Výživné a exotické ovoce se dnes těší popularitě po celém světě. Může za to nejen jeho nezaměnitelný vzhled a lahodná chuť, ale i velké množství zdravotních benefitů, které nabízí.
Ještě před pár lety u nás znalo tuto šťavnatou a sladkou lahůdku, která představuje doslova vitaminovou bombu, sotva pár lidí. Dnes na ni v obchodech narazíte běžně, a to především teď na podzim a v zimě. Obohatit si jí můžete i vánoční jídelníček.
Doslova božské ovoce
Tomel, churma, medové jablko či dokonce božské nebo Diovo ovoce. Všechny tyto názvy se používají pro kaki. Původně pochází z Asie a pěstuje se hlavně v Japonsku, kde patří hned po citrusech a jablkách ke třetímu nejpopulárnějšímu ovoci. Díky tomu, že snadno odolává i chladnějším podmínkám, roste však v nejrůznějších částech světa, najdeme ho v Číně, Koreji, ale i Mexiku, Itálii nebo Španělsku, odkud se k nám také začalo ve velkém dovážet. Plody rostou na stromu tomel, který patří do čeledi ebenovitých a dosahuje až výšky 10 metrů. Kaki na první pohled zaujme svou zářivě oranžovou barvou, která trochu připomíná rajčata. Avšak svou chutí je podobné jablku, meruňce, broskvi či žlutému melounu.
Vitaminová bomba
Kaki přináší nespočet pozitivních benefitů pro naše zdraví. Je bohatým zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém a zahání nachlazení. Pouhý jeden plod ovoce pokryje 80% denní doporučenou dávku „céčka“. Vitamin A a betakaroten, které jsou v něm také obsaženy, zase zlepšují zrak. Nachází se v něm i aminokyseliny a cenné antioxidanty, které zpomalují stárnutí a působí jako účinná prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Kaki je bohaté také na minerální prvky, především na draslík, fosfor, hořčík, vápník nebo železo.
Sáhnout po něm můžete, když vás trápí střevní potíže. Vláknina v něm obsažená pomáhá předcházet zácpě a třísloviny zase zmírňují příznaky průjmu. Plody také snižují vysoký cholesterol, krevní tlak a zlepšují krevní oběh. Pravidelné pojídání rovněž zmírňuje nervozitu, uleví od stresu a únavy. Upírat si ho nemusíte ani při hubnutí, kaki totiž zrychluje metabolismus a rozkládá tuk. Na 100 gramů navíc obsahuje jen 70 kalorií a díky své přirozené sladkosti zvládne zahnat vaše chutě na nezdravé dobroty. Přispívá i ke kráse, snižuje totiž známky stárnutí a podporuje produkci kolagenu, čímž zlepšuje pružnost pleti.

V kuchyni se neztratí
V obchodech vybírejte plody, které jsou měkčí na omak a nemají nažloutlou slupku. Ta je totiž symbolem nezralosti, takže kaki bude chuťově trpčí. Ideální je, když ho necháte doma pár dní dozrát, získáte pak mazlavou texturu, která připomíná marmeládu. Okouzlí vás navíc také výrazně sladká chuť. Slupku nemusíte loupat, ale nezapomeňte ji pořádně omýt. Jíst kaki můžete vcelku jako jablko nebo si ho nakrájet na kousky.
V kuchyni má široké uplatnění. Hodí se do kaší, ovocných salátů, dezertů či koláčů. Představuje skvělou ingredienci při výrobě džemů, doplnit s ním můžete smoothie nápoje i další koktejly nebo ho použít do omáček. V Číně ho jedí dokonce jako dezert, zapékají ho s přírodním cukrem a skořicí. Za ochutnání rozhodně stojí i v sušené podobě, použijte ho do müsli, ovesné kaše nebo jen tak zakusujte jako zdravou svačinku.

Ujme se i na vaší zahradě
Kaki si zvládnete vypěstovat i na vlastní zahradě, ideálně ze štěpovaných odrůd, které zaručují plodnost i v našich podmínkách. S trochou trpělivosti se už po pár letech můžete těšit na bohatou sklizeň. Přestože má stovky odrůd, pro domácí pěstování zvolte tomel japonský, kavkazský nebo viržinský. V prvních letech ho pěstujte v květináči, od jara do podzimu venku na zahradě, v zimě ho pak přestěhujte dovnitř. Jakmile jeho kmínek naroste do průměru 3 cm, můžete ho na jaře dát na trvalé stanoviště. Pěstuje se podobně jako réva, vyberte proto pro něj slunné místo s humózní půdou. Abyste první rok po výsadbě zamezili poškození kaki silným mrazem, obalte ho netkanou textilií.