Tato superpotravina vám může zachránit zdraví. V Česku ji lidé zatím stále neznají
Vysoký obsah bílkovin, unikátní obsah všech devíti esenciálních mastných kyselin a velké množství vlákniny. Díky těmto nutričním hodnotám si quinoa, známá také jako merlík chilský, právem vysloužila označení superpotravina. V oblibě ji mají tento poklad starých Inků vegani a vegetariáni
Patří mezi pseudoobiloviny podobně jako proso, laskavec nebo amarant. Pěstuje se v horách Peru a Bolívie a jako velmi výživnou potravinu ji znali už staří Inkové. Matka zrn, jak ji také nazývali, totiž dodávala sílu válečníkům. A není se čemu divit. Tato bezlepková a lehce stravitelná potravina jemné chuti je kromě nutričních hodnot nabitá železem, fosforem, zinkem, hořčíkem, vitaminem B6 či thiaminem.
V kuchyni z ní připravíte prakticky cokoli. Od chutných snídaňových kaší a zdravých tyčinek s pistáciemi a čokoládou, pufované RAW kuličky, až po nákypy či rajčatové směsi zapečené na vydlabaném lilku.
Lahodné dezerty a kaše hotové do pár minut
Jestli hledáte výživově hodnotnou a chutnou alternativu k rýži nebo kuskusu, sáhněte právě po guinoi. Chuť těchto drobných kuliček je příjemná, neutrální, a tak se dá zkombinovat s celou řadou potravin. Může se přidávat do pomazánek, polévek, smoothie, salátů, využívá se jako příloha k masitým či zeleninovým jídlům, se kterými se dá v různých kombinacích potravin také zapékat. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Stačí jednoduchá příprava, pár minut vaření a lahodný dezert, puding nebo slaný závin v listovém těstě se špenátem, tvarohem a česnekem, je na světě. Cukroví dodá trochu bílkovin, v kombinaci s ořechy a arašídovou pomazánkou či arašídovým máslem si z ní můžete připravit zdravé oříškové tyčinky přelité kvalitní čokoládou. Na 100 gramů obsahuje sice vyšší množství sacharidů, z toho cukry tvoří 0 gramů. A stejné je to i s obsahem soli. Naproti tomu dodá tato superpotravina tělu velké množství energie, a to až 1611 kJ.

Bílá, červená…a?
Existuje několik druhů této superpotraviny, nejznámější je bílá quinoa, jejíž popularita v českých kuchyních stále roste jen velmi pomalu. Přirozeně neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro celiaky. Je lehce nasládlá, univerzální pseudoobilovina s máslovou chutí a využívá se všude tam, kde je v tradičních receptech rýže, kuskus nebo bulgur. Černá a červená varianta jsou mnohem křupavější, mají také plnou zemitou chuť, ve které lze cítit ovoce a oříšky.

Jak připravit quinou?
Quinou stačí na cca 5 minut namočit do studené vody, aby se zbavila případné hořkosti. Poté se slije, zalije vývarem a povaří téměř doměkka. Může se ale vařit podobně jako rýže. Šálek quinoi v tomto případě zalijte dvěma šálky osolené vody, přiveďte k varu a vařte cca 15 minut, dokud nejsou kuličky měkké. A pokud jste právě dostali na tento zdravý pokrm chuť, uvařenou quinou zkombinujte třeba s lilkem. Ten nakrájejte na 1,5 cm silné plátky, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte nakrájené rajče a rajčatový protlak. Ochuťte tymiánem, oreganem a podle chuti dosolte. Nakonec přimíchejte ve vývaru uvařenou quinou a touto směsí pokryjte plátky lilku. Nakonec posypte strouhaným sýrem a zapečte na 170°C. Bílá Quinoa přirozeně neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro celiaky. V českých kuchyních se sice těší vzrůstající popularitě, jelikož její uplatnění je široké, přesto však o této téměř zázračné potravině většina Čechů neví. Je ideální přílohou všude tam, kde jste doposud používali bílou rýži, bulgur nebo kuskus.

Nadchla vás tato potravina? Určitě ji tedy zařaďte do svého zdravého jídelníčku. Quinou skladujte v suchu, ideálně ve skleněných dózách. Ty však nikdy nevystavujte přímému slunečnímu záření, aby nedošlo k znehodnocení jejich kvality.
Zdroje: ZdraviEuro, TopRecepty