Tento pokrm je považován za českou tradici, ale pravda je úplně jiná. Pochází z Asie a u nás ho vaříme špatně
Každá země má svá typická jídla, na která nedá dopustit, ale jak často vlastně přemýšlíme nad tím, odkud doopravdy pocházejí? Kulturní globalizace není žádná novinka. Už po tisíciletí si lidé půjčují suroviny, recepty i gastronomické postupy z jiných částí světa. Co ale může překvapit, je skutečnost, že některá tradiční jídla, která si hrdě přivlastňujeme, ve skutečnosti s námi nemají společného vůbec nic. Někdy jsme dokonce jejich originální přípravu dokonale překroutili.
Vezměte si třeba českou krupicovou kaši. Ano, přesně tu sladkou kaši, kterou nám už v dětství maminky a babičky servírovaly s máslem, cukrem a kakaem. Většinou si myslíme, že krupicová kaše je tak česká jako třeba knedlo zelo vepřo. Jenže to není úplně tak pravda. Tahle „česká klasika“ se u nás objevila až s pěstováním pšenice, kterou jsme převzali z dalekých oblastí Střední Asie. Tam už před staletími přišli na to, jak z hrubě mleté pšeničné mouky vytvořit různé pokrmy, které dnes známe pod souhrnným názvem krupice. Dlouho předtím, než ji někdo v Evropě vůbec ochutnal, patřila mezi oblíbené suroviny v perské a čínské kuchyni.
Krupice naslano
Asi vás překvapí, že krupice nebyla zpočátku vůbec vnímána jako sladké jídlo. To my jsme si v Čechách zvykli připravovat ji hlavně na sladko, nejlépe pořádně oslazenou a zalitou máslem, čímž se z ní stala oblíbená dětská pochoutka i nenáviděný symbol školních jídelen. Ale původně se krupice používala spíš jako slaný pokrm, případně k zahušťování různých jídel. Sladká krupicová kaše se u nás uchytila až mnohem později.
Historie krupicové kaše
Historici mají zajímavou teorii. Údajně krupicovou kaši jako hlavní chod podávali už na svatební hostině Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Tradice tvrdí, že to mělo novomanželům zajistit potomstvo stejně početné jako zrnka v kaši. Ta jejich byla ochucená medem, který byl ve středověku považován za afrodiziakum.

Špatná příprava krupicové kaše
Změna chuti a způsobu přípravy však není tím jediným, co se krupicové kaši za léta její existence událo. Někdo z nás ji vaří i špatně. Zeptejte se profesionálních kuchařů, jaký je největší hřích při přípravě tohoto pokrmu. Prakticky všichni vám potvrdí, že jsou to neblaze proslulé hrudky. Správná krupicová kaše musí být dokonale hladká, jemná a krémová. Pokud jsou tam hrudky, prostě jste ji neuvařili dobře. Proto je potřeba kaši během vaření neustále míchat, čímž zabráníte i jejímu připálení.
Důležitý je také správný poměr surovin. Podle známé foodblogerky Florentýny Zatloukalové je osvědčený poměr osm zarovnaných lžic krupičky o objemu 15 ml na litr mléka. Toto množství vám zajistí kaši hustou právě tak akorát. Dalším podstatným krokem je nechat krupičku před vařením nabobtnat v polovině mléka alespoň půl hodiny v lednici. Na závěr kaši zjemněte kouskem másla, který vmíchejte ihned po odstavení z plotýnky. Pak už jen zbývá rozhodnout se, čím ji ozdobit na talíři.
Krupicová kaše v zahraničí
Zatímco pro nás je krupicová kaše nostalgickou vzpomínkou na dětství, turisté nad ní většinou nechápavě kroutí hlavou. Podle známého gastronomického webu Taste Atlas patří krupicová kaše dokonce mezi pět nejhorších jídel, která návštěvníci u nás ochutnali. Jedinou útěchou snad může být to, že ještě hůř dopadly nudle s mákem.
Přitom krupice je výživná, lehce stravitelná a bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín E a důležité minerály jako hořčík, vápník nebo fosfor. Hodí se skvěle nejen pro děti, ale i pro sportovce, protože doplňuje energii bez zbytečného zatížení žaludku. Zkuste ji někdy připravit netradičně, třeba naslano s bylinkami, parmazánem nebo se špenátem. Může vás mile překvapit.

Recept na krupicovou kaši podle Florentýny Zatloukalové
Budete potřebovat:
1 litr mléka
80 g dětské krupičky
1 větší špetku soli
1 lžíci másla
něco na ozdobení kaše
Krupičku smíchejte s půl litrem mléka, přidejte špetku soli a uložte alespoň na půl hodiny do lednice, ale klidně i několik hodin či přes noc. V hrnci zahřejte zbývající mléko téměř k bodu varu. Namočenou krupičku promíchejte, poté ji za stálého míchání pomalu vlévejte do horkého mléka a postupně přiveďte k varu. Kaši vařte za neustálého míchání na velmi mírném ohni minimálně pět minut. Po odstavení z plotny vmíchejte lžíci másla a důkladně ho zapracujte. Ještě horkou kaši rozdělte na talíře, ozdobte podle vlastní chuti a pusťte se do ní, dokud je krásně hladká a krémová.
Zdroje: toprecepty.cz, kucharkaprodceru.cz, vlasta.cz