Tenhle jogurt ničí zdraví víc než fast food: Přesto ho Češi jedí denně. Je horší než hranolky a cola
Jogurty mohou být staré až pět tisíc let. Moderně se ovšem vyrábějí „teprve“ jedno století. V minulosti se prodávaly v lékárnách jako lék. Dodnes mají ostatně punc zdravé potraviny. Ovšem ne všechny. Některé jsou naopak zdravotně problematické.
Jogurty jsou mezi Čechy velmi oblíbené. Jak by také ne? Jde o zdravou potravinu, která chutná. Za zdravé je ovšem možné považovat především jogurty bílé a polotučné. U nich existují v podstatě jen samá pozitiva. Jenže v regálech obchodů se nacházejí i různé problematické varianty. Po nich přitom Češi sahají častěji, než by bylo vhodné. Někteří je dokonce jedí denně s tím, že dělají něco pro své zdraví. Dělají, ovšem nemusí to být nutně pozitivní. Mějte se tedy na pozoru.

Proč jsou jogurty zdravé?
Jogurty patří mezi zakysané mléčné produkty, které obsahují bílkoviny i dobře využitelný vápník a další minerály. Vyskytuje se v nich také řada vitamínů jako A, B2, D nebo B12. Právě „bé dvanáctka“ přitom může chybět vegetariánům. Navíc jsou zdrojem zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení, jež příznivě ovlivňují střevní mikrobiom. Kromě toho se při fermentaci mléka k jejich výrobě snižuje obsah laktózy, tedy mléčného cukru, což může zlepšovat jeho toleranci.
Prospěšné pro zdraví jsou přitom především bílé jogurty, které neobsahují další přidané látky. Nedávný výzkum spotřebitelské organizace dTest potvrdil, že právě bílé jogurty obsahují miliardy zdravých mikroorganismů. Vyskytovaly se přitom ve všech téměř třech desítkách testovaných výrobcích. Navíc nerozhodovalo, zda se jednalo o klasické, nebo o bio produkty. Nijak se totiž nelišily.
„Bílé bio jogurty se liší pouze tím, že se vyrábějí z bio mléka, tedy od krav, které mají přístup na pastvu. Koupí bio jogurtů tedy ze všeho nejvíce podporujeme dobrý život a pohodu krav,“ uvedl redaktor dTestu Jan Maryška.
Není jogurt jako jogurt
V českých obchodech lze aktuálně narazit na desítky rozličných jogurtů, které se od sebe mohou výrazně lišit, a to nejen výrobcem. Některé jsou neochucené, další ochucené. Odlišují se ovšem i konkrétním složením. Z hlediska zdraví může být důležitý třeba obsah tuku a roli hraje také obsažený cukr, který se vyskytuje hlavně v jogurtech ochucených. V některých výrobcích ho přitom je skutečně přespříliš. I v bílém jogurtu se vyskytuje cukr, ale jde o přírodní laktózu.
„Nejvhodnější je bílý jogurt, který neobsahuje žádný přidaný cukr. V ochucených jogurtech najdeme v jednom kelímku až 15 g přidaného cukru, což odpovídá asi čtyřem kostkám,“ sdělila výživová specialistka sdružení STOB Hana Málková.

Tyhle jogurty nechte v regálu
Češi mají nejraději jogurty s ovocnou příchutí, a to především jahodové. To platí mnoho desítek let. Není ostatně divu. V pražské Radlické mlékárně byl v roce 1933 vyroben vůbec první jogurt s ovocnou složkou na světě. Mohlo by se zdát, že ovocné jogurty budou ještě zdravější. Jenže jednotlivé produkty se dosti liší v tom, kolik ovocné složky vlastně obsahují. Někdy více, jindy méně.
V těchto jogurtech se navíc hojně vyskytuje rafinovaný cukr a umělá barviva. Problematické přitom jsou především smetanové varianty, které také obsahují více než 10 % tuku. Na druhou stranu se v nich stále vyskytuje vápník nebo prospěšné mikroorganismy. Ačkoli jsou lepší než kobliha a jednou za čas neuškodí, neměli bychom je konzumovat příliš často. Jakým jogurtům se tedy raději vyhnout?
„Nedoporučoval bych jogurty smetanové, ochucené, s přidanými lentilkami, bonbony, sladkostmi a podobnými pochutinami,“ uvedl odborný garant nutriční poradny Pavel Suchánek.
Tip na závěr: Pokud vám bílý jogurt příliš nechutná a chtěli byste ho vylepšit, přidejte do něj jednoduše čerstvé ovoce.