Tenhle český retro zákusek dobývá svět. V Americe po něm šílí, Češi nechápou: Je to jen cukr s máslem
Nejlepší recepty jsou ty, podle kterých pekly naše babičky. Jsou osvědčené, poctivé a navíc obsahují ingredience, které má člověk běžně doma. A výsledná chuť? Dokonalá. Není divu, že některé recepty se už dávno dostaly daleko za české hranice. Američané si českou kuchyni oblíbili, ovšem připravit naše speciality je pro ně mnohdy oříšek. Tento dezert si ale zamilovali. „Přitom je to jen cukr s máslem,“ myslí si Češi. Nebo ne?
Řeč je o obyčejném jablečném koláči s drobenkou. My Češi ho považujeme za něco naprosto běžného, Američané se po něm ale můžou utlouct. Možná to na první pohled vypadá jednoduše, ale právě v té jednoduchosti spočívá jeho kouzlo. Základ tvoří měkké těsto, na které se pokladou šťavnatá jablka a celé se to zasype bohatou vrstvou drobenky. Pak už jen dát péct do trouby, kde se drobenka promění v křupavou zlatavou krustu, která dokonale kontrastuje s vláčným těstem a jemnou kyselostí jablek. Není divu, že tenhle jednoduchý zákusek teď dobývá svět.
Český jablečný koláč nelze napodobit
V Americe je tradičně oblíbený apple pie, jablečný koláč s křehkým těstem, který se servíruje teplý se zmrzlinou nebo šlehačkou. Jenže česká varianta je jiná. Je lehčí, méně sladká a ta drobenka navrchu? To je přesně to, co si Američané okamžitě zamilovali. Koláč není tak hutný, působí vzdušněji a křupavá vrstva dodává každému soustu dokonalou texturu. Navíc je jeho příprava až směšně jednoduchá. Žádné složité vyvalování těsta, žádné komplikované náplně. Stačí jen pár základních surovin a trouba.

Na tradiční český jablečný koláč budete potřebovat:
300 g hladké mouky, 150 g cukru, 150 g másla, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli na těsto. Na náplň si připravte 5 větších jablek, 2 lžíce cukru, 1 lžičku skořice a případně hrst rozinek nebo ořechů. Nejprve smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta rozválejte a vyložte jím vymazanou formu. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s cukrem, skořicí a dalšími přísadami podle chuti. Náplň rozprostřete na těsto a zbytek těsta rozdrobte navrch jako drobenku. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud koláč nezezlátne. Nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Co dělá český jablečný koláč tak výjimečným? Je to právě ta drobenka. Není to jen obyčejná posýpka, ale hlavní hvězda celého zákusku. Ačkoliv ji znají i jinde, například Němci nebo Poláci na ni také nedají dopustit, ta česká vyniká svou lehkostí a křupavostí. Tradičně se připravuje jen z másla, cukru a hrubé mouky, což jí dodává sypkou strukturu, na rozdíl od jiných verzí, které bývají hutnější. Po upečení vytvoří na povrchu jemně křupavou vrstvu, která krásně doplňuje šťavnatá jablka i měkké těsto.
Základem je vynikající drobenka
Navíc si lze drobenku přizpůsobit svým chuťovým buňkám. Někdo do ní přidává skořici, jiný nasekané ořechy nebo vločky mandlí. Dokonce existují i verze s kokosem nebo čokoládou. A právě tahle variabilita dělá z jablečného koláče dokonalý dezert na každou příležitost. Na jaře ho můžete ozvláštnit rebarborou, v létě přidat borůvky nebo švestky. Každá sezóna má svou variantu, která nikdy neomrzí.

Ačkoliv dnes pečeme jablečný koláč po celý rok, dříve se pekl hlavně na podzim, kdy dozrávala jablka a jejich vůně se linula z každé chalupy. Byl to symbol sklizně a hojnosti. Dnes si ho upečete kdykoliv, protože jablka jsou dostupná celoročně, ale ta podzimní atmosféra při pečení se nedá napodobit.
Není divu, že Američané si některé naše recepty oblíbili. Ačkoliv mají své specifické speciality, mnohdy se dost liší od těch našich. I když pro nás Čechy je jablečný koláč spíše obyčejným zákuskem, Američané si jej zamilovali pro jeho jednoduchost a autentičnost. Pokud tedy zrovna přemýšlíte, co upéct ke kávě, zkuste třeba tenhle jablečný zázrak, který si získal srdce nejen Čechů, ale teď už i Ameriky.
Zdroj: pisecky.denik.cz, gurmanka.cz