Téhle kávě se vyhněte obloukem. Češi ji pijí denně, přitom je to to nejhorší, co mohou svému tělu udělat
Káva je oblíbeným nápojem, a to v letních i zimních měsících. Dopřáváme si ji v malém hrnečku, s mlékem, pěnou nebo v její ledové formě. Pod tíhou stresu nebo nedostatku času ale často saháme i po takové, která nemá pro naše tělo přínos.
Často si ji dopřáváme pro větší energii. Na ranní probuzení, na dlouhou poradu, nebo po náročném dni. Káva se pro mnoho z nás stala rituálem, chvilkou, kterou máme pro sebe. A proto bychom ji neměli zanedbávat a sáhnout po produktu, který je kvalitní. Opak se ale v tomto případě stává naší každodenní realitou. Místo toho, abychom počkali, až se káva překape, nebo si ji připravili dle náročného postupu v moka konvičce, sáhneme po kávě zcela jiné. Instantní. Rychlé, snadno připravené a mnohdy i velmi sladké. Otázkou ale zůstává, jestli je toto opravdu ten správný krok pro naše tělo.
Rychlé řešení nemusí vždy být to správné
Je to jednoduché. Vezmete sklenici, otevřete ji a lžičkou nasypete směs do hrnečku. Pak už stačí jen zalít, a můžete si dopřát chuť, na kterou se ráno těšíte. Nebylo by ale lepší ráno začít něčím chutnějším a pro naše tělo méně škodlivým? Stejně jako je samotná příprava této kávy rychlá, je rychlá i její výroba. Technologie přípravy instantní kávy je odlišná od přípravy kávy zrnkové, a to se v konečném důsledku odrazí nejen na její chuti, ale i na její kvalitě.

Výroba instantní kávy mnohé překvapí. Jen málokdo se při koupi tohoto produktu zajímá o to, jakým způsobem káva vznikla, a proto není divu, že vás na následujících řádcích může čekat nepříjemné překvapení. Instantní káva se sice vyrábí z kávy, technologie tohoto procesu je ale při nejmenším velmi zajímavá. Jako první krok si vezmete kávová zrna, ze kterých uvaříte velmi koncentrovanou kávu. Z té následně, procesem zvaným dehydratace, odstraníte vodu a vyrobíte tak jemný prášek. Prášek, který si následně lidé koupí v obchodě a doma z něj udělají kávu.
Nejistý původ, kvalita a mnohdy i samotné složení
Již v prvním kroku tohoto procesu se tak dostáváme k velké neznámé. U výsledného produktu nemáme nejmenší tušení, jaká zrna byla na výrobu použita, nebo zda se dokonce nejednalo o nějakou směs. A není ani ojedinělé, že se do konečné směsi přimíchávají ještě další komponenty. Může se jednat o pražené obiloviny nebo prášek z mletých fíků. To vše se odrazí na výsledné chuti naší kávy, ale také na tom, jaké složky v sobě obsahuje. Tímto technologickým procesem totiž káva ztrácí i kofein, kvůli kterému si většinou kávu dopřáváme.
S vidinou časové úspory mnoho z nás často sáhne ještě po další alternativě – kávě „2 v 1“ nebo „3 v 1“. Takové, k jejíž přípravě již nepotřebujeme nic. Zalitím jednoho malého pytlíčku získáme během chvilky lahodný šálek kávy s mlékem a cukrem. Pokud si právě tento druh kávy rádi a s chutí dopřáváte, rozhodně byste neměli přestat číst následující řádky.
Češi údajně vypijí nejvíce rozpustné kávy v Evropě. Řada lidí si přípravu nápoje urychluje nákupem rozpustné kávové směsi, jenže v žádné z dvaceti kávových směsí, které prozkoumal spotřebitelský časopis dTest, není hlavní složkou káva.
Cukr není cukr, mléko není mléko
Výsledky rozsáhlého testu jsou překvapivé. V kávě 2 v 1, která má být směsí instantní kávy a mléka, byl téměř ve všech případech objeven glukózový sirup. Sladidlo, které zde nemá co dělat. Pokud číslo 2 nahradíme 3, očekáváme kávu s cukrem i mlékem. Po mléce zde v tomto případě ale není ani památky. Při pečlivém zkoumání složení těchto malých pytlíčků se dozvíme, že jejich obsahem je bělidlo. Směs tuku, mléčných bílkovin a glukózového sirupu.

Pokud si ale tento nápoj nemůžete odpustit, doporučujeme podívat se pořádně na zadní stranu vašeho oblíbeného pytlíčku. Podívejte se na podíl kávy. Z testu jasně vyplynulo, že drtivá většina káv má ve svém složení pouze minimální množství instantní kávy. Doporučené množství je 2 gramy, tomu se ani nepřiblížila více než polovina testovaných značek. Na tomto místě naleznete také informaci o použití bělidla nebo jiných náhražek.