Tenhle trik jsem okoukala od Italek na dovolené. Od té doby to jím k snídani každý den a v pase mám o 10 cm míň
Snad každý národ má své vlastní gastronomické triky, které pomohou k hezčí postavě nebo lepšímu zdraví. Itálie není žádnou výjimkou. Věděli jste, že jedna potravina, která je zde zcela běžná, vám může pomoci zatočit s přebytečnými kilogramy?
Středomořská dieta se často uvádí jako příklad racionálního a zdravého stravování. Jenže pokud přijedete do Itálie, nejspíš nebudete mít z obrovského množství těstovin a pizzy nejlepší pocit. Ve skutečnosti ale každá italská domácnost může nabídnout něco, co vašemu metabolismu skutečně prospěje. Je dokonce dost možné, že stejnou surovinu již nyní máte ve své kuchyni také, jen vás nenapadlo, že by se dala využít také k redukci hmotnosti.

Olivový olej je všelék
O co jde? Jedná se o olivový olej. Jak nejspíš tušíte, oleje se řadí mezi tuky, proto možná na první pohled nemáte dojem, že vám mohou nějak pomoci ke štíhlejší linii. Opak je ale pravdou.
Olivový olej má jednu skvělou vlastnost: Podporuje lepší funkci střev a zrychluje metabolismus. To je vysloveně nezbytné, pokud chcete hubnout. Kromě toho také zlepšuje trávení a urychluje vylučování žluči. Některé vědecké studie dokonce naznačují, že lidé, kteří pravidelně konzumují právě olivový olej, méně často trpí takzvaným „vlčím hladem“ a redukce hmotnosti jim jde snáz.
Kromě toho se v olivovém oleji nachází také nezanedbatelné množství antioxidantů, které mohou pomoci váš metabolismus detoxikovat. Podle odborníků byste měli konzumovat dvě až čtyři polévkové lžíce denně. Platí to obzvlášť v případě zastudena lisovaného panenského oleje, ve kterém je účinných látek zachováno nejvíce.
Italky, které jsou známé svým zdravým životním stylem, radí: „Začněte den lžičkou olivového oleje a vyváženou snídaní, která obsahuje kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Je to nejlepší způsob, jak nakopnout metabolismus. Navíc vám pomůže nejen s trávením, ale i s energií na celý den. Úbytek centimetrů v pase a zbavení se nafouklého bříška, už je jen příjemný benefit.“
Prastará rada krásných Italek
Jako příklad použití lze zmínit třeba krájená rajčata s čerstvou bazalkou a olivovým olejem, která se skvěle hodí jako svěží doplněk snídaně. Zároveň s jeho konzumací máte většinu doporučené dávky olivového oleje splněnou a nemusíte tak mít obavy, že by vašemu tělu užitečné látky chyběly.

Mnohé Italky navíc dodržují jednu prastarou babskou radu. Před spaním si dají lžičku olivového oleje s citronovou šťávou. Kromě zmiňovaných benefitů, které souvisí s hubnutím, je zde ještě jeden. Antioxidanty mají totiž vliv také na procesy stárnutí. Snad každá žena chce zůstat svěží, a tento doplněk stravy tomu může pomoci.
Dalším benefitem je také pozitivní vliv na zdraví vašeho srdce. Olivový olej totiž od na rozdíl od živočišných tuků obsahuje mononenasycené kyseliny, které jsou podstatně zdravější. Ulevíte nejen srdci, ale také cévám, protože olivový olej může přispět ke snížení cholesterolu ve vašem těle.
Olivový olej se využívá také v kosmetice
Olivový olej oceníte ale také jako kosmetický produkt. Někteří lidé si z něj dělají zábaly na vlasy, které pomohou proti roztřepeným konečkům. Lze se pomocí něj ale také odlíčit, a to dokonce velmi kvalitně. Bez potíží se s jeho pomocí zbavíte i voděodolné řasenky.
Aby vám ale olej vydržel co nejdéle, je potřeba mu zajistit vhodné podmínky. Olivový olej je velmi citlivý na světlo. Proto kupujte především balení v tmavém skle. Pokud máte možnost, skladujte ho raději zavřený ve skříňce. Na kredenci vypadá sice hezky, ale bohužel mu to příliš nesvědčí. Spotřebovat jedno balení byste měli nejpozději do tří měsíců od otevření. Proto zvažte, zda raději nekoupit menší lahvičku.
Zdroje: Prozeny.cz, iReceptar.cz, Vlasta.cz