Tohle jídlo bylo za socialismu hitem, dnes ho skoro nikdo nevaří. Přitom chutná skvěle
Existuje jídlo, které je vyloženě zapomenutým pokladem české kuchyně. Pamatujete si ještě na obědy, které se kdysi běžně servírovaly v hospodách? Některé z nich jsou dnes již skoro neznámé, a to i přesto, že jejich chuť a vůně dokázaly těšit několik generací. Právě jeden pokrm se ale od těch ostatních liší – byl totiž za socialismu vyloženě hitem všech domácností!
Za dob socialismu nebylo moc z čeho vařit. Výběr potravin byl skromný, regály v obchodech zely prázdnotou. Lidé si museli vystačit s tím, co bylo zrovna k dostání nebo improvizovat z toho, co sami vypěstovali na svých zahrádkách. V kuchyni se kladl důraz na jednoduchost, avšak pokrmy musely být zároveň i dost vydatné. Babičky potřebovaly přece jen nasytit spoustu hladových krků. Hojně se využívaly vnitřnosti. Bylo to hlavně z toho důvodu, že šlo o poněkud levnější surovinu a kuchařky i z tohoto mála dokázaly vykouzlit velmi chutná jídla.
Král socialistických jídelen
Jedním z takových oblíbených pokrmů socialismu byl tzv. pajšl na smetaně. Tradiční české jídlo připravované z vepřových nebo hovězích plic, srdce a jater. V minulosti šlo o naprosto běžné jídlo, které se na talíři strávníků objevovalo i několikrát za týden. Přestože byl pajšl považován za spíše skromnější pokrm, jeho chuť byla překvapivě bohatá. Ženy v domácnosti jej dokázaly připravit tak, že se po něm mohl každý doslova utlouct.
Pajšl vynikal svou nakyslou avšak lahodnou chutí. Připomíná trochu svíčkovou, ale má výraznější chuť vnitřností. Jeho hlavní předností byla krémová konzistence omáčky, která krásně obalila maso. Jemnost celému jídlu dodalo přidání smetany. Pajšl se podával tradičně s knedlíkem nebo těstovinou, lidé ho ale jedli i s vařenými bramborami.
Dnes se tento kdysi běžný pokrm už téměř nevaří. Je to škoda, protože mnoho lidí má vůči vnitřnostem předsudky. Mají však bohaté výživové hodnoty a specifickou chuť, které žádné jiné maso nenabízí. Pajšl je navíc ekologické jídlo – vnitřnosti jsou levné a jejich příprava je snadná a rychlá. „Někde – třeba v Rakousku – se kromě vepřových používají třeba i vnitřnosti jehněčí,“ vysvětluje jeden z uznávaných kuchařů.

Nejlepší recept na pajšl
Pokud byste rádi zažili kousek nostalgie a chtěli se na chvíli vrátit do vzpomínek na své prarodiče, můžete vyzkoušet následující recept. Potřebovat budete 500 gramů plíček, srdce a jater. Dále větší cibuli, 2 lžíce sádla, 1 lžíci hladké mouky, 250 ml smetany na vaření, 500 ml vývaru, 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru, 1 lžičku hořčice a koření (sůl, pepř, nové koření a bobkový list).
Vnitřnosti důkladně properte pod vodou a uvařte s kořením ve slané vodě doměkka. Potrvá to asi hodinu a půl. Po uvaření vnitřnosti nakrájejte na proužky. Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mouku a vytvořte jemnou jíšku. Zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené maso a nechte asi 10 minut povařit. Následně opatrně vmíchejte smetanu, hořčici, cukr a ocet, ztlumte var a nechte ještě mírně probublat. Podávejte s knedlíkem.

Pajšl si rozhodně zaslouží návrat na vaše talíře. Je vynikajícím příkladem toho, jak se dá dobře a levně najíst. Možná je načase dát mu v kuchyni druhou šanci. Tak co, pustíte se dnes do jeho přípravy? Pokud vám ale toto jídlo nevyhovuje z důvodu toho, že vnitřnosti nejste schopni pozřít, můžete je nahradit hovězím masem nebo houbami. Některé domácnosti navíc houby do tohoto jídla přidávaly běžně. Mají masitou strukturu a také skvěle absorbují chuť smetanové omáčky.
Zdroje: toprecepty.cz, lidovky.cz, ceskatelevize.cz