Testy šunek: Kvalitní verzi téměř nikdo nekupuje, zatímco ta nejhorší láká Čechy nejvíc
Libová šunka je pravidelně součástí české kuchyně, objevuje se na stolech mnoha domácností. Přestože je nabídka šunek na trhu široká, Češi často sahají spíš po levnější variantě. Tento trend může mít ale negativní dopad nejen na lidské zdraví, ale také na chuťový zážitek. Víte, jak rozpoznat kvalitní šunku a jaká rizika přináší konzumace nekvalitních výrobků?
Podle nedávných průzkumů čeští spotřebitelé často volí šunku za nižší cenu, a to i přesto, aniž by věnovali pozornost její kvalitě a složení. Tento přístup je ovlivněn snahou ušetřit, ale také nedostatečnou informovaností o rozdílech mezi samotnými produkty. Levnější šunky totiž bývají vyráběny z méně kvalitního masa, obsahují vysoké procento vody, soli a různých konzervantů. Mohou obsahovat i přísady, které mohou mít vliv na lidské zdraví.
Riziko konzumace nekvalitní šunky
Méně kvalitní šunky tedy obsahují zvýšený podíl soli, což může vést ke zdravotním komplikacím, např. vysokému krevnímu tlaku nebo zvýšenému riziku onemocnění srdce. Mají v sobě mnohdy i fosfáty, které se používají k zadržování vody v produktu, čímž se navýší jeho hmotnost. Snižuje se ale jeho nutriční hodnota. Nadměrná konzumace fosfátů může negativně ovlivnit metabolismus.
Šunky prodávané v supermarketech jsou často vyráběny s důrazem na nízkou cenu a dlouhou trvanlivost. To vede k použití nekvalitního masa a přidávání různých aditiv. Oproti tomu šunka z masny je vyráběna z kvalitních surovin. Přidává se do ní co nejméně přísad a většinou se vyrábí ze zaběhlých a osvědčených receptur. Kupříkladu obchodní řetězec Globus je známý tím, že má v obchodech své vlastní masny a že zákazníkům prodává šunku z kvalitního masa, což se pak přirozeně odráží na skvělé chuti.

Jak poznat kvalitní šunku
Pokud si v obchodě vybíráte z více druhů šunky, zaměřte se hlavně na složení. Kvalitní šunka musí obsahovat vysoký podíl masa (ideálně nad 90 %) a minimum přidaných látek. Vyhněte se produktům s dlouhým seznamem ingrediencí, které zahrnují převážně barviva, konzervanty a zvýrazňovače chuti. Šunka by měla mít také krásnou přirozeně růžovou barvu, která však není příliš intenzivní. Příliš sytá barva značí, že bylo do uzeniny přidáno umělé barvivo. V obchodě se také zaměřte na to, aby byla šunka pevná, ale nikoliv suchá. Příliš měkké plátky značí vysoký obsah vody. Kvalitní šunka je voňavá a má příjemnou masitou chuť bez nadměrné slanosti.
Při výběru je důležité neřídit se jen cenou, ale především kvalitou a složením produktu. Investice do lepší šunky se vyplatí nejen s ohledem na zdraví, ale také na chuť. Spotřebitelé by si tak měli poctivě číst etikety a nakupovat šunku ideálně od ověřených prodejců. „Musíte mít nějaký základní přehled o tom, co to šunka je, a minimálně vědět, že podle české legislativy existují nějaké jakostní třídy, které mají různý požadavek na množství masa, respektive na množství čisté svalové bílkoviny,“ říká k situaci Václav Beneš z dTestu. Podle něj by šunku neměly jíst děti do tří let, nebo alespoň ne příliš často. Je to právě kvůli vyššímu obsahu soli.

Šunka patří v Česku mezi nejčastěji kupované uzeniny, přičemž mezi ty nejoblíbenější patří dušená vepřová šunka. Češi ale také rádi nakupují sušené šunky jako jsou třeba prosciutto nebo jamón. Konzumují je však jen při slavnostnějších příležitostech. Podle statistik sní průměrný Čech až kilogram šunky za rok. Bohužel stále velká většina lidí kupuje levnou šunku ze supermarketu, která je extrémně vodnatá a většinou plná éček.
Podle dlouhodobých testů se na první příčce jako nejlepší šunka na trhu pravidelně umísťuje šunka nejvyšší jakosti, např. selská, zámecká nebo tzv. excellent. Pokud byste pak rádi ochutnali něco speciálního, poohlédněte se po šunce zvané Allbaregana. Pochází z prasat krmených výhradně žaludy, zraje šest let a cenově vás vyjde na 100 tisíc korun za kus. Právě tento druh šunky patří ve světě mezi ty nejexkluzivnější uzeniny. Při jejím nákupu ve specializované prodejně dokonce obdržíte certifikát ověřující DNA výrobku. Pyšní se velmi zajímavou chutí a je podle odborníků vysoce kvalitní.
Zdroje: youtube.com, corculum.com, kupi.cz