Tato národní pochoutka je pro cizince absolutní skandál. Tohle dáváte dětem? Ve světě by vás za to zavřeli
Existuje tradiční český pokrm, který je u nás oblíbený, ale v některých zemích vyvolává pobouření. Je součástí české kuchyně už po staletí, často se podává jako sladká tečka, ale také jako dětské hlavní jídlo. Přestože je pro Čechy běžnou součástí každodenního života, v některých zemích je považován za nebezpečný kvůli jedné z jeho hlavních ingrediencí.
Hlavní ingredience tohoto pokrmu je zdrojem opiátů, ačkoli sama o sobě žádné neobsahuje. Přesto údajně může být kontaminována během sběru nebo zpracování, což vede k přísné regulaci v některých zemích, například v USA, Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech. Tam byste si makové buchty rozhodně nedali.
Šulánky s mákem: Obyčejné české jídlo
Kontroverzním pokrmem jsou – světe, div se! – šulánky s mákem. Tyto sladké, makové „žížaly“ nebo šišky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně už po staletí a s láskou si na nich pochutná celá rodina. V dnešní době můžete šulánky najít i v luxusních restauracích, kde jsou moderně reinterpretovány s různými přelivy a vylepšeními.
Proč jsou šulánky v zahraničí tabu?
V zemích jako je Singapur, Tchaj-wan, Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty je mák zapovězen. Příčiny tohoto zákazu se ovšem liší. Zatímco Saúdská Arábie maková semínka zakazuje z náboženských důvodů, v Singapuru mák na seznam zakázaných látek zařadila tamní protidrogová agentura.
Co říkají odborníci?
„Mák je bezpečný, pokud je správně zpracován. Problémy nastávají, když je kontaminován během sběru nebo zpracování. Je důležité kontrolovat kvalitu a respektovat místní zákony,“ vysvětluje Jana, odbornice na výživu.

Šulánky jsou symbolem české tradice
Šulánky s mákem jsou symbolem české tradice, který poněkud rozděluje lidi. Zatímco Češi je milují, v některých zemích jsou tabu, a proto někteří nemají ani tušení, o co vlastně přicházejí. Ale i to je část kouzla tohoto jídla – je součástí naší národní identity, a ať už je máte rádi nebo ne, i když jsou jinde kontroverzní, pro nás zůstanou oblíbenou tradicí.
Věděli jste, že…?
Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku na světě, na druhém místě je Turecko. Ročně se u nás sklidí okolo 26 tisíc tun máku.
Na každého z nás připadá zhruba 430 g máku, což je největší spotřeba máku na světě.
Ve vývozu mák předstihuje i chmel. V posledních letech se k nám dováží ze třetích zemí, s naším mákem se ale nedá srovnat.
Mák je také nesmírně zdravý! Mezi superpotraviny jej katapultuje už obsah vápníku, kterého se ve 100 gramech máku nachází až 1400 miligramů, což je až 12× více než u mléka a 3× více než v případě sýrů. „Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo,“ doplňuje Tomáš Němec, zakladatel projektu sdružujícího české farmáře. Z vitaminů skupiny B jsou v něm zastoupeny hlavně B1 a B12. Kromě toho jsou maková semínka zdrojem vitaminu E, rostlinných bílkovin a vlákniny.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
„Šulánky jsou pro nás jako sváteční jídlo. Každý rok je vaříme s celou rodinou a je to vždycky velká sláva. I když jsou jinde tabu, pro nás jsou součástí tradice a kultury,“ dodává Marie, která šulánky miluje od dětství.
Proto ať už jste Čech, nebo cizinec, měli byste dát této sladké české tradici šanci. Tradiční sladké varianty šulánků jsou zasypané mletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.
zdroje: jimejinak.cz, novinky.cz, iDNES.cz, YouTube.com