Tato potravina je zdravější než avokádo, ale Češi ji ignorují. Česká klasika za pár korun posílí imunitu i trávení
V Česku je tato kořenová zelenina do jídelníčku zařazovaná spíše ve sterilovaném stavu, přitom v tom syrovém má celou řadu zdravotních benefitů. I když se u nás netěší valné oblibě, patří mezi nejzdravější a nejuniverzálnější druhy zeleniny vůbec. Připravíte z ní chutný salát, smoothie na ranní nakopnutí, polévku, brownies nebo třeba veganský burger.
Tato zelenina příbuzná mangoldu, cukrovce a krmné řepě má tolik živin, vitamínů a minerálů, že svou nutriční hodnotou převálcuje i mnohem oblíbenější druhy. Má ale i mnoho dalších pozitiv. Pokud si ji totiž nebudete chtít vypěstovat doma na zahrádce nebo v pařeništi, ale zamíříte pro ni raději do obchodu, při jejím nákupu nebudete muset sahat hluboko do peněženky. Kilo této zeleniny je totiž mnohem levnější než stejné množství papriky, rajčat či okurků. A dokonce stojí méně než jedno avokádo. Prodává se i předvařená, takže ji stačí jen vyjmout z vakuovaného balení, nastrouhat či nakrájet, přidat jednu mrkev, dochutit třeba olivovým olejem, pepřem, solí a citronem, nechat hodinku odležet a může se konzumovat.
Pro dietáře i „srdcaře“
Díky vysokému obsahu vody, které je v ní až 90 procent, má zase jen velmi málo kalorií, a tak by se měla stát pravidelnou součástí jídelníčku všech, kteří touží být s nadcházejícím jarem štíhlí a fit. Intenzivní červené barvivo s názvem betanin, které obsahuje, se dokonce používá jako barvivo v potravinářském průmyslu. Už víte, o které zelenině je řeč? Nekorunovanou královnou všech zdravých salátů, jarních detoxikačních a odtučňovacích kúr i zeleninových šťáv a smoothie je červená řepa. Zelenina s náloží minerálů, jako je vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo, ale i vitaminů skupiny B, vitaminu C a kyseliny listové. Proč je červená řepa hotový zázrak? Je prevencí rakoviny, detoxikuje, zlepšuje činnost mozku a celého kardiovaskulárního systému. Pomáhá při trávení a vylučování, snižuje hladinu cholesterolu, roztahuje cévy, zlepšuje krevní tlak a posiluje kosti.

Na sladko i na slano
Červenou řepu můžete v kuchyni využít mnoha způsoby. Ačkoli se obvykle podává v našich končinách spíše nakládaná, dá se konzumovat jako vařená v salátu. Kdo si na její specifickou chuť a vůni troufne za syrova, může si z ní vylisovat šťávu. Třeba v kombinaci s mrkví a jablkem. Jako teplá zeleninová příloha se hodí k masu a rybám, můžete ji použít i do teplých a letních studených polévek. K oblíbeným pokrmům z červené řepy patří boršč, tedy hustá polévka z dušeného masa, červené řepy a bílého zelí. S červenou řepou se chuťově velmi dobře doplňuje křen, zázvor a kmín. Z voňavých bylinek je to pak koriandr, kopr, petržel a pažitka. Z trendů moderní kuchyně pak pochází recepty na řepné vegeburgery nebo třeba brownies, jejichž základem je právě červená řepa. Po boku těch správných surovin je neuvěřitelně chutná, a tak ji přidejte klidně i do sendvičů a koláčů.
Vařenou, syrovou nebo pečenou?
Červenou řepu vařte i se slupkou v osolené vodě. Řepu o hmotnosti přibližně 200 gramů je potřeba vařit asi hodinu, malé a mladé řepy jsou hotové rychleji. Oloupat a nakrájet červenou řepu je lepší až po vychladnutí. Vyzkoušejte také řepu pečenou. V takovém případě celou bulvu i se slupkou omyjte, osolte, pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a vložte do rozehřáté trouby na 50 minut. Po oloupání ji nakrájejte na tenké plátky a pokapejte olivovým olejem. Rozdrobte na ni čerstvý kozí sýr, opepřete, osolte, posypte rukolou a letní večeře à la carpaccio je hotová.
Zkombinujte řepu a sýry
Dokonalou chuťovou variací je červená řepa po boku plísňových sýrů, zakápnutá olivovým olejem a zdobená vlašskými ořechy, se zakysanou smetanou a bylinkami. Zužitkovat ji navíc můžete i včetně stopek a listů. Rozhodně tuto část rostliny nevyhazujte, dá se totiž připravit klasicky jako špenát, třeba s bramborovým knedlíkem či noky a vařeným vejcem. A když vás bude večer honit mlsná, připravte si rychlé a zdravé chipsy z červené řepy s balzamikovým octem. Chutný je i křehký slaný koláč s červenou řepou, kozím sýrem, smetanou a rozmarýnem.

Spotřebujete ideálně týž den
Skladovat syrovou řepu je nejlepší v chladničce v zásuvce na zeleninu, a to maximálně po dobu jednoho týdne. Měli byste ji ale předtím zabalit do papíru nebo do fólie. Po uvaření se snadno kazí a měla by se co nejrychleji spotřebovat. I když ji totiž zchladíte a zabalíte do vzduchotěsného obalu, vydrží v ideální kondici jen jeden nebo dva dny.
Zdroje: www.foodora.cz, www.nzip.cz, cervenarepa.eu