Tohle je recept, který byste si měli vzít od své 90leté babičky. Dnes by na něm zbohatla, šéfkuchaři za něj platí zlatem
Babičky jsou těmi nejlepšími kuchařkami a v kuchyni se umí skvěle otáčet. Na co sáhnou, to chutná výborně. Vůbec největší úspěchy ale sklízí hlavně s různými koláči, buchtami a dalšími sladkými pokrmy. Zejména jeden z nich umí připravovat lépe než šéfkuchaři.
Recepty babiček jsou mezi lidmi nesmírně oblíbené. A není divu. Naše babičky vždy vařily z poctivých surovin, na ničem nešetřily a zároveň měly v rukávu vždy nějakou fintu, jak klasické pokrmy udělat ještě chutnější a voňavější. I proto se jejich postupy inspirují při přípravě nejrůznějších pokrmů profesionálové v oboru.
A na jejich rady a doporučení vsází hlavně při přípravě žemlovky. Tento prastarý sladký pokrm, který může sloužit jako hlavní jídlo, ale stejně tak dezert, musí být vždy dokonale připravený, aby chutnal všem. Bez klasického a osvědčeného receptu se to ale povede jen málokomu.
Nejistý původ
Žemlovka, někdy také zemlbába, se v našich končinách připravuje snad odnepaměti. Dosud ale není tak docela znám její původ. V dávných dobách se žemlovce u nás říkalo jablkovec. Nepřipravovala se ale jen z jablek, ale také třeba z třešní. V takové obdobě byla známá pro změnu jako třešňovec.
Jisté je jen to, že je žemlovka tradiční pokrm. A stejně jako většina takových pokrmů vznikla v časech, kdy lidé ničím neplýtvali a snažili se zužitkovat všechno, co měli doma. V tomto případě starší a tvrdší rohlíky, nebo, jak už samotný název napovídá, žemle. Recepty byly v každém kraji trochu jiné. Někde do ní navíc přidávali tvaroh, jinde zase smetanu nebo rozinky. Ve vánočním období se často rohlíky a žemle nahrazovaly vánočkou, na Velikonoce zase mazancem.

Dva tábory
Přestože jde bezpochyby o lahodný pokrm, ne každý mu přišel na chuť. V určitou dobu se totiž začala žemlovka hojně péct i ve školních jídelnách, kde pochopitelně rozhodně nechutnala tak, jako když ji pekly zkušené babičky. Navíc se připravovala poměrně často, a proto si k ní řada lidí vybudovala tak trochu odpor.
Když je ale žemlovka připravená správně, nešetří se na ingrediencích a je krásně voňavá a šťavnatá, ani její největší odpůrce kouskem této dobroty nepohrdne. Jak ji ale dovést k absolutní dokonalosti?

Žemlovka jako od babičky
Úplným základem je vybrat správně pečivo. V nejlepším případě sáhněte po rohlíkách, ideálně 3 dny starých. Pečivo by mělo být zvenku tvrdší, ale uvnitř stále vláčné, aby dobře nasáklo mléko. Rohlíků budete potřebovat 15.
Do větší mísy nalijte 800 mililitrů mléka. V něm rozšlehejte 5 vajec, 2 vanilkové cukry, 100 gramů moučkového cukru a 100 gramů rozpuštěného másla. Podle našich babiček by mléko mělo být teplé. Nejenže se v teplém mléce snadněji rozpustí cukr, ale zároveň pak mléka rohlíky pojmou více.
Starší rohlíky nakrájejte na zhruba 2–3 centimetry široké plátky a namočte je do mléčné směsi. V ní je nechte pár minut odpočívat. Následně si připravte jablečnou náplň. Stačí smíchat 1,2 kilogramu nastrouhaných jablek (i se slupkou) s 2 lžičkami skořice a 200 gramy moučkového cukru.
Pak si nachystejte dostatečně velký keramický pekáč a vymažte ho máslem a vysypte strouhankou. Na jeho dno rovnoměrně rozprostřete polovinu nakrájených a namočených rohlíků a na ně navrstvěte jablečnou náplň. Tu přikryjte druhou polovinou rohlíků a všechno zalijte zbylou mléčnou směsí.
Připravenou žemlovku vložte do trouby vyhřáté na 150–160 °C a pečte zhruba 35 minut. Před podáváním ji nechte ještě krátce vychladnout a poprašte ji moučkovým cukrem.
S receptem pochopitelně může každý experimentovat. Zde uvedený postup je ten nejtradičnější. Do žemlovky lze přidat ještě například tvaroh a také rozinky namočené v rumu, díky kterým je pokrm ještě šťavnatější a voňavější.
Zdroje: stoplusjednicka.cz, irozhlas.cz, toprecepty.cz