Tato zapomenutá zimní zelenina váš překvapí chutí i množstvím vitamínů
Jedná se o velmi chutnou a zdravou zimní zeleninu, která je však bohužel v moderní kuchyni opomíjená. Neprávem. Svým názvem ani vzezřením sice neláká, byla by však škoda nechat se tím odradit. Překvapí vás totiž svou jedinečnou chutí.
Svou oblibu si však získala i díky výjimečným léčivým účinkům. Bez přehánění ji můžeme označit za superpotravinu. Je tak načase vrátit ji zpátky do našeho jídelníčku, především toho zimního. Tak pro ni vyrazte do obchodů, k farmářům či pěstitelům a vyzkoušejte ji na vlastní kůži.
Kde se vlastně vzala
Podobá se mrkvi či petrželi, na rozdíl od nich je však temně černá. Ostatně svou barvu má i v názvu, řeč je totiž o černém kořenu. Rostlině, která pochází z jižní Evropy a Blízkého východu, kde je známa už od starověku. Kromě léčivých účinků a skvělé chuti lidé kdysi opravdu věřili, že pokud ji vloží do tlamy hada, tak ho zahubí. Odtud pochází její lidový název „hadí mord“. Jako zelenina se ale začala používat až 16. století. Díky tomu, že odolá i mrazu, se jí daří po celé Evropě a Asii. Hlavní pěstitelskou zemí je v současnosti Francie, následovaná Německem a Itálií.
V kuchyni má široké využití
Černý kořen má jemnou, sněhově bílou dužinu a trochu nasládlou, trochu trpkou, ale velmi lahodnou chuť, která vzdáleně připomíná kokos nebo loupané mandle. V kuchyni má díky tomu opravdu rozmanité využití. Konzumovat ho můžete pečený, smažený nebo dušený. V syrové podobě se skvěle hodí do salátů, doladí jednohubky, chuťovky i sendviče. Stačí, když ho oloupete, nakrájíte na kousky a zakápnete citronovou šťávou. Můžete ho i jemně dosolit. Vařený se pak připravuje podobně jako chřest, je výborný samotný nebo přelitý různými omáčkami, třeba holandskou. Přidat ho můžete do polévek nebo jako přílohu k masovým a rybím pokrmům. Skvěle funguje také zapečený se sýrem, zeleninou a smetanou, případně obalený v trojobalu a osmažený jako řízek nebo stripsy. Pamatujte, že černou slupku kořene musíte vždy oloupat, jí se pouze dužina.

Potěší nejen chuťové buňky
Nejen vaše chuťové buňky budou plesat. Černý kořen totiž pozitivně ovlivňuje i naše zdraví. Osvědčil se hlavně při nemocech dýchacích cest, pomáhá při dně a revmatických chorobách. Podporuje ale také trávení, obsahuje totiž velké množství rostlinných bílkovin, je tedy dobře stravitelný. S klidem si ho můžete naservírovat i k večeři a bát se ho nemusí ani osoby, které trápí onemocnění žaludku. Představuje bohatý zdroj vlákniny inulin, která působí jako prebiotikum a prospívá zdraví střev. Hojně se v něm nachází také vitamíny a minerály, především vitamin C a vitamíny skupiny B, dále draslík, vápník, železo, hořčík a sodík.
Sáhněte po něm, když vás trápí stres nebo velké vytížení. Látky v něm obsažené mají uklidňující účinky, zajistí vám tak ničím nerušený spánek. Černý křen si nemusí upírat ani diabetici, protože má nízký glykemický index a reguluje hladinu cukru v krvi. Vhodný je i jako součást redukční diety, obsahuje totiž hodně vody a jen minimum kalorií, na 100 gramů jich připadá zhruba 54. Pochutnat si na něm mohou i děti.

Vypěstujte si ji doma
Černý kořen si zvládnete vypěstovat i doma na zahrádce. Přestože jde o trvalku, pěstuje se u nás v jednoletých kulturách. Stačit vám k tomu budou jen semena, která běžně seženete ve všech zahradnických potřebách. Zvolte pro něj slunné nebo mírně zastínované stanoviště a hluboce zpracovanou propustnou hlinitou půdu bohatou na živiny. Hlídejte, aby záhon nebyl přemokřený a rostlinu dobře okopávejte. Protože je černý kořen odolný vůči mrazu, můžete ho sklízet od října do dubna. Skvěle s ním tak obohatíte svůj zimní jídelníček o důležité živiny, kterých je v chladných měsících nedostatek. Skladujte ho stejně jako mrkev. Na chladném a suchém místě vydrží týdny, čerstvý v ledničce pak jen týden.
Zdroj: iReceptář, Český rozhlas, Kupi