Tohle jsme jako děti jedli po kilech a ještě se u toho oblizovali. Cizincům z toho jen při pohledu dělá žaludek salto
Dřív nám k radosti stačilo málo. Když to v kuchyni začalo charakteristicky vonět, běželi jsme ke stolu. Věděli jsme, že ten den bude dobrý, a hlavně sladký. Byl to oběd, který jsme milovali, i když se na něj dneska mnozí dívají s rozpaky. A přesto v sobě nese něco, co dnešním jídlům často chybí – upřímnou radost, která šla od pusy až k talíři.
V každé zemi existuje pokrm, kterému místní bez váhání říkají „náš“. Něco, co v jiných zemích překvapí nebo zaskočí, ale zároveň připomene, že jídlo je vždycky odrazem toho, kde jsme vyrostli. U nás tímhle fenoménem byla kombinace, která by v Itálii pravděpodobně způsobila veřejnou kulinářskou paniku. U nás? Čistá nostalgie.

Český paradox na talíři
Zatímco svět používá těstoviny jako základ slaných jídel, my Češi (a částečně i Slováci, Maďaři a Poláci) si je rádi sypeme cukrem. Ne z nouze, ale protože to tak máme rádi. Nudle s mákem nebo se strouhankou jsou totiž nejen rychlé a levné, ale především zažrané hluboko do paměti dětství. Po škole, po výletě, někdy i jako odměna za dobrou známku. Žádné cizokrajné suroviny, jen to, co bylo vždycky doma.
Mák, česká specialita překvapením pro svět
Češi patří k největším konzumentům máku na světě, podle údajů Českého statistického úřadu spotřebují ročně přes kilogram na osobu. Pro srovnání, většina Evropy zná mák hlavně z dekorativních květin nebo jako okrajovou ingredienci. V některých zemích se dokonce jeho použití omezuje kvůli obsahu alkaloidů. Právě proto jsou makové nudle pro zahraniční návštěvníky často šokem, nejen chuťovým, ale kulturním.
„Spojení máku a těstovin může znít zvláštně, ale v Česku jde o jídlo, které vyvolává hřejivé vzpomínky. Vaří se hlavně dětem a pro mnoho Čechů znamená návrat do dětství,“ píše cizinec na portálu Expats.
Když mák nebyl po ruce, nahradila ho strouhanka. Osmažená dozlatova na másle nebo sádle, zasypaná cukrem a promíchaná s těstovinami. Výsledkem bylo jídlo, které vonělo po domově a křupalo mezi zuby. A které dodnes najdeme v některých retro restauracích nebo v nabídce školních jídelen.
Co na to dnešní výživové trendy?
Podle odborníků nejsou sladké hlavní chody nutričně ideální, chybí jim bílkoviny a zelenina. Ale jako občasná vzpomínka na dětství nebo rychlá večeře nejsou problém. Navíc lze připravit i odlehčené verze, s menším množstvím cukru, s tvarohem nebo rostlinnými alternativami.
Zatímco někteří zahraniční návštěvníci přiznávají v recenzích, že „těstoviny s mákem byly nejpodivnějším jídlem, jaké kdy ochutnali“, najdou se i tací, kteří kouzlu podlehnou. Maková chuť je podle nich nečekaně příjemná, jen je třeba se oprostit od předsudků a dát jí šanci. Pro českého strávníka je to samozřejmost, pro turisty nezvyklý zážitek. A právě v tom spočívá její kouzlo. Jeden komentář na stránce Cook Like Czechs to shrnuje bez obalu:
„Tohle je jedno z mála českých jídel, která naprosto nesnáším. Sladké nudle s mákem? Ne, díky.“

Cukr, mák a vzpomínka
Nudle nasladko nejsou jen jídlo. Jsou to prázdniny u babičky, rychlá večeře po tréninku, páteční oběd ve školní jídelně. Jídlo, která by kuchaři v michelinské restauraci možná neprošlo, ale u nás má místo jisté. A i když cizinci při pohledu na ně nechápavě kroutí hlavou, my víme své. Není na tom nic špatného. Prostě si někdy jen uvaříme talíř sladkých nudlí a připomeneme si, jak dobré to může být.