Tento druh ořechů je nejzdravější: V zimě zbaví únavy a posílí imunitu. Přitom stačí jedna hrst denně
Mnohé výzkumy poukazují na skutečnost, že zakomponování ořechů do jídelníčku pozitivně ovlivňuje zdraví člověka. Kromě toho, že obsahují důležité makroživiny, najdete v nich látky, které přirozeně posilují imunitu a dokonce i příznivě ovlivňují funkce mozku. Existuje přitom jeden konkrétní druh ořechů, který se řadí mezi prvních deset potravin s nejsilnějšími antioxidačními účinky.
Pokud patříte mezi lidi, které v chladných měsících často trápí rýmička, špatně se soustředí a jsou neustále unavení, pak byste měli do své stravy zapracovat více oříšků. Nejenže vám díky svému unikátnímu složení dodají energii, ale navíc si zajistíte přísun vitamínů, které mnozí z nás zbytečně suplementují drahými potravinovými doplňky. A ty bohužel nemají zdaleka tak dobrý efekt jako vitamíny získané přímo z potravy.
Podceňovaný král mezi ořechy
Ačkoliv řada lidí v obchodě nejspíše raději sáhne po kešu, pistáciích nebo mandlích, ve skutečnosti ten pravý král mezi ořechy roste volně v naší přírodě. Jedná se o druh, který se v českých domácnostech běžně přidává do různých moučníků a cukroví, jako jsou například vanilkové rohlíčky nebo štrúdl. Jak jste už nejspíše uhodli, řeč je o vlašském ořechu.
Vlašské ořechy patří mezi jedny z výživově nejhodnotnějších skořápkovin, které jsou součástí lidské stravy už po tisíce let. Oproti jiným druhům ořechů obsahují dvakrát tolik antioxidantů a vitamínů. Z toho důvodu se z pohledu obsahu prospěšných látek a živin řadí na vrchol pomyslného žebříčku nejzdravějších ořechů. Na paty jim však šlapou lískové oříšky a mandle, které jsou také bohatým zdrojem důležitých makroživin a vitamínu E.
Posilují imunitu a chrání před demencí
Většina kalorií, které do těla dostanete při konzumaci vlašských ořechů, pochází z tuků. I když je pro mnohé lidi výraz tuk téměř sprosté slovo, v tomto případě se jedná o jednu z nejhodnotnějších složek vlašáků. Jejich součástí jsou totiž omega-3 mastné kyseliny.
Ty pomáhají chránit srdce a cévy před různými civilizačními chorobami především tím, že snižují hladinu špatného (LDL) cholesterolu v krvi. Tyto kyseliny přitom tvoří přibližně 8 až 14 % celkového množství tuku obsaženého v této potravině. Neznamená to ale, že je potřeba jíst ořechy po kilech, ideální množství je jedna malá hrst denně.

Ne nadarmo jsou vlašáky považovány za superpotravinu. Obsažené látky pozitivně působí proti zánětům v těle a podporují funkci imunitního systému. Z toho důvodu je vhodné konzumovat je především v zimě, kdy našemu organismu chybí důležité živiny a vitamíny, které v teplých měsících získáváme ze sezónních potravin.
Nutno ještě zmínit, že vlašský ořech připomíná svým vzhledem lidský mozek. Tvrdá skořápka jakožto ochranný obal představuje lebku a samotné semeno daný orgán. Skutečnost, že má tato potravina dle mnohých výzkumů příznivý vliv na funkci mozku, je proto vzhledem k uvedenému přirovnání velice zajímavá.
Za tyto schopnosti jsou přitom odpovědné jednak opět zmíněné omega-3 mastné kyseliny, a jednak i polyfenoly, které jsou ve vlašácích také přítomné. Obě složky dle některých studií příznivě ovlivňují kognitivní funkce mozku, jako je například myšlení, paměť, pozornost nebo učení, čímž pomáhají v boji proti demenci.

Jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů
Dalším důvodem, proč zahrnout vlašské ořechy do svého jídelníčku, je fakt, že se v nich nachází opravdu velké množství vitamínů a minerálů. Vysoký obsah vitamínu E z nich dokonce činí jednu z 10 nejzdravějších potravin, co se antioxidačního potenciálu týče. To znamená, že účinně pomáhají bojovat proti volným radikálům, jež mají na svědomí rozvoj mnoha civilizačních nemocí.
Zdroje: keypublishing.org, bezpecnostpotravin.cz, healthline.com, webmd.com, betterhealth.vic.gov.au