Toto do kuchyně nikdy nepatřilo, ale Češi to tam pořád mají. Přitahuje to plísně, hmyz i nemoci
Kuchyně slouží k přípravě i skladování potravin. Je místem, kde celá rodina jí i několikrát denně. Měla by tedy být hygienicky čistá bez potenciálního nebezpečí. I přesto se v mnoha domácnostech najdou věci, které sem nepatří a přitahují plísně, hmyz i nemoci.
Některé věci zkrátka v kuchyni nemají co dělat. A lidé to často ví. O čem ale zřejmě nemají tušení, je správné skladování nebo rozmístění věcí, potravin či různých předmětů. Právě tyto nedostatky a zlozvyky pak vedou k výskytu škůdců, plísní a dalších potíží spojených se zdravotními riziky kvůli kontaminaci potravin. Na první pohled drobné a nevinné detaily tak nakonec mívají dopad na zdraví celé rodiny.
Neviditelná hrozba aneb Plísně v kuchyni
Plísně jsou takovým tichým nepřítelem. Někdy nejsou na první pohled vidět, a člověk tak často i několik týdnů neví, že ho za kusem nábytku čeká rozkvetlá stěna. Nejde ale jen o estetický problém. Mnohem horší je to, co nevidíme. Spory plísní se uvolňují do vzduchu, a člověk je tak dýchá po celou dobu pobytu v dané místnosti nebo klidně v celém bytě. Některé plísně navíc produkují mykotoxiny, které mohou být dokonce karcinogenní nebo způsobovat poškození jater a narušení imunitního systému.
Toto riziko s sebou nesou hlavně plísně na potravinách. Ty se objevují třeba na starém pečivu, ale i na špatně skladovaných potravinách v lednici nebo na ovoci. Typickým příkladem jsou citrusy. Jakmile začne plesnivět jeden kus, za několik hodin se spor šíří i na zdravé kusy v míse, a zároveň se uvolňují do vzduchu. Podobné, i když méně patrné spory jsou třeba i na starší houbičce na nádobí, která mimochodem patří k nejvíce špinavým předmětům v domácnosti.

Nezvaní hosté prolezlí nemocemi
Další hrozbou v kuchyni jsou hmyzí škůdci. Ti se dostanou do všech potravin, které nejsou v uzavíratelných nádobách. V kuchyni nejčastěji najdeme drobné mušky octomilky, potravinové moly, mravence nebo třeba pilouse a pisivky.
Škůdce si můžete klidně přinést z obchodu, proto je dobré mouky, cukry a další sypké potraviny prosít přes jemné síto a následně přesypat do skleněných či plastových nádob s víkem. Luštěniny, těstoviny a ořechy důkladně prohlédněte a i ty přemístěte do nějaké uzavíratelné nádoby.
Hmyz v kuchyni není jen odpudivý na pohled, ale i potenciálně nebezpečný. Přenáší totiž různé nemoci, od salmonely, přes E.coli až po další nebezpečné bakterie a plísně. Svlečky a trus hmyzu v potravinách způsobují nepříjemné alergické reakce, mohou dráždit astmatiky a úplně znehodnotit většinu obsahu spíže. A jakmile se přemnoží, zbavit se jich je opravdu boj. Zavíječi, známí také jako potravinoví moli, milují mouku, luštěniny, ořechy, ale i cukr a různé druhy koření. Octomilky do kuchyně přiláká ovoce, zbytky jídla nebo třeba otevřený sirup či med na kuchyňské lince. Mravenci se orientují podle vůně a vlhkosti. Najdou opravdu každou skulinku a dostanou se až do polic s jídlem. Nejčastěji je do kuchyně nalákají neuklizené drobky, otevřené potraviny, ale i voda v substrátu či podtáccích pokojových rostlin.

Nejčastější chyby v českých domácnostech
Většina lidí věnuje úklidu a udržování čistoty v kuchyni dost času. Některé zlozvyky ale mezi námi přetrvávají a zbytečně si tak lákáme hmyz a plísně až k potravinám.
Miska s ovocem vedle odpadkového koše – malá kuchyně a nedostatek prostoru vyžadují určité kompromisy. Mnoho lidí tak nevědomky umístí mísu s ovocem poblíž odpadkového koše. To je nejen pozvánkou pro octomilky nebo mravence, ale i ideální prostředí k šíření plísní z odpadu na čerstvé plody.
Otevřené pytlíky s moukou, cukrem a dalšími suchými surovinami – trvanlivé potraviny ideálně vůbec nenechávejte v původních obalech. Po nákupu je prohlédněte, případně přesejte přes síto a uložte do vzduchotěsných nádob.
Aromatické čističe a chemie v blízkosti potravin – používání podobných produktů by mělo být v kuchyni tabu. Při úklidu kuchyně raději sáhněte po octové vodě, sodě a kyselině citronové. Stejně tak nedáváme do kuchyně ani různé osvěžovače vzduchu. Chemikálie a aroma z čističů nebo osvěžovačů mohou potraviny znehodnotit i v případě, že jsou ještě zabalené.
Staré houbičky na nádobí – jak již bylo zmíněno, houbičky na nádobí patří mezi ty nejvíce špinavé věci v domácnostech. Jsou neustále vlhké a špinavé od zbytků potravin, což z nich dělá ráj pro plísně a různé mikroorganismy. Podle některých odborníků na úklid obsahují dokonce více bakterií než WC mísa. Houbičku tedy měňte pravidelně, nejlépe jednou za tři až čtyři dny.
Plíseň v lednici a pod dřezem – lednicí během jednoho týdne projde několik desítek různých potravin. Je plná vlhké zeleniny a ovoce, čerstvých mléčných výrobků nebo masa a uzenin. Plísně se v jejím vlhkém prostředí šíří velmi rychle, proto je důležité police i vnitřní stěny lednice pravidelně umývat dezinfekčním prostředkem. Poměrně opomíjený je také prostor pod dřezem, kde plísně vznikají kvůli netěsnostem, kapající vodě a špatnému větrání.