Tato rostlinka pomáhá při únavě i stresu. Nejlépe chutná v čaji a vypěstovat si ji můžeme snadno doma
Odjakživa se lidé spoléhali na bylinky. Ještě dávno předtím, než existovaly lékárny plné pilulek, sahali naši předci po rostlinách, které jim pomáhaly s nejrůznějšími neduhy – od bolení břicha po nespavost. Starověké civilizace měly k bylinkám velkou úctu a vytvářely z nich hojivé masti, odvary i čaje. A i když dnes máme k dispozici moderní medicínu a věda jde neustále kupředu, bylinky nezmizely. Naopak, stále si drží své místo a lidé je využívají jako jemnější a přirozenější alternativu k běžným lékům.
Zvlášť pokud jde o stres, únavu a vyčerpání, příroda nám nabízí spoustu skvělých pomocníků. Možná už znáte uklidňující levanduli nebo třezalku, ale existuje jedna rostlina, která je na únavu i stres přímo zázračná. Navíc nádherně voní, skvěle chutná v čaji a její pěstování je tak snadné, že si ji zvládnete vypěstovat i doma na parapetu.
Tato africká rostlinka je ceněna pro své léčivé schopnosti
Možná už jste o něm slyšeli – rýmovník. Nenápadná, ale zázračná rostlina, která nejen krásně voní, ale také dokáže pomoci při stresu, únavě i nachlazení. Vypadá trochu jako obyčejná pokojová rostlina, ale jeho účinky rozhodně obyčejné nejsou. Jeho listy voní po eukalyptu a citronu a stačí si k nim přivonět, aby se vám okamžitě lépe dýchalo. Navíc si ho můžete snadno vypěstovat doma, ať už na parapetu, balkoně nebo v zahradě. A pokud se naučíte ho správně využívat, stane se vaším věrným spojencem nejen v chladných měsících, ale po celý rok.

Rýmovník, latinsky Plectranthus amboinicus, pochází původně z Afriky, ale dnes je rozšířený po celém světě. Lidé ho pěstují nejen jako voňavou pokojovku, ale hlavně kvůli jeho blahodárným účinkům na zdraví. Tradičně se využívá při nachlazení, dýchacích potížích, bolestech hlavy nebo jako přírodní pomocník proti stresu. Díky svému bohatému obsahu vonných silic a léčivých látek je skvělým parťákem v boji proti únavě a vyčerpání. Stačí si z něj připravit čaj nebo jen rozemnout list mezi prsty a už jen jeho aroma vám dodá energii.
Na první pohled rýmovník připomíná běžné bylinky – má silné, masité listy s jemnými chloupky, které při dotyku uvolňují svěží vůni. Rostlina dorůstá výšky kolem 20 centimetrů, ale její výhony se mohou rozrůst až na metr. Je nenáročná na pěstování, a tak ji zvládne udržet při životě i ten, komu obvykle všechno zelené uschne.
Využít ho můžete i v kuchyni
Co všechno tedy rýmovník umí? Nejznámější je jeho schopnost uvolňovat ucpaný nos – stačí utrhnout lístek, rozemnout ho v prstech a zhluboka se nadechnout. Pomáhá také při kašli, bolestech v krku a celkově podporuje dýchací cesty. Mimo to působí protizánětlivě, pomáhá při hojení drobných ran, ulevuje od bodnutí hmyzem a dokonce i od bolestí hlavy. Někteří lidé ho používají i při trávicích potížích nebo jako přírodní odpuzovač molů a komárů.
Rýmovník se dá využít mnoha způsoby. Jeho listy můžete přidat do čaje, který krásně voní a má příjemnou, lehce citrusovou chuť. Hodí se i do kuchyně – v některých zemích se používá k ochucení masa, omáček nebo pomazánek. Pokud si chcete doma provonět vzduch, stačí pár lístků položit na topení nebo do misky s vodou. A jestli vás trápí ucpaný nos, zkuste si udělat inhalaci – stačí zalít hrst lístků horkou vodou a opatrně vdechovat vonné výpary.

Pěstování je hračka
A teď to nejdůležitější – jak si rýmovník vypěstovat? Dobrá zpráva je, že je to opravdu snadné. Nejlépe se mu daří na světlém místě, ale snese i polostín. Potřebuje jen mírnou zálivku, pozor tedy na přemokření hlíny. Pokud se mu dobře daří, roste velmi rychle a brzy si ho můžete namnožit – stačí ustřihnout výhonek, nechat ho pár dní ve vodě zakořenit a pak zasadit do květináče. A protože je poměrně nenáročný, můžete ho mít nejen doma, ale třeba i na balkoně nebo v létě na zahradě.
Rýmovník je tedy skvělým společníkem nejen pro milovníky bylinek, ale i pro ty, kteří hledají jednoduchý způsob, jak se cítit lépe. Ať už ho využijete při nachlazení, na uklidnění nebo jen jako voňavou dekoraci, rozhodně si zaslouží místo ve vaší domácnosti.
Zdroj: nespechej.cz, bylinkyprovsechny.cz, magazin.recepty.cz