Tohle jídlo do mikrovlnky nepatří: Ohřívání ho mění v jed, ale 90 % Čechů to dělá, jako by se nechumelilo
Jestli také nedáte dopustit na mikrovlnnou troubu, pak byste měli zvážit alespoň ohřev některých potravin. Existuje totiž seznam těch, které byste do tohoto přístroje v zájmu zachování vlastního zdraví raději vkládat vůbec neměli. Patří mezi ně i základní potraviny, které jsou součástí každodenního jídelníčku. Problémy pak hrozí hlavně lidem s citlivým zažíváním.
Tenhle kuchyňský pomocník nám v mnohém usnadňuje život už desítky let. Znáte to. Přiběhnete hladoví z práce a namísto toho, abyste si ohřáli oběd z předešlého dne nebo třeba párky v kastrolku na sporáku, šup s ním do mikrovlnné trouby. Je to jednoduché, rychlé a nic se přece nemůže připálit. Tak proč by ne? řekne si asi většina z nás, když do mikrovlnky vkládá talíř zmrazené polévky z předešlého týdne nebo pečivo k večeři namísto toho, abychom je nechali volně rozmrazit při pokojové teplotě. Jenže ne každý výdobytek moderní doby přináší jen samé benefity. Naopak.
Mikrovlnka může za jistých okolností pěkně „zavařit“
Stačí, abyste si v mikrovlnné troubě ohřívali určité potraviny včetně těch nejfrekventovanějších z jídelníčku, a namísto požitku se běžné jídlo promění v jed. Tento způsob ohřevu totiž mění nejen strukturu a chuť, ale vytváří v potravinách také látky nebezpečné životu a zdraví. V mnoha případech skutečně může způsobit zažívací potíže, ale i srdeční problémy. Náhlou změnou teploty může dokonce dojít k uvolňování karcinogenních, tedy rakovinotvorných, látek. Na druhé straně ale existují také pozitivní studie, které zjistily, že po ohřátí zeleniny v mikrovlnce stoupá aktivita obsažených antioxidantů. A to je ze zdravotního hlediska naopak pozitivní zpráva.

Ztráta chuti a vznik škodlivých toxinů
Dělá to sice většina z nás, ale podle odborníků bychom měli zlozvyk znovuohřívání potravin raději odbourat. Vedle ztráty cenných živin a chuti dochází u některých z nich ke vzniku škodlivých a toxických látek. Některé potraviny mohou být přitom při ohřívání nebezpečné, i pokud jsou součástí pokrmu jako celku. Například v polévkách, omáčkách, masových a zeleninových směsích, v těstovinách nebo třeba rizotu. Z některých se pak vyloženě stávají jedy.
Které potraviny tedy do mikrovlnky rozhodně nepatří?
Pozor si dávejte třeba na ohřívání brambor, které nebyly ihned po uvaření a vychladnutí uložené v ledničce. Jelikož tato základní součást jídelníčku obsahuje bakterie clostridium botulinum, umí produkovat jedovatý botulotoxin. Tyto toxiny se v bramborách při opakovaném ohřívání okamžitě množí. Mikrovlnná trouba není schopná tyto toxiny zničit, a tak vás po zprvu vydařeném obědě může pořádně rozbolet břicho a střeva. Podobně je na tom i rýže, která je z tohoto hlediska jednou z nejrizikovějších potravin, a je proto dobré osmažit ji při ohřívání spíše na pánvi. Stejně tak houby, které ohřívejte kvůli množení mikroorganismů vždy raději na plotně. Tímto typem ohřevu nerozmrazujte ani ovoce a rozhodně se vyhněte i ohřívání mateřského mléka.

Pokojová teplota, to je naše jistota
Zbyla vám nakrájená šunka, salám či párky, a tak jste je uklidili na nějaký čas do mrazáku? Pak ale rozhodně neurychlujte jejich rozmražení v mikrovlnce. Jsou totiž plné chemických konzervantů, které se při ohřevu rozkládají a jsou ještě škodlivější. Do mikrovlnky by se rozhodně neměla dostat ani zelenina se zelenými listy, jako je špenát, brokolice nebo celer. Tato zelenina obsahuje dusičnany, které jsou pro tělo velmi zdravé. Ovšem jen do té doby, dokud je záření nepřemění na rakovinotvorné nitrosaminy. A jak je to vlastně s tolik oblíbeným kuřecím masem, kterého se jen v Česku vyprodukuje ročně zhruba 42 tisíc tun? Kuřecí maso je sice zdroj bílkovin, jenže ohřevem se mění jejich struktura, a tak maso ztrácí nejen chuť, ale hlavně své výživové hodnoty. Navíc se v něm mohou pomnožit bakterie, které po konzumaci vyvolávají únavu nebo průjem.