Tento spotřebič v kuchyni jen překáží a brzy zmizí úplně. S klidným svědomím se s ním rozlučte
Tento domácí kuchyňský spotřebič je jedním z nejdiskutovanějších a nejkontroverznějších vůbec. Zatímco jedni na něj nedají dopustit a mají jej za super vychytávku v kuchyni co se rychlého ohřevu jídla týká, jiní jej považují za strašáka. Koluje o něm totiž řada mýtů. Pravdou však je, že jej nejspíše brzy vytlačí z kuchyně jiní přístrojoví pomocníci.
Je ohřev v něm bezpečný, nebo naopak? Tato otázka je předmětem diskusí v podstatě už od doby, kdy se tento kuchyňský spotřebič objevil na prodejních pultech obchodníků s elektrem. Ačkoli je jeho využití v kuchyni pohodlné, v poslední době jej spousta lidí ze svého prostoru spíše odstraňuje, než aby se nadále spoléhala na jeho služby. Možná to také znáte. Vložíte do jeho útrob misku s polévkou, otočíte knoflíkem, a po dvou minutách točení na skleněném podstavci vytáhnete namísto dokonale horké polévky rozžhavený porcelán s obsahem, který je spíše vlažný.
Svraštělé párky a studená polévka?
O změněné textuře a nevalné chuti jídla raději ani nemluvě. Nejspíš jste z něj už také vytáhli „dokonale ohřáté“ párky, které namísto naducaných nohavic vypadaly spíše jako svraštělé, seschlé punčocháče. Řada lidí tak začala přistupovat na to, že si jídlo znovu ohřívá na sporáku jako kdysi. Řeč je o mikrovlnné troubě. Pomocníkovi, kterému nejspíš díky novým a „chytřejším“ troubám a technologiím už pomaličku zvoní hrana.

Mikrovlnka? Už téměř osmdesátiletá babička
Možná se vám to vůbec nezdá, ale mikrovlnná trouba je už vlastně taková babička v důchodovém věku. První přístroje na ohřev jídla založené na elektromagnetických vlnách se totiž objevily na trhu už těsně po 2. světové válce, v roce 1947. Staly se okamžitě celosvětovým hitem. Vždyť kdo by nechtěl vložit talíř s připraveným jídlem do kouzelné bedýnky a po pár desítkách sekund mít vše připravené na stole, bez toho, aniž byste museli stát u sporáku a míchat každou složku vaší večeře zvlášť. Jenže i jednoduché věci bývají někdy složitější, než se na první pohled zdají.
Výdobytek moderní doby čelil kritice odpůrců
Tvrdili, že mikrovlnné záření má silně negativní dopady na kvalitu ohřívaných potravin a tím i na lidské zdraví. Podle těch největších kritiků má způsobovat ztrátu živin v ohřívaných potravinách, radiaci či dokonce obávanou rakovinu. To ale výzkumy vyvrátily, stejně jako strachy, že mikrovlnka dokáže měnit nutriční hodnoty potravin. Každá tepelná úprava potravin, jako je vaření, dušení, ohřívání či smažení, totiž snižuje jejich nutriční hodnotu. Vinit mikrovlnku je proto zbytečné. A podle organizace Cances Research UK neexistuje dokonce ani žádná souvislost mezi účinky mikrovln a vznikem rakovinných buněk. Co je ale jisté, je vysoká energetická náročnost.

Nerezignujte na čistotu
Ať tak či tak, na mikrovlnku si dejte v každém případě pozor. Vědci ze španělské Valencie totiž zjistili, že uvnitř mikrovlnek je obrovské množství škodlivých bakterií. Ty jsou ale imunní vůči elektromagnetickému záření, které mikrovlnné trouby vyzařují, stejně jako vůči vysokým teplotám. Ač se to může zdát až neuvěřitelné, nejvíce se v mikrovlnných troubách vyskytují mikroby z lidské pokožky, ale také bakterie, které vyvolávají infekční nemoci, jako například Pseudomonas či Enterobacter. Zní to poněkud strašidelně? I proti těmto bakteriím se jde bránit. Stačí nezanedbávat pravidelnou údržbu. Po každém použití mikrovlnku řádně umyjte vlhkým hadříkem a ošetřete silnou dezinfekcí. Jinak ji raději přestaňte používat.
Čím mikrovlnku nahradit?
Pokud jsou potraviny v mikrovlnce ohřívány příliš dlouho nebo na příliš vysoký výkon, může dojít k jejich přehřátí a vysušení, což negativně ovlivní chuť a texturu jídla. Pokud tak přece jen uvažujete o tom, že vaše mikrovlnná trouba poletí na sběrný dvůr, nahradit ji můžete třeba horkovzdušnou fritézou. Tento moderní přístroj nejen že dokáže jídlo rovnoměrně ohřát, ale díky cirkulaci horkého vzduchu i krásně propeče a zaručí křupavou texturu, aniž byste museli používat olej.
V moderních kuchyních však už mikrovlnné trouby často ustupují úplně do pozadí. Místo nich se stále častěji volí multifunkční trouby, které kombinují více funkcí v jednom přístroji, včetně ohřevu jídla. Díky nim tak můžete nahradit několik zařízení, což šetří místo a výrazně zjednodušuje vaření.
Zdroje: www.ireceptar.cz, www.dumazahrada.cz, www.kupi.cz, www.ireceptar.cz