Ani svíčková, ani guláš. Tento tradiční český pokrm označili za nejlepší jídlo na světě. Většina Čechů ho neumí
Pokud jde o kuchyni, my Češi jsme v tomto ohledu ještě stále velmi tradiční. I když se na nás neustále hrnou nabídky zahraničních restaurací s místními specialitami, pořád si udržujeme typickou českou kuchyni, a to v mnoha rodinách. Neznamená to však, že bychom nezkoušeli jiná a nová jídla, zvláště mladší ročníky rády zajdou do asijské, indické nebo mexické restaurace, ale doma u maminky si nejlépe pochutnáme na tom, co známe celý život. Česká kuchyně je známá jednou obzvlášť chutnou lahůdkou, a není to ani svíčková, ani guláš.
Tento tradiční český pokrm získal ocenění v žebříčku nejlepší jídlo na světě. Sestavil ho cestovatelský průvodce jídlem, web TasteAtlas. V roce 2022 se tento pokrm umístil na krásné 26. příčce, čímž předběhl i oblíbenou svíčkovou, která obsadila až 86. pozici. A i přesto, že jde o jídlo, které známe všichni a během roku si na něm několikrát pochutnáváme, stále má spousta lidí respekt z jeho přípravy a většina Čechů ho neumí dokonale uvařit. A není divu, není to rozhodně nejsnadnější jídlo a jeho příprava zabere několik hodin, výsledek však stojí za to.
Pečená kachna s knedlíkem vzbuzuje v kuchařích respekt
Na první pohled komplikovaná příprava pečené kachny a poctivého domácího knedlíku odrazuje spoustu domácích kuchařů, a je to škoda. I když nejde o jednoduché jídlo, s trochou cviku a dodržením receptu vás čeká skvělý výsledek v podobě křehkého rozpadajícího se masa s nezaměnitelnou chutí a také načechraný houskový knedlík, který se rozplývá na jazyku. Pečená kachna s knedlíkem se stala synonymem slavnostního stolování a podává se nejčastěji při významných rodinných událostech jakými jsou oslavy, rodinné sešlosti nebo posvícení, jejichž tradice se na českém venkově ještě stále drží.

V českých zemích se pečená kachna servírovala už ve středověku
Jak je vidno, pečená kachna má v naší zemi úctyhodně dlouhou tradici. Již naši středověcí předkové si pochutnávali na křupavé kůrčičce a měkkém šťavnatém masu. A proč zrovna kachna? Je to jednoduché. Chov kachen je velmi nenáročný, a maso tak bylo dostupné pro široké vrstvy obyvatel. Už v této době se započala tradice pečení kachního masa při nevšedních událostech, a tak tomu zůstalo většinou i dnes. Až později se však pokrm rozšířil o typické přílohy v podobě knedlíků a zelí. Plynoucí léta ověřila, že to byla trefa do černého, protože kombinace pečené kachny, knedlíků a zelí je dokonalou variací chutí.
Bez kmínu se neobejdete, pak už to chce jen čas a trpělivost
Pečená kachna děsí kuchaře úplně zbytečně. Pokud budete trpěliví, dokonalého výsledku se dočkáte i vy. Důkladně omyjte kachnu zbavenou krku nebo křidýlek. Maso pořádně osolte a kůži posypte celým kmínem a šup s kachnou do pekáče pod víko. U pečení kachního masa platí, že méně je více. Proto nastavte troubu maximálně na 130 °C a přibližně 5 hodin ji ponechte svému osudu. Čas od času se můžete podívat, jestli kachna pustila dost šťávy a nepotřebuje podlít, ovšem omezte otevírání trouby na minimum. Po uplynutí času odklopte víko, přidejte teplotu na 220 °C a nechte maso ještě 20 minut péct, abyste dosáhli křupavé kůrčičky. V mezičase si můžete připravit domácí kynutý houskový knedlík a také přílohu v podobě bílého i červeného zelí. Máte hotovo. I když si většina Čechů myslí, že tento slavnostní pokrm neumí uvařit, opravdu na něm nic není, a zvládne ho každý.

Česká kuchyně nabízí spoustu tradičních pokrmů a kromě pečené kachny se zelím je známá pro pestrý jídelníček složený z masa a mnoha druhů polévek nebo omáček. Velké nedostatky má naše kuchyně bohužel v podílu čerstvého ovoce a zeleniny a celkově ve zdravém stravování. I když je chutná, obsahuje vysoký podíl tučných, mastných a moučných jídel. Nicméně při zachování přijatelné rovnováhy, tzn. pravidla jíst s rozumem a mít dostatek pohybu, lze i českou kuchyni konzumovat bez obav o štíhlou postavu.
zdroje: al-dente.cz, toprecepty.cz, idnes.cz