Toto české jídlo dobylo svět. Češi ho berou jako samozřejmost, ale turisté jako luxusní delikatesu
Česká kuchyně je za našimi hranicemi sice známá, celosvětového věhlasu však doposud nedosáhla na takové úrovni, aby byla proslulá jako třeba kuchyně italská nebo francouzská. Avšak nejen gastronomie, i jednotlivé potraviny s českým původem nám dělají ve světě jméno. Existuje nespočet potravin, které u nás jíme úplně běžně a nebereme je za nic výjimečného, ovšem v zahraničí je považují za vybrané pochoutky.
Ve světě ceněné potraviny nesou označení CHOP, které znamená, že mají chráněný původ. Pokud produkty nesou tuto značku, je zaručené, že jsou poctivé, tradiční a splňují přísné podmínky, které s sebou prestižní označení nese. Česko má bohatou kulturní tradici, a co se zajímavých a autentických potravin týká, je naše země velmi úspěšná. Vybrali jsme pět nejzajímavějších potravin, které jsou ve světě považovány za delikatesu.
Lahodné hořické trubičky
Sladké oplatky stočené do tvaru trubičky a plněné chutnou náplní se vyrábějí už více než 200 let v krásné podkrkonošské krajině. Jejich původ je tradičně spojován s příhodou, kdy roku 1812 Napoleon, vracející se domů se zbytky své armády, nechal v Hořicích raněného vojáka, shodou okolností šikovného kuchaře. O zraněného se starala paní Ličková, které za to vděčný voják svěřil recept, podle něhož šlo vytvořit oplatku umožňující stočení do trubičky. Dcera paní Ličkové si z pečení udělala rodinnou živnost a s doposud neznámými trubičkami objížděla okolní stavení. Největší rozmach zažily trubičky ve 2. polovině 19. století, kdy se rodina rozrostla o přiženěného Karla Kofránka, cukráře, který zajistil trubičkám věhlas po celém světě. Od té doby se trubičky vyrábějí ve velkém a vyvážejí se i za hranice.
Známý je i Pardubický perník
Chráněným zeměpisným označením původu se pyšní i věhlasný Pardubický perník, jehož přesný recept je dodnes přísně tajný. Perník se v Pardubicích vyrábí už od 16. století, kdy se z něj postupně začala stávat místní specialita, která dodnes k východočeskému městu neodmyslitelně patří. Právo vyrábět tradiční perník udělila Pardubicím již panovnice Marie Terezie. Od té doby místní cukráři drží konkrétní recept pod pokličkou. Známé jsou pouze základní suroviny jakými jsou med, mouka, ořechy a koření. Co dalšího však dělá právě z Pardubického perníku ten jediný na světě, který se pyšní dlouhou trvanlivostí a specifickou chutí, se asi nikdy nedozvíme.

Český kmín používají po celém světě
Bez kmínu to v české kuchyni nejde. Je jednou z nejpoužívanějších přísad s různorodým využitím. Tradičně ho přidáváme do brambor, k masu, do polévek nebo do kysaného zelí. Spousta hospodyněk by bez voňavého kmínu jen těžko uvařila. Kvůli širokým možnostem použití v kuchyni se stal kmín velmi rozšířenou plodinou rostoucí na našich polích a skvěle se mu u nás daří. A není to jen příznivými klimatickými podmínkami, ale i zemědělskými zkušenostmi, které se dědí už několik generací. Český kmín se exportuje do celého světa, kde stejně jako u nás dodává jídlům výraznou chuť a vůni, která je nenahraditelná.
Žatecký chmel je základem poctivého piva
Co by to bylo za článek o typických českých potravinách a produktech, kdybychom nezmínili plodinu, která je základním kamenem nejmilovanějšího českého nápoje? No samozřejmě, chmel. A ten žatecký je světovým unikátem. V naší krajině se chmel pěstoval už přibližně před tisíci lety, a je proto jen logické, že jsme v jeho produkci opravdu dobří. Na konci 20. let 20. století jsme byli dokonce jeho největšími producenty na celém světě. V Žatci se až zázračně daří odrůdě zvané „žatecký červeňák“. Za mnoho set let se natolik přizpůsobila české půdě a krajině, že ji ve stejné kvalitě a chuti nedokážou vypěstovat nikde jinde na světě.

Třeboňský kapr je známý již více než 100 let
Kapr sice není v pravém slova smyslu potravina, nicméně je to produkt, který Česko proslavil za hranicemi. Tradice toho pravého třeboňského kapra je stará více než století, i když se v jihočeských rybnících chovali kapři již dávno předtím. Za dnešním chovem stojí společnost Rybářství Třeboň, která kapry chová tradičním ověřeným způsobem v místních rybnících. Toto prostředí má vliv na specifickou chuť kapřího masa, které je naprosto jedinečné.
Ačkoliv je Česká republika zemí malou, máme spoustu věcí, na které můžeme být náležitě hrdí. Tradiční a poctivé české potraviny, výrobky i rostliny jsou naším kulturním bohatstvím a je jen dobře, že se snažíme zasadit o to, aby se jejich sláva prosadila i ve světě.
zdroje: denik.cz, medium.seznam.cz, akademiekvality.cz