Tohle je jediný druh chleba doporučovaný nutričními specialisty. Češi stále dělají chybu a kupují ten nejhorší
Když se v obchodě rozhlédnete po regálech s pečivem, možná vás napadne, že vlastně netušíte, co přesně si domů nesete. Všechno voní, vypadá lákavě. A přece podle nutričních poradců spousta lidí dělá tu největší chybu. Možná se domníváte, že když vyberete tmavé pečivo, automaticky kupujete to zdravější, ale není to vždycky úplná pravda.
Nakupování je jedna z těch oblastí, kde platí, že nevědomost škodí. Stačí jediná návštěva supermarketu a před vámi se otevře obří nabídka, v níž je mnohem víc pastí než poctivých výrobků. Opravdu zdravé pečivo by mělo být podle odborníků na výživu jedinou správnou volbou, jenže většina dospělých nakonec sáhne po rohlících nebo tmavých kaiserkách, které mají se zdravým pečivem společné jenom to, že jsou taky z mouky. Jenže z úplně jiné.

Proč je nezdravé bílé pečivo
Bílé pečivo chutná všem, je levné, měkké a hlavně všude kolem nás. Jenže pro naše tělo je to v podstatě jen rychlý zdroj energie, obsahuje samý škrob, minimum bílkovin, téměř žádné vitaminy a minerály. Bílá mouka je totiž vyrobená pouze z vnitřní části zrna, zatímco to nejcennější, slupky a klíčky, odchází v procesu výroby z mouky úplně pryč. Zbydou jen prázdné kalorie, které sice rychle zasytí, ale ještě rychleji vyvolají hlad znovu.
V čem je jiné celozrnné pečivo
Celozrnné pečivo znamená, že je upečené z mouky, která vznikla semletím celého obilného zrna, tedy včetně slupek, klíčků, zkrátka všech částí. Slupky a klíčky obsahují vlákninu, vitaminy skupiny B, E, minerály, stopové prvky i esenciální mastné kyseliny, tedy látky, které bílé pečivo postrádá. Díky vyššímu obsahu vlákniny zasytí na delší dobu a udržuje stabilnější hladinu cukru v krvi. Neznamená to sice, že je dietnější, energetická hodnota bývá velmi podobná bílému pečivu. Rozdíl je v tom, že vás jedno celozrnné pečivo zasytí více a déle než dvě bílé housky. Tělo díky vláknině pracuje jinak, lépe funguje trávení a člověk nemá takový sklon mlsat mezi jídly. Celozrnné pečivo se tedy doporučuje nutričními poradci nejen jako součást zdravého životního stylu, ale i jako prevence obezity, diabetu a dalších civilizačních nemocí.
Jak poznat opravdu celozrnné pečivo
Tohle je pro české zákazníky stále trošku oříšek. Ne všechno tmavé je totiž automaticky celozrnné. Barva vůbec nic nevypovídá. Výrobci rádi používají trik s karamelem nebo praženým ječmenem, který chléb „zdravě“ ztmaví, ale na nutriční hodnotě se nic nezmění. Hlavní pravidlo tedy je: Celozrnné pečivo musí být jasně označeno slovem „celozrnné“. Legislativa říká, že celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky z celkového podílu všech použitých mouk. Pozor na označení jako cereální, vícezrnné nebo tmavé pečivo, to sice může být nutričně hodnotnější než bílý rohlík, ale s celozrnným chlebem stále nemá nic moc společného.
Když je pečivo balené, stačí si přečíst složení. U nebaleného by mělo být složení uvedeno u cenovky. Poctivé celozrnné pečivo má uvnitř zřetelně viditelné kousky slupek, otrub nebo zrníček, je o něco hutnější a dražší. Podezřele levné celozrnné housky nejsou většinou nic jiného než obarvený rohlík.

Celozrnné vs. vícezrnné – v čem je háček?
Další nejasnosti jsou mezi pojmy celozrnné a vícezrnné pečivo. Vícezrnné znamená, že je vyrobené z několika druhů obilovin, třeba z pšenice, žita, ječmenu. Ale pozor, vícezrnné pečivo nemusí obsahovat celozrnnou mouku. Základ tvoří bílá mouka, jen je obohacené o jiná zrna nebo semínka, případně luštěniny. Z hlediska zdraví je to lepší než obyčejný rohlík, ale s celozrnným výrobkem se stále srovnávat nedá.
Proč to vlastně lidem nechutná
Zvyk je železná košile. Hodně lidí si stěžuje, že celozrnné pečivo není ono, je hutnější, hrubší, někdy má trochu kyselkavou chuť. Jenže tělo si zvykne, chce to jen vytrvat a neměnit své zvyky hned ze dne na den. Dobrou cestou je střídat typy pečiva, kombinovat je a postupně zvyšovat podíl celozrnného. Když začnete s celozrnnými houskami nebo tortillami, přidáte víc zeleniny nebo kvalitní pomazánku, zvyknete si rychleji.