Tohle balíme dětem ke svačině každý den. Výživář ale varuje: Je to plné soli, éček a chemie
Každé ráno s láskou připravujete dětem svačiny a věříte, že jim dáváte to nejlepší. Nebo je možná jen děláte ze setrvačnosti tak, jak jste na to zvyklí ze svého dětství. Přitom se za tímto každodenním rituálem může skrývat neviditelné riziko pro jejich zdraví.
Rohlík, plátek šunky nebo salámu, kousek sýra – klasická svačina, kterou zná většina z nás už z dob, kdy jsme sami chodívali do školy. Zdá se být neškodná, možná v našich očích jen trochu obyčejná a málo pestrá. Ale právě v této jednoduchosti se může skrývat problém, který si málokdo uvědomuje. Čím míň potravin na přípravu svačiny použijeme, tím víc záleží na jejich kvalitě. Spousta rodičů by za největší problém označila často haněné bílé rohlíky, ten největší strašák je ale ve skutečnosti něco jiného. Často to, co v celé svačince považujeme za nejzdravější a nejvýživnější.
Podívejte se dovnitř
Uzeniny, ať už šunka nebo třeba salám, jsou běžnou součástí dětských svačin. Mnozí rodiče mají pocit, že bez „kusu masa“ to zkrátka není plnohodnotná svačina. Výživoví poradci to ale vidí jinak. Podle nich mají často salámy, šunky nebo třeba šunkové salámy v dětských svačinách do kvalitních potravin hodně daleko. Při představě, že by něco takového měli dát třeba „jen“ svému psovi, si klepou na čelo.
Nejenže nejde o kvalitní potraviny, ale ještě můžou dětem uškodit. Právě uzeniny totiž často skrývají množství soli a různých přidaných látek, které mohou být pro dětský organismus velkou zátěží. Napadlo vás někdy zkoumat, kolik vybraná uzenina ke svačince obsahuje soli? Děti v předškolním věku by totiž neměly přijímat denně víc než 3 g soli a ty starší děti pak do 5 g soli za den. Právě její přemíra může vést k problémům s ledvinami.

Vzhled není všechno
Často se taky při výběru ingrediencí řídíme tím, co působí od pohledu hezky. Šunka, která vypadá jako z reklamy – krásně růžová, tenká a jemná – může působit jako ideální součást dětské svačinky. Jenže právě lákavá barva bývá prvním varovným signálem. Nejde totiž o přirozený odstín masa, ale často o výsledek přidaných látek, především takzvaných dusitanů. Ty výrobcům pomáhají prodloužit trvanlivost, ale zároveň s sebou nesou zdravotní rizika, na která odborníci dlouhodobě upozorňují.
Kromě pěkného vzhledu někdy dokáže nalákat i zavádějící název. Všimli jste si třeba někdy šunky „pro děti“? Člověk by měl pocit, že když je v názvu i na obrázku šťastné dítě, bude tohle ta pravá vyvážená potravina do svačinek. To ale není tak úplně pravda. Tyto šunky nejsou vždy tak bezpečné, jak se může zdát. Když se totiž podíváte na složení, zjistíte, že některé tyto výrobky jsou také plné soli a konzervantů. A ledviny vašeho dítěte nejsou to jediné, co můžete výběrem takových potravin ovlivnit.

Pokud budete svým dětem podávat ve stravě zbytečně moc soli, zaděláte jim na celoživotní problém. Snadno si totiž navyknou na výraznou slanou chuť a v dospělosti budou mít tendenci přisolovat každé jídlo. A co víc – vyhledávat „dobrůtky“, které mají podobný chuťový profil. Až vyrostou, najdete je nejspíš častěji jíst přesolené hranolky ve fastfoodu než zdravá jídla jemných chutí ve zdravém bistru.
Tipy na zdravější svačiny
A co tedy změnit, aby vaše děti dostaly vyváženější svačinky? V ranním shonu kolikrát není čas připravovat nic složitějšího a tak sáhnete po zmíněné šunce nebo salámu. Je ale dobré už při nákupu zvažovat, která šunka je „nejmenším zlem“. Zkuste vybírat tu s nejvyšším poměrem masa, málo tuky a zároveň s co nejnižším obsahem soli. Prospěje to navíc nejen vašim dětem, ale i vašemu vlastnímu zdraví. Dvě mouchy jednou ranou.
A pokud vás zajímají tipy, čím uzeniny ve svačinách úplně nahradit, máme hned několik chutných alternativ:
- vejce natvrdo
- pomazánka z tvarohu
- kvalitní sýr s nižším obsahem soli
- doma pečené maso (ideálně nesolené)
Malá velká změna
I když se vám možná zdá, že jedna šunka v rohlíku nic nezmění, pravidelná konzumace nevhodných uzenin podle výživových odborníků opravdu uškodit může. Malými kroky, jako je výběr kvalitních surovin a omezení soli a konzervantů v pokrmech, můžeme dětem ušetřit zdraví a pomoct jim vybudovat dobré stravovací návyky do života.
Pokud navíc k jídlu přidáte čerstvou zeleninu nebo ovoce, posunete svačinky vašeho dítěte na úplně jinou úroveň. Najednou máte plnohodnotnou pestrou svačinu, která podpoří zdravý vývoj vašeho dítěte. Jediná nevýhoda je, že mu možná takovou svačinku budete závidět.
Zdroje: nzip.cz, blog.kaloricketabulky.cz, vimcojim.cz, idnes.cz