Tato snídaně vás podle odborníků dostane do formy. Nastartuje metabolismus a podpoří trávení
Rychle hotová, chutná a se spoustou živin – tak vypadá ideální snídaně. Připravit jídlo, které vám dodá energii a zároveň vás zasytí, není naštěstí vůbec těžké. Každé ráno tak máte příležitost nastartovat den tím nejlepším způsobem.
Jistě jste to slyšeli už mnohokrát: Snídaně je základ dne. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří nesnídají, mají vyšší riziko problémů s metabolismem. Naopak ti, kteří snídají, mají často nižší hladinu cholesterolu.
Naštěstí vyvážená snídaně nemusí být žádná věda. Existuje spousta jednoduchých způsobů, jak si připravit jídlo, které obsahuje bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, je rychle hotové a skvěle chutná. Jaké potraviny bychom podle odborníků na výživu měli do té nejzdravější snídaně zařadit?

Řecký jogurt plný bílkovin
Řecký jogurt je nejen plný bílkovin, ale je to také vynikající zdroj vápníku. Navíc často obsahuje probiotika, která pomáhají trávení. V obchodech najdete velké množství ochucených variant, ale pokud se chcete vyhnout přidanému cukru, vyberte si ten bez příchuti. Do neochuceného jogurtu pak přidejte čerstvé ovoce a pár ořechů a máte zdravou snídani, která zasytí.
Banány pro lepší náladu
Banány vás nejen zasytí, ale také pomáhají při produkci serotoninu, hormonu, který zlepšuje náladu a snižuje úzkost. Rozpustná vláknina obsažená v banánech navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a slouží jako prevence proti ucpávání tepen.
A pokud vstáváte brzy ráno na trénink, draslík a hořčík obsažený v banánech vám dodá energii. Pro extra zdravé nakopnutí nakrájejte banány do ranních ovesných vloček a přidejte lžíci vlašských ořechů.
Ovesné vločky nabité energií
Ovesné vločky jsou skvělá snídaně z mnoha důvodů. Jsou 100% celozrnné, plné vlákniny, rostlinných bílkovin a vitamínů B. K tomu obsahují minerály jako železo, vápník a hořčík. Vláknina beta-glukan pomáhá snižovat cholesterol a tím i riziko srdečních problémů. Podporuje také zdravé bakterie v trávicím traktu a zpomaluje trávení, tím se stabilizuje hladina cukru v krvi a energie nám tak vydrží déle.
Ovesné vločky si můžete připravit už večer. Přidejte k nim chia semínka a ovoce, například borůvky. Chia semínka dodají zdravé tuky, borůvky zase vitamíny. Takto připravená snídaně je ideální pro hektická rána – ráno stačí vzít a vyrazit.
Vejce jako snídaňová klasika
Vejce jsou plná vitamínů A, D a B12 a bohatá na živiny. Dvě velká vejce obsahují více než polovinu denní dávky cholinu, který je důležitý pro náš mozek. Navíc jedno vejce obsahuje přibližně 8 gramů bílkovin.
Zkuste si ráno připravit míchaná vejce na celozrnném toastu s nakrájenými rajčaty nebo špenátem a brokolicí. Získáte tak skvěle jídlo plné bílkovin a vlákniny. Bílkoviny se tráví déle než sacharidy, takže budete sytí delší dobu.
Avokádové toasty se zdravými tuky
Krémový plátek avokáda na celozrnném toastu posypaný mořskou solí nebo kůrou z limetky je jednou z nejlepších snídaní, které si ráno můžete připravit. Pro ještě vyváženější jídlo zkuste přidat vejce nebo bílé fazole a posypte konopnými nebo dýňovými semínky.
Avokádo obsahuje jedinečnou směs zdravých tuků a vlákniny. Nenasycené tuky v avokádu jsou spojeny se sníženým rizikem srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky. S celozrnnými toasty získáte také vitamíny skupiny B a minerály.

Jak na vyváženou snídani?
Ideální snídaně by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. K tomu si dopřejte tolik zeleniny a ovoce, kolik jen chcete, ale dejte pozor na přidaný cukr. Ten se často skrývá v potravinách, jako je například granola, proteinové tyčinky, ovesná kaše nebo cereálie.
Místo zpracovaných lahůdek a uzenin si vybírejte libové maso, ideálně ryby a drůbež. Skvělé jsou také fazole i jiné luštěniny, neslazené mléčné výrobky a vejce. Pokud začnete den snídaní, která vám dodá energii a zlepší náladu, celý den bude lepší.
Zdroj: EatingWell, The Nutrition Source, Good Housekeeping