Tohle ovoce vypadá jako kanadská borůvka, ale chutná 100× líp. Vypěstovat ho je hračka. A úroda? Neuvěřitelná
Na první pohled vypadá jako borůvka, má s ní ale pramálo společného. Snad jen barvu. Přesto bychom tuto superpotravinu neměli zatracovat, je nenáročná na pěstování a přesto velmi chutná a plná potřebných látek. Pravděpodobně se stane hitem nejen letošního léta.
Úrodě se na našich zahradách v posledních letech moc nedaří. Může za to hlavně změna klimatu, která má velký vliv na naše plodiny. Není proto divu, že se nejen zahradníci začínají dívat po rostlinách, které jsou schopné ustát i teplejší podmínky. Rostliny, které si poradí s horkem, nedostatkem vody a přitom jsou jejich plody chutné a plné živin.
Roste i tam, kde se ostatním nedaří
Tato jedinečná rostlina je unikátní nejen svými plody, ale i vlastnostmi. Kvete již od května, dokáže tedy na náš talíř přinést chutě jara mnohem dříve, než jakékoliv jiné ovoce, které běžně na zahradě pěstujeme. Unikátní je také jeho chuť, připomíná něco mezi borůvkou, malinou a exotikou, což milují hlavně děti. Zimolez kamčatský je unikát mezi rostlinami. Unikát, který za chvíli bude chtít na zahradě každý.
Vypadá jako velká borůvka, přesto s ní nemá společného nic. Patří do jiné botanické třídy, je mnohem větší a šťavnatější, a dozrává ve chvíli, kdy se na keři s borůvkami neobjevují ani zelené plody. Její chuť se nedá zařadit, keř je unikátní v tom, že každá odrůda připomíná něco jiného. A přesto se do těchto plodů zamilujeme na první kousnutí. A milovat tuto jedinečnou rostlinu budeme nejen na talíři, ale i v naší zahradě. Přežije totiž i v místech, kde by jiné rostliny ani nezakořenily.
Vystačí si s obyčejnou hlínou a minimem péče
Rostlina není náročná, nepotřebuje hnojit ani speciálně opečovávat. Nepotrpí si na speciální substráty ani chemické postřiky, stačí jí obyčejná půda. A plody naší minimální péče sklízíme dříve, než bychom očekávali. Její bobule dozrávají už v polovině května. A radost nám na zahradě bude dělat dokonce několik desítek let. Jeden háček ale tato na první pohled dokonalá rostlina přeci jen má. Zimolez neboli haskap je cizosprašný. Pokud si tedy na zahradu chcete vysadit jen jeden keř, nebude vám plodit.

Ke svému opylení potřebuje kamaráda, jinou odrůdu. Ale jeho výhodou je, že se mu skvěle daří i v květináči. Proto se nemusíte bát, že by vám dvě rostliny zabraly moc prostoru. Je to právě naopak. Haskap je skromný a přesto velmi plodný jedinec. Jedinec, který dokáže překvapit nejen na zahradě, ale i na talíři. Jeho chuť je jedinečnou kombinací ovoce, které je u nás běžně dostupné a pěstované. A právě to z něj dělá jedinečnou pochutinu.
Oblibu nachází nejen v zahradě, ale i na talíři
Dá se jíst přímo z keře, tak, jak jsme zvyklí u borůvek nebo malin. A na jazyku se nám po jeho ochutnání vyskytne jedinečná kombinace borůvek, ostružin a černého rybízu. Kombinace, které neodoláme a budeme ji chtít jíst stále. Má ale ještě jednu jedinečnou vlastnost, která rozesměje hlavně naše děti. Již jeden jediný plod dokáže obarvit jazyk do sytě fialové barvy. Skutečnost, že jsme tyto jedinečné plody nenápadně ujídali z keře, tedy neutajíme.
Zimolez se hodí na přípravu marmelád, smoothie nebo ovocných sirupů. Můžeme si jej zamrazit, usušit nebo zavařit. A ideálním společníkem je i při pečení. Nepouští šťávu, drží tvar a je chuťově přímo geniální. Vaši klasickou bublaninu, muffiny nebo cheesecake tak posune na úplně jinou úroveň.

I přesto, že je zimolez jedinečným keřem, v českých zahradách jej zatím vídáme minimálně. Důvod je prostý, mnoho lidí si jej zaměňuje s jeho blízkým příbuzným, zimolezem okrasným. Ten je sice na pohled krásný, jeho plody ale nejsou určeny ke konzumaci. Zimolez kamčatský je výjimkou. Je cenově dostupný, nenáročný na údržbu a přitom se nám odvděčí bohatou úrodou. Při jeho výběru ale dejte pozor a nechte si doporučit odrůdy, které si spolu budou při potřebném opylení rozumět.