Češi, bacha! Tento malý okřídlený brouk teď zaplavuje domácnosti. Rychle se množí a zbavit se ho je peklo
Je to drobný brouk, přibližně dva až čtyři milimetry dlouhý. Má oválné a mírně ochlupené tělo hnědé až červenohnědé barvy. Nečastěji se vyskytuje ve spižírnách, kuchyních, skladech s potravinami, pekárnách a dalších provozech, kde je dostatek suchých potravin. Víte, o jakého brouka se jedná?
Tam, kde je světlo a teplo, může být i tenhle brouk. Jeho larvy jsou světlé a obalené v sypkých potravinách. Dospělci umějí létat a přitahuje je světlo. Věřte, že tohoto návštěvníka doma nechcete.
Co je doma, to se počítá. Ale toto tam nechcete
V domácnostech se vyskytuje spousta nechtěných hmyzích návštěvníků, kteří tam umí ztropit pěknou neplechu. Asi každý se už setkal například s octomilkami, které přitahují zbytky tekutin, tlející ovoce apod. Ve vlhkém prostředí se zase často objevují rybenky a komu někdy z mouky nevyletěl mol? Tito škůdci ještě ale nepatří mezi ty nejhorší.
Mnohem horší je, když si domů přinesete například blechy nebo štěnice či šváby. Taková havěť už vyžaduje ruku profesionála, který si s ní poradí. Existuje ale ještě jeden druh hmyzu, a je to postrach, kterého je těžké se zbavit.

Červotoč spížní (také chlebový), je malý brouk, jehož larvy jsou bílé, zhruba tři až pět milimetrů dlouhé a zahnuté. Larvy mají nožičky, díky kterým aktivně hledají potravu. Bez potravy vydrží až osm dní, takže jen tak nevyhladoví. Samička je schopná naklást až sto vajíček do nebo na povrch potravin, larvy se líhnou asi 10 dní. Vývoj od vajíčka po dospělce probíhá ideálně při teplotách 26 °C, při nižších se výrazně zpomaluje, pod 13 °C už přeměna není možná. Dospělý brouk nepřijímá potravu, takže už nezpůsobuje škodu. Je nebezpečný pouze tím, že se neustále množí. Červotoči spížní dokáží zplodit až tři generace za rok ve vytápěných prostorách.
Larvy červotoče spížního se živí suchými potravinami obsahující škrob, jako jsou sušenky, staré pečivo, těstoviny, rýže, suchary, mouka, sušené směsi, ale i granule pro domácí mazlíčky. Larvy se zavrtávají do potravin přes obaly. Dokážou prokousat papír, plast i hliník – v obalech můžete najít malé dírky a odpadní zbytky larev. Nenechte se zmást jeho jménem, červotoči spížnímu chutná nejen ve spíži, ale i v knihovně nebo v ložnici. Není sice typickým škůdcem lůžkovin, jako například štěnice a roztoči, ale nepohrdnou vlněnými materiály, starými knihami, chutnat jim může i kůže a papír. To, že je máte v ložnici, poznáte podle toho, že vám poletují kolem lustru nebo stolní lampy, přitahuje je totiž světlo.
Jak se ho zbavit?
Červotoč spížní není pro lidské zdraví nikterak nebezpečný, dospělci brzy umírají a larvy nejsou jedovaté ani nepřinášejí žádné nemoci. Přesto tento hmyz představuje značné hygienické riziko a způsobuje škody. Larvy poškozují uskladněné potraviny, kvůli tomu jsou znehodnocené a náchylné k napadení plísněmi. Proto, když zjistíte, že máte doma tohoto záškodníka, je potřeba co nejdříve zakročit.

Pokud zjistíte, že doma máte tohoto škůdce, okamžitě odstraňte všechny napadené potraviny a další předměty. Pro jistotu se zbavte i těch, které se vám zdají nepoškozené. Červotoči spížní mají velmi malá kusadla a vy si nemusíte malých dírek v obalu všimnout – a přitom už tam jsou nakladená vajíčka. Prostory, ve kterých se poškozené předměty nacházely, důkladně vyčistěte. Vysajte a vydrhněte horkou vodou s octem, poté použijte netoxický desikant.
Ve větších prostorách, například ve skladech, není ideální chemické, ale fyzikální ošetření. Červotoče spížního vyhubíte při teplotě −20 °C na alespoň sedm dní nebo 60 °C na jednu hodinu. Předchlazení a předehřátí objektu se do celkového času nepočítá. V případě potřeby lze objednat deratizátora či vyčistit prostor reziduálním přípravkem, ten ale lze prodávat pouze osobám se živnostenským listem nebo firmám, jelikož se jedná o přípravek pro profesionální použití.
Braňte se prevencí
Nejlepší cestou, jak proti červotoči spížnímu bojovat, je zabránit mu, aby se k vám do spižírny vůbec dostal. Jelikož se škůdci dokážou prokousat i hliníkovou fólií, doporučuje se potraviny skladovat v potravinových dózách, které jsou z pevného plastu nebo skla a jsou uzavíratelné. Potraviny skladujte v chladu, ideální je teplota pod 13 °C. Preventivně můžete do spíže dát i lepový lapač, který zachytí i jiné škůdce. Pravidelně prostor uklízejte, myjte, dezinfikujte. Jakmile zjistíte sebemenší napadení potravin, neprodleně se jich zbavte, abyste zamezili hmyzí apokalypse.