Těžko uvěřit: Zelenina a ryba patří mezi nejnezdravější potraviny. Tohle vám průmysl tají
Středomořská dieta, která se skládá především ze zeleniny a ryb, je považována za snad nejzdravější způsob stravování. Paradoxně ale ty samé potraviny mohou být zdrojem mnoha nepříjemných zdravotních problémů.
Proti konzumaci zeleniny nejspíš nelze nic namítat. Pokud ji ovšem jíte čerstvou nebo nanejvýš mraženou. Mnoho druhů zeleniny je ale k dostání také v konzervách – a právě zde nastává problém. Časté pojídání jídel z plechovky vám totiž vůbec nemusí prospívat.
Jídlo v konzervách slouží k tomu, aby je bylo možné skladovat po velmi dlouhou dobu – mnohé z nich skutečně vydrží doslova roky. Při jejich výrobě není nutné použít tolik konzervačních látek, místo toho totiž poslouží sterilizace. Ta zničí prakticky veškeré bakterie. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že zde žádné riziko nehrozí.

Nebezpečné látky, které vzbuzují strach
Obavy vzbuzuje například látka zvaná bisfenol A, která se velmi často používá při balení potravin a tedy i konzerv. Z těch se poté může dostat do jídla samotného a právě z toho důvodu se takovým potravinám někteří lidé vyhýbají. Příliš velké vystavování se této látce totiž může být spojeno například se srdečními chorobami, cukrovkou nebo sexuálními dysfunkcemi. V potravinářském průmyslu sice platí normy ohledně množství bisfenolu A, které by neměly být překročeny, pokud ale podobné potraviny jíte na denní bázi, nelze zaručit, že v součtu ono doporučené množství skutečně nepřekročíte.
Další obavou je možná kontaminace konzervy v případě, že byla nesprávně zabalena nebo se například v průběhu transportu porušila a dovnitř se dostaly škodlivé bakterie. Nejspíš každý slyšel o „plechovkové nemoci“ neboli otravě botulotoxinem. Takovému riziku lze ale poměrně snadno předejít důkladnou vizuální kontrolou. Pokud se vám na obalu cokoliv nezdá, plechovka je nafouklá nebo se s ní děje něco jiného neobvyklého, v žádném případě byste její obsah jíst neměli.
Proti uvolňování kovů dnes existují opatření
V minulosti se také stávalo, že se z plechovek do potravin začaly uvolňovat kovové ionty. To se týká zejména piva v plechovce. Aby se tomu zamezilo, velká část výrobců již potahuje vnitřní povrch konzerv polymerovou vrstvou například z epoxidové pryskyřice, což by mělo tento problém eliminovat. Žádné nebezpečí by tak nemělo hrozit. Pokud ale dojde například vlivem nesprávné manipulace k porušení této vrstvy, nelze kontaminaci zcela vyloučit.

Ryby mohou skutečně představovat riziko
Nyní si povíme něco o rybách. Rybí maso samo o sobě bezesporu patří mezi ty nejzdravější potraviny. Bohužel ale i přesto mohou být ryby zdrojem řady látek, které jsou pro lidské tělo škodlivé. Situace je o to horší, že si za to ve své podstatě můžeme sami.
Nejspíš nikoho nepřekvapí, že velká část vody na planetě není úplně nejčistším prostředím. V důsledku neekologického chování je mnoho ryb kontaminováno těžkými kovy nebo různými odpadními látkami.
Jedná se třeba o olovo, rtuť nebo hliník. Objevují se také polychlorované bifenyly, dioxiny či rezidua perzistentních pesticidů. V řadě zemí je použití problematických látek zakázáno, to ale problém neřeší. Vždy bude existovat část světa, kde si lidé s normami příliš hlavy nelámou. Kromě toho tyto látky přetrvávají v ekosystému ještě dlouho poté, co přestanou být používány, a tak je zaznamenáváme také v rybách, které s nimi nemusely přímo přijít do styku.
Největší riziko se objevuje u ryb, které stojí na konci potravního řetězce – tedy pojídají další potenciálně kontaminované ryby a žijí dlouho, takže jsou těmto vlivům vystaveny déle. Je to například žralok, mečoun nebo štika.
Naopak druhy jako aljašská treska, norský losos nebo treska obecná obvykle obsahují škodlivin méně. Proto je například pro těhotné ženy vhodnější soustředit se především na ně.