Tento oblíbený sýr je podle testů jedním z nejhorších, ale Češi si ho přesto nemohou odpustit
Až dva kilogramy ročně, přesně tolik taveného sýra zkonzumuje podle statistik každý Čech, a to včetně dětí. Oblíbená nátěrka na pečivo, kterou jim rodiče dávají ve snaze o zdravou svačinku, přitom může obsahovat zvýšené množství obávaných „éček“. Především pak tavicích solí, resp. fosfátů, které nadměrně zatěžují lidský organismus.
Pokud také patříte k těm, kteří milují namazat si k snídani rohlík taveným sýrem, pak byste měli zbystřit. Tento diskutovaný typ sýra totiž prochází při výrobě masivním průmyslovým zpracováním včetně zahřívání na poměrně vysokou teplotu okolo 100 stupňů Celsia, což snižuje jeho výživovou hodnotu. I když jsou mezi tolik oblíbenými a snadno roztíratelnými taveňáky skutečně kvalitní výjimky, rozhodně se nedoporučuje zařazovat do jídelníčku tento typ sýra denně. Lehce se tak totiž může stát, že jen kvůli nevhodným taveným sýrům dostanete do těla více fosforu, než je doporučená denní dávka.
Pročítejte důkladně etikety
Stojí tedy za to pročíst si důkladně etikety se složením, případně výsledky testování těchto mléčných výrobků. Některé z nich totiž obsahují nejen vyšší podíl soli a fosfátů, ale také kyseliny citronové. Při výběru tavených sýrů se také rozhodujte na základě uvedeného množství tuku v sušině. Čím je totiž vyšší, tím dražší a kvalitnější suroviny výrobce pravděpodobně použil. Na druhou stranu mohou méně tučné sýry obsahovat více bílkovin. Pozor také na klamavou reklamu, což se může týkat především sýrů určených pro děti. Některé totiž uvádějí mylné informace o podílu vápníku a vitamínů. Ani to se ale nemusí zakládat na pravdě. A nenechte se nachytat ani nízkou cenou. Právě ta je totiž většinou přímo úměrná kvalitě výrobku.

Taveňáky, „sekaná“ mlékárenského průmyslu?
Tavené sýry se ve Vodňanech začaly vyrábět už před 101 lety a získaly si brzy velkou oblibu. Ačkoli se ale často tváří jako čerstvé, smetanové, v potravinářském průmyslu bývají stejně tak často označované jako „sekaná“ mlékárenství. Dokonce se o nich říká, že se vyrábějí z druhořadých surovin. Je to ale skutečně tak? Tavené sýry se vyrábějí smícháním tvrdých a měkkých sýrů, přidáním mléka, vody a tavicích solí, takže jsou mnohdy považovány spíše za chemický koktejl než zdravou potravinu. Dnes se ale vyrábějí z ořezů plátkových sýrů nebo ze sýrů, které komerčně nevykazují úplně ideální vzhledové vlastnosti. To znamená, že mají třeba méně ok nebo prasklinu. V žádném případě se ale podle hodnotitelů nejedná o sýry, které by byly zkažené, nekvalitní nebo ošizené.
Dobře se roztírá, ale za jakou cenu?
Platí ale, že čím lépe roztíratelný je tento sýr, tím vyšší obsah sodíku a fosforu, které nejsou pro zdraví vůbec ideální. Fosfor je sice důležitý pro správný vývoj kostí a buněčných membrán, ovšem ve velkém množství zatěžuje ledviny a kardiovaskulární systém. Testy spotřebitelského časopisu dTest tak v tomto případě neprošla značka Veselá kráva Lahodná. U ní navíc testy prokázaly jak fosfáty, tak i množství kyseliny citronové. Navíc šlo v jejím případě o klamavou reklamu, protože tavicí soli vůbec na etiketě výrobků neuváděla.
Vítězem je Apetito Smetanové
Naopak nejvyššího bodového zisku dosáhlo Apetito Smetanové, kterému hodnotitelé nepřipsali ani jednu kritickou připomínku. Vysoké hodnocení měl i tavený sýr Bony z řetězce Penny. U ostatních hodnocených sýrů se podle šéfredaktorky dTestu Hany Hoffmanové nějaké negativní drobnosti objevily, ale určitě neplatí, že se do tavených sýrů může nasypat cokoli, co se už jinak a jinde zužitkovat nedá. Jak ale vyplynulo z výsledků šetření, laboratorní komise byla s výsledky testování sýrů vcelku spokojená. Dobře prošly testováním například vzorky tavených sýrů Želetava, Apetito nebo Président i sýry populárních privátních značek řetězců Lidl, Albert, Penny, Billa a Kaufland.

Čím víc chuti, tím víc tuku
I když se kvalita posunula směrem k lepšímu, přesto se před tavenými sýry mějte raději na pozoru a rozhodně na nich nestavte zdravou výživu svých ratolestí. Právě zvýšené množství fosforu z tavících solí je totiž důvodem, proč se z tohoto mléčného výrobku nevstřebává do organismu vápník. V horším případě jej může dokonce odplavit a podpořit tak nebezpečné řídnutí kostí neboli osteoporózu. Taveňáky také obsahují více soli, a tak mohou pomáhat nežádoucímu zadržování vody v těle, stejně jako potížím se srdcem. A co je nejhorší, v krajním případě mohou podpořit svým složením i vznik rakoviny žaludku. Nezapomeňte ani na fakt, že čím chutnější výrobek, tím více tuku. Pokud si tak neumíte představit svůj den bez rohlíku s taveným sýrem, vybírejte tedy alespoň ty, které mají maximálně do 30 % tuku, případně dejte přednost tvrdým sýrům. Získáte tak pro své tělo nejen mnohem více vápníku, ale také bílkovin, vitamínů a minerálů.
Zdroje: fitzivot.cz, dtest.cz, dvojka.rozhlas.cz, kupi.cz