Tento český retro recept dobývá svět: Babičky ho vařily z nouze. Teď ho servírují v nejlepších restauracích
Retro recepty zažívají obrovskou vlnu obliby. Milovníci tradiční české kuchyně znovu objevují kouzlo jednoduchých a osvědčených postupů, které sice dříve vznikaly především z dostupných a levných surovin, ale dnes mohou klidně konkurovat nejmodernějším gastronomickým trendům. Jedním z příkladů je i tato polévka, kterou kdysi naše babičky vařily ve skromných podmínkách, aby využily to, co dům dal. V cizině ji teď můžete běžně najít i v jídelníčcích nóbl restaurací.
Nostalgická jídla z kuchařek, které ještě voní starým papírem, umí vyvolat vzpomínky na dětství i na to, jak jsme se u stolu sešli jako celá rodina. Ale nejde jen o vzpomínky. Retro recepty mají vyváženou chuť, a to i přesto, že v nich bývá použito jen pár základních surovin. Navíc se z receptů máme stále co učit, protože kdo jiný by nás mohl učit, jak zacházet s jednotlivými potravinami, než naše babičky. Ty totiž moc dobře věděly, jak snadno oloupat cibuli, jak ji správně opéct a co přidat, aby se v polévce krásně rozvoněla.

Cibulová polévka podle našich babiček
Česká cibulačka patří do kategorie jídla „za pár korun a za pár minut“. Dříve byla spíše nouzovým řešením, když nebylo moc z čeho vařit, dnes tento recept bereme jako rychlou specialitu, která může být součástí i moderního menu. Babičkovský recept počítá se čtyřmi velkými cibulemi, litrem vody nebo vývaru, 3 vajíčky, 50 g másla a lžičkou soli, půl lžičkou pepře a mletého kmínu. A jak ji uvařit? Nakrájejte cibuli na větší kousky a nechte ji na másle pozvolna zezlátnout. Poté cibuli zalijte vodou či vývarem, přisypte koření a vařte, dokud cibule úplně nezměkne. Bude to trvat asi tak 15 minut. Přidejte rozšlehaná vejce a nakonec dozdobte křupavými krutonky a lístky petržele nebo cibulkové natě.
Zdravotní benefity cibule
Cibule je ceněná pro obsah vitaminů, minerálů a éterických olejů. Podporuje imunitu, dodává tělu vitamin A, C, vitaminy skupiny B, v menší míře i vitamin E, a obsahuje řadu minerálních látek včetně draslíku, vápníku a selenu. Nechybějí v ní sirné sloučeniny (sulfidy), které mohou za typickou štiplavost i charakteristickou vůni. Právě díky obsahu sirných látek se cibule považuje za „přírodní antibiotikum“.
Různé druhy cibule: červená, bílá, žlutá i šalotka
Nejčastěji se používá žlutá cibule, která má vyváženou chuť a vařením sládne. Bílá cibule bývá ostřejší a víc křehká, zato v polévce vynikne její o něco výraznější aroma. Červená cibule se hodí syrová do salátů, kde díky jemnější chuti tolik nepřehluší ostatní suroviny. Šalotka je sladká, jemná a velmi populární ve francouzské kuchyni; tam se z ní připravují vyhlášené omáčky a různé masové delikatesy. Speciální kapitolou je jarní cibulka, která se sklízí dřív, než vytvoří typickou hlavičku. Má tedy hodně natě, skvěle chutná v pomazánkách i v polévkách a stačí ji jen krátce povařit nebo přidat syrovou.
Z cibule nemusíte vařit ale jen sytou polévku. Francouzská kuchyně ji povýšila i na vyhledávanou delikatesu v podobě cibulového quiche. Ten se připravuje z křehkého těsta, chutné náplně, smetany a někdy i vína, a skvěle se k němu hodí salát z čerstvé zeleniny. Cibule se též nakládá, zapéká, přidává do různých omáček a pomazánek, a dokonce se z ní dá uvařit i sladkokyselá cibulová marmeláda, která příjemně zpestří chuť sýrů a uzenin.

Moderní verze cibulačky
Současnou podobu cibulové polévky často přejímáme spíše z Francie, kde je zvykem polévku podlévat silným vývarem, bílým vínem a nakonec se zapéká s bagetkou a sýrem. V některých receptech se přidávají i bylinky jako tymián nebo rozmarýn, čímž jídlo získá zajímavější chuť. Postup je ale podobný:
Recept na francouzskou cibulačku podle foodblogerky Florentýny Zatloukalové
Budete potřebovat:
600 g cibule
2 lžíce oleje
1 vrchovatá lžíce másla
2 lžičky cukru
1 litr domácího kuřecího nebo hovězího vývaru
150 ml suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
sůl, zhruba 1 lžička
4 krajíčky světlé bagety nebo veky, případně 2 rohlíky
50 g strouhaného sýra
Oloupanou cibuli překrojte napůl a poté na půl centimetru silné plátky. Ve větším hrnci zprudka rozehřejte tuk a vsypte do něj polovinu cibule. Rychle opékejte než cibule začne zlátnout. Míchejte a opékejte dál. Když už budete blízko od připálení, podlijte ji několika lžícemi vody a důkladně promíchejte. Jakmile se voda odpaří, opékejte cibuli dál. Tento postup opakujte ještě dvakrát nebo třikrát, než cibule získá rovnoměrnou, zlatou barvu. Poté přidejte zbytek cibule a za pečlivého míchání nechte změknout. Přidejte cukr a ještě minutu míchejte, až se rozpustí. Nyní cibuli zaprašte moukou přes cedník a krátce promíchejte. Přilijte jednu třetinu vývaru a opět důkladně zamíchejte. Pak dolijte i zbytek, víno a podle chuti dosolte. Polévku zakryjte a zvolna vařte 20 minut za občasného míchání.
Mezitím vyhřejte troubu na 200 stupňů, nebo zapněte horní gril. Krajíčky pečiva posypte strouhaným sýrem a naskládejte na plech. Vložte do rozehřáté trouby a zapečte, dokud se sýr nerozteče a okraje pečiva nezezlátnou. Polévku ještě jednou dochuťte solí, pokud to potřebuje, případně čerstvě mletým pepřem, rozdělte na talíře a ozdobte zapečenými sýrovými topinkami. Dobrou chuť!
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, vimcojim.cz, nzip.cz, prozeny.cz,