Tohle české jídlo dobylo svět. Do malého městečka míří světoví šéfkuchaři, aby se ho naučili od 80letých babiček
Jako národ můžeme být pyšní na spoustu věcí. Další pomyslnou medaili do sbírky nám přinesl pokrm, který umíme jen u nás, a to konkrétně na Moravě. Kuchaři z celého světa se sjíždějí do malého městečka, aby se tuto pochoutku naučili od 80letých stařenek, které její přípravě zasvětily velký kus života.
Bez nadsázky můžeme říct, že je toto české jídlo nejlepší svého druhu na světě, což potvrzuje i výhra v žebříčku gastro průvodce Taste Atlas, v němž tento moravský unikát vloni naprosto rozdrtil velmi silnou celosvětovou konkurenci v kategorii 100 nejlepších koláčů světa. Do kapsy strčil i takové velikány jakými jsou newyorský cheescake nebo tradiční medovník.
Známe ho úplně všichni a bereme ho jako součást naší kultury, ale za hranicemi jsou z něho doslova paf. Jeho domovem je malebný region Valašska, který je velmi významnou etnografickou oblastí, kde lidé ctí staré tradice, dodržují staletími prověřené zvyklosti, udržují věhlas místní unikátní kuchyně a také si zakládají na ochraně staveb lidové architektury. Zkrátka kraj, který si i přes pokrok 21. století dokáže udržet mnoho ze své osobité svébytnosti. A kde jinde než v tak tradiční oblasti by se mohl zrodit výherce světové soutěže, který v sobě nese všechno, co k místní kultuře patří?
Frgál, tradiční moravský koláč, který ve světě nemá konkurenci
Konkrétně valašský frgál je koláč, který je natolik jedinečný, že se peče pouze na Valašsku. Už několik let se pyšní známkou produktu s chráněným zeměpisným označením Evropské unie. Jedinými, kdo valašské frgály mohou vyrábět a pod tímto názvem prodávat, jsou valašští pekaři, kteří mají výrobnu přímo v této oblasti. Lidé frgály milují hlavně pro jejich pestrou náplň a tenké těsto. Z původně regionální potraviny se velmi rychle transformovaly v pokrm, který je známý a oblíbený na celém území naší země.

Čím jsou frgály tak výjimečné, že válcují i světově proslulé dezerty?
Frgály od ostatních kynutých koláčů poznáte velmi snadno. Už na první pohled jsou totiž obrovské, váží mezi 650 až 750 gramy. V průměru mají i více než 30 centimetrů, a tak trochu připomínají pizzu. Z tohoto připodobnění také vznikla jejich přezdívka „valašská pizza“. Oproti podobným typům koláčů se vyznačují použitím pouze jednodruhové náplně, která se roztírá po celé ploše. Tradiční receptura sahá až do začátku 19. století. Zajímavostí je, že slovem frgál místní kdysi označovali koláče, které se nepovedly, až mnohem později se název uchytil právě pro originální koláče připravované k těm nejslavnostnějším událostem v podobě svateb, křtin nebo církevních svátků. Dříve je lidé na Valašsku jednoduše označovali jako pecáky a ty nejtypičtější se podávaly s hruškovými povidly.

Naučte se péct tradiční frgály na některém z kurzů
Pokud vás zajímají tradiční receptury, staletími prověřené pekařské postupy a navíc milujte frgály, můžete se je učit péct od těch nejlepších. Stačí si jen vybrat některý z kurzů, které se pravidelně konají na Valašsku. Oblíbené kurzy se pořádají v turisty oblíbeném Resortu Valachy v malém městečku Velké Karlovice, kde mají frgály dlouhou tradici. Samotný kurz trvá přibližně 3 hodiny, stojí 1190 korun a mohou ho absolvovat i děti starší 4 let. Zkušené pekařky vás provedou přípravou těsta, náplně i samotným pečením. Svůj frgál si můžete odnést domů jako voňavý a chutný suvenýr. Po absolvování kurzu získáte certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, a frgály si tak jako znalec můžete chystat pravidelně doma.
Valašské frgály patří k našim nejpřednějším pochoutkám. Představují unikátní spojení dávných tradic našich předků a moderního světa, v němž dnes žijeme. Navzdory své původní lokální tradici dokázaly dobýt celé Česko a bodují i v zahraničí. Kdo je ochutná, na první kousnutí si je navždycky zamiluje.
zdroje: novinky.cz, toprecepty.cz, e15.cz, valachy.cz