Tento dezert nás proslavil víc než pivo. Češi jej považují za ostudu české gastronomie, pro svět je to kulinářská senzace
Tohle sladké jídlo z dob dětství je tak trochu ze stejné kategorie, jako tolik diskutovaná koprovka nebo smažený květák. Buď jej zkrátka milujete, nebo nesnášíte až za hrob. Fígl je totiž v jeho receptuře. Jisté však je, že se z tohoto retro pokrmu stává znovu hit, který na svém jídelním lístku nabízejí i věhlasné restaurace. A rozhodně není za pár korun.
Možná si také vybavíte, jak stojíte v nekonečné řadě stejně hladových spolužáků s plastovým tácem v ruce. A když se konečně propracujete až k okýnku, vysune se zpoza něj ženská ruka s talířem plným hustého žlutého krému s upečenými kousky kynutého těsta. V někom tento zážitek z dětství může vyvolat odpor nebo pousmání, jinému se ale ústa roztáhnou do blaženého úsměvu. Ať tak či tak, tato specialita naší kuchyně je známá už od dob Rakouska-Uherska a často byla u nás vždy považována za hlavní jídlo dne.
V dětství milované, v dospělosti nenáviděné?
Kvůli tomuto retro pokrmu ze školních jídelen jsou totiž lidé ještě v dospělosti schopni diskutovat až „na krev“. Zatímco jedni jej totiž zatracují a nechtějí o takovém obědě plném prázdných kalorií ani slyšet, druzí na něj nedají dopustit a jsou schopni se jím přecpat k prasknutí. Řeč je o buchtičkách se šodó neboli dukátových buchtičkách. Tradičním českém pokrmu našich babiček a školních jídelen z dob socialismu, který slaví v posledních letech velký comeback na jídelní lístky těch nejlepších restaurací. A ty si za jejich úspěšný návrat nechají od gurmánů pořádně zaplatit. Nezřídka se tak cena tohoto pokrmu může vyšplhat až ke dvěma stokorunám a více, čímž se vyrovná ceně masitých jídel. Když se totiž správně připraví, jde o naprosté nebe v ústech, jak se říká o těch nejlahodnějších pokrmech ze všech.

Nešetřete na žloutcích a ovoňte rumem
Stačí je trochu zajímavěji naservírovat, nešetřit na žloutcích a vanilce na vanilkovou omáčku a přidat na ozdobu třeba drcené lyofilizované jahody či maliny. Přípravou buchtiček se šodó se chlubí i vyhlášené cukrářské kapacity, jako je oblíbený televizní cukrář Josef Maršálek. Vsadili na něj i v luxusní restauraci kuchařské ikony Zdeňka Pohlreicha. Ať už sladká jídla vyhledáváte, či ne, zkuste nadýchané buchtičky přelité krémem z našlehaných žloutků nezatracovat. Zručnější kuchařky a kuchaři zvládnou i domácí přípravu. V čem vlastně tkví tajemství přípravy této české klasiky, nad kterou se oblizují nejen děti, ale i turisté ze zahraničí?
Tajemství buchtiček podle Josefa Maršálka
Pokud si chcete pochutnat na nadýchaných kynutých buchtičkách se šodó podle Josefa Maršálka, připravte si 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 70 g oleje, 1 vejce, 20 g droždí, 50 g cukru krupice a 5 g soli. Na krém budete potřebovat litr plnotučného mléka, 75 g cukru krupice, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk, 50 g rumu a 45 g kukuřičného škrobu. A teď postup. Nejprve si připravte z teplého mléka, cukru a droždí kvásek. Zamíchejte a nechte asi 15 minut kynout. Dejte do mísy prosátou mouku, vejce a cukr a vše promíchejte. Poté přidejte vykynutý kvásek, olej a sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, jinak se proces prodlouží. Zakryjte těsto utěrkou a nechte je kynout v teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Tento proces není dobré uspěchat, nechte tedy buchtičky kynout alespoň hodinu a půl.
Buchtičky potřete pro jemnost máslem
Pokud chcete buchtičky lehké jako pírko, během kynutí můžete alespoň jednou těsto přemíchat. Čím víc vzduchu totiž do jakýchkoli kynutých buchtiček včetně koláčů zapracujete, tím budou nadýchanější. Po vykynutí nabírejte lžící těsto a tyto bochánky přenášejte na pomoučený vál. Vytvořte kompaktní kuličky, které vkládejte s asi 1 cm mezerou vedle sebe na plech vymazaný sádlem, olejem nebo máslem. Potřete buchtičky ze všech stran rozpuštěným máslem nebo olejem a zakryté je opět nechte na teplém místě kynout dalších alespoň 15 minut. Tím se opět zvýší jejich objem. Pečte v troubě při 160 °C asi 45 minut na horkovzduch dozlatova.

…a pro vůni a delikátnost pravou vanilku
Než se buchtičky upečou, připravte si vanilkový krém. Jestli si chcete opravdu užít všechny chutě této retro pochoutky, pořiďte si vanilkový lusk. Jedině s ním bude omáčka delikátní, jemná a velmi voňavá. Ten rozkrojte a špičkou nože z něj seškrábněte zrníčka. Lusk ale můžete nahradit vanilkovým cukrem s pravou vanilkou nebo vanilkovou esencí. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a za stálého šlehání vařte v horké vodní lázni až do zhoustnutí, aby se krém nepřipálil. Trvá to asi 10 minut. Buchtičky podávejte přelité horkým krémem. Na talíři je můžete dozdobit čerstvou mátou či posypat lyofilizovaným ovocem. Nechte si při vzpomínce na dětství chutnat.
Zdroje: www.lidovky.cz, www.toprecepty.cz, fresh.iprima.cz