Tato rostlina vám zlepší paměť i koncentraci
Asi každý z nás někdy bojuje s vyčerpáním, zhoršenou koncentrací a neschopností si něco zapamatovat. Nebo si vzpomenout, kam jsme dali mobil, klíče nebo peněženku. Stát za tím může celá řada faktorů, od stresu a nedostatku spánku přes špatnou výživu až po přibývající věk. Naštěstí existují cesty, jak fungování našeho mozku zlepšit. Pomoc můžeme hledat v přírodě.
Řada bylinek se odedávna používá k posílení paměti i soustředění. Jednou z těch nejúčinnějších a nejznámějších je šalvěj, která bývá označována královnou bylin. Jestli tedy cítíte vyčerpání a máte pocit, že vám mozek začíná „stávkovat“, naordinujte si tuto přírodní medicínu co nejdřív.
Víc než léčivá rostlina
Šalvěj lékařská neboli babské ucho. Kdo by si ji nepamatoval z dnes už kultovního snímku Dívka na koštěti. Tato vytrvalá zelenošedá bylinka se pyšní bohatou historií. Její latinský název vychází ze slova léčit nebo zachránce – a tím je stoprocentně. Vyskytovala se hlavně v oblasti Středozemního moře a v Malé Asii. Dnes hojně roste v Řecku, Itálii, Francii nebo Španělsku. Pěstovat ji ale můžete i doma v květináči na okenním parapetu.
Už v dobách antiky byla považována za posvátnou bylinu a symbol dlouhověkosti a věčného života. Věřilo se, že kdo ji má na zahradě, nezemře. Ve středověku se dokonce používala jako prevence proti moru či k očištění prostoru od zlých sil. Už tehdy byla také známá pro své schopnosti harmonizovat psychiku. Lidé měli za to, že napomáhá od negativních emocí a ovlivňuje naši vnitřní sílu.
Široké spektrum využití
Šalvěj dobře známe díky její specifické nahořklé chuti a pronikavému aromatu hlavně v kuchyni. V čerstvé či sušené podobě ji přidáváme do omáček, k masu, především k tučným rybám, dále k sýrům, do bylinkových másel či paštik. Výborně ochutí také těstovinové nebo zeleninové pokrmy. Kromě slaných jídel najde uplatnění i v těch sladkých.

Byla by však škoda vnímat ji jen jako koření k vylepšení jídel. Kromě toho, že chutná, totiž také pomáhá a léčí. Její využití je opravdu široké, a to jak zevnitř, tak zvenčí. Můžete ji přidat do koupele, kloktat nebo si z ní připravit odvar. Vyplatí se proto mít tuto „medicínu“ v domácích zásobách.
Potvrzeno moderními výzkumy
Pro naše tělo a mysl má šalvěj řadu blahodárných účinků, které potvrzují nejen léta praxe, ale i současné moderní výzkumy. Látky v ní obsažené prospívají dýchacím cestám a ulevují od bolestí v krku, proto dnes tvoří neodmyslitelnou součást nejrůznějších pastilek a dalších léčiv. Podporuje ale také přirozenou obranyschopnost organismu, dopustit na ni tak nedáme hlavně v podzimních a zimních měsících. Šalvěj má rovněž protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Teď se ukazuje i její síla v boji s cukrovkou, podle nejnovějších výzkumů to totiž vypadá, že snižuje krevní cukr. Je také vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, a to především těch, které jsou nezbytné pro zdravé zuby, kosti a kůži. Najdete v ní vitamín A, vápník, železo a draslík. Bohatá je také na antioxidanty, které chrání mozkové neurony, zabraňují předčasnému stárnutí a regulují záněty.
Jen si (ne)myslete
Šalvěj také harmonizuje nervovou soustavu, pomáhá zlepšovat funkce mozku a paměť. Velký potenciál má především v boji s neurodegenerativními onemocnění, například demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Obsahuje totiž sloučeniny, které prospívají kognitivním a neurologickým funkcím a neutralizují volné radikály. Zároveň šalvěj také uklidňuje mysl. Ve formě esenciálních olejů se proto hojně využívá v aromaterapii. Sáhnout po ní tak můžete pro uvolnění po dlouhém a náročném dni, kdy potřebujete zmírnit napětí a úzkost. Využijete ji taky při problémech se spánkem, při duševní únavě a při nervovém vyčerpání. V dnešní době, kdy se neustále zvyšují nároky na výkon, je tato bylinka nedocenitelná.

Pamatujte však na tvrzení: všeho s mírou. Kvůli silici thujon totiž může v organismu působit omamně až toxicky. Nedoporučuje se proto užívat ji dlouhodobě nebo jen v rámci prevence. Při dodržování rozumného množství si ale s její konzumací nemusíte dělat hlavu a můžete se naplno těšit z jejích benefitů.
Zdroj: Femina, Moje medicína, eFIA