Tento recept bourá sociální sítě. Běžně nepeču, ale je to tak snadné a vypadá to jako od profi cukrářky
Listové těsto, jablka a skořice jsou oblíbená a chutná klasika. Místo tradičního štrúdlu můžete z těchto ingrediencí tentokrát připravit krásné růže poskládané z jablečných plátků. Přestože mohou na první pohled vypadat složitě, s tímto receptem to zvládnete hravě.
Sociální síť TikTok je plná zábavy a najít se tu dají najít i výtečné recepty. Videa jsou dlouhá maximálně tři minuty, ale i během tak krátkého času stihnou tvůrci předvést, jak připravit skvělé jídlo. Jedním z aktuálních hitů jsou jablečné růže z listového těsta a není se čemu divit, růže nejenže krásně vypadají a skvěle chutnají, ale jsou tak jednoduché, že je zvládne upéct i dítě. Příprava zabere jen chvilku, stačit vám bude pár základních surovin a přesto vykouzlíte dezert, který vypadá jako z cukrárny.

Jak pracovat s listovým těstem
Práce s listovým těstem je tak jednoduchá, že ji zvládnou začátečníci, přesto se může hodit pár rad, jak s ním zacházet, aby byl výsledek vždy dokonalý. Především dejte pozor, aby bylo těsto správně rozválené, protože pokud je příliš tenké, může se během pečení roztrhnout. Ujistěte se také, že má po celé délce stejnou šířku, to zajistí rovnoměrné propečení. Těsto můžete před plněním vychladit, aby se lépe tvarovalo a méně lepilo. Nepřehánějte to ani s náplní. Její příliš velké množství může způsobit, že se balíček během pečení otevře anebo praskne. Vyhněte se také příliš vlhkým náplním, protože by těsto mohlo zvlhnout a nebylo by křupavé. Pokud chcete extra křupavé těsto, potřete horní část před pečením vajíčkem a posypte cukrem. Sladké i slané pečivo z listového těsta pečeme na plechu, který jsme nejprve vypláchli studenou vodou, a vkládáme ho vždy do trouby vyhřáté na 200 °C. Pak hned zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Během pečení troubu zbytečně neotvíráme, a už vůbec ne v prvních sedmi minutách od vložení plechu – těsto by totiž nenaskočilo, a nízké tuhé kousky by moc dobré nebyly. Nejlepší je troubu neotevírat alespoň dvacet minut. Těsto pečeme pomalu dozlatova, dokud nemá zlatohnědou barvu, která vzniká karamelizací mouky a mléčného cukru. Že je těsto upečené, poznáme podle toho, že když ho zmáčkneme mezi dvěma prsty, začne se rozpadat na jednotlivé vrstvy a drobit se.
Příprava jablečných růží
Na přípravu růží budete potřebovat jablka, ideálně by měla být červená jako okvětní lístky růže. Vyberte nějaká pevná, která budou při pečení držet tvar. Nejlepší jsou odrůdy Gala nebo Red Delicious a stačit vám budou tři kusy. Dále budete potřebovat balíček listového těsta, citron, třtinový a moučkový cukr, skořici a na potření kousek másla a jedno vejce. Růžičky s máslem a skořicí budou vonět a chutnat podobně jako jablečný štrůdl. Pokud ho nemáte rádi nebo chcete zkusit i jinou variantu, tak můžete použít marmeládu anebo džem. Začneme tím, že jablka rozkrojíme na poloviny, odstraníme jádřince a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty pak vložíme do misky s vodou a s vymačkanou citronovou šťávou. Necháme je takto chvíli odpočívat, asi 5 minut, a poté je dáme na 3 minuty do mikrovlnné trouby, aby změkla. Poté je scedíme a jemně osušíme například papírovými utěrkami. Mezitím si těsto rozválíme a nakrájíme na několik pruhů, přibližně 5 cm širokých, každý pak potřeme rozpuštěným máslem a posypeme směsí cukru a skořice. Na každý pruh poklademe plátky jablek tak, aby se překrývala a aby vršky mírně přesahovaly okraj těsta. Spodní část těsta přehneme přes jablka a znovu posypeme cukrem se skořicí a poté vše opatrně srolujeme do volného klubíčka. Takto vytvořenou růži umístíme do košíčku na muffiny nebo na plech na muffiny a pečeme na 180 °C přibližně 30–45 minut, tak, aby bylo těsto upečené i uprostřed. Hotové růže necháme zchladnout a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem.
@cookistwow Try these apple roses for a #dessert that will impress your guests! 😍 The method by our @melissasweet25 ♬ Perfect – Hazzakbeats
Je lepší domácí, nebo kupované?
Příprava listového těsta doma je časové náročná, a proto se často používá čerstvé nebo mražené kupované. To kupované je pohodlné a časově efektivní, stačí ho koupit v obchodě a můžete okamžitě začít. Ušetříte si tak hodiny práce, které byste jinak strávili s jeho přípravou. Ovšem domácí listové těsto má nezaměnitelnou chuť i vůni a můžete si ho připravit přesně podle sebe. Navíc pokud místo palmového oleje, který je často v těch kupovaných, použijete kvalitní máslo, tak hned poznáte rozdíl – výsledek bude nejen mnohem voňavější, ale i křehčí a nadýchanější. Zabere to sice o trochu více času, ale určitě to za to stojí. Kromě toho si poctivé domácí máslové těsto můžete vyrobit klidně i do zásoby do mrazáku a pak si jen užívat jeho dokonalou chuť.
Zdroj: Meg v kuchyni, Tiktok, Toprecepty.cz