Tato delikatesa byla označena za nejzdravější jídlo na planetě. Japonci ji jedí každý den a dožívají se stovky
Toto tradiční japonské jídlo se nejspíš nestane na první pohled vaším favoritem. Má totiž lepivou, slizkou konzistenci a výrazně štiplavou vůni. Až se ale dozvíte o jeho zdravotních benefitech a ochutnáte příjemně oříškovou chuť, možná si jej zamilujete stejně jako lidé v Japonsku.
Už jste někdy slyšeli o specifickém japonském sýru, který se vyrábí fermentací pomocí bakterií Bacillus subtilis? Jeho silná vůně mnoho konzumentů odpuzuje, jiní se ale po zvláštní chuti i vůni mohou utlouct a dopřávají si tento pokrm dlouhověkosti každý den. Proč pokrm dlouhověkosti? Nejen mořské ryby či sushi, právě díky tomuto pokrmu se prý totiž Japonci dožívají úctyhodných sta let. Základem tohoto sýra ovšem není mléko, jak jsme zvyklí z našich končin. Jsou to překvapivě sójové boby, v nichž se díky fermentačnímu procesu rozkládají bílkoviny této luštěniny. Řeč je o sýru natto, výborném zdroji bílkovin, střevům prospěšných probiotik či nattokinasy. Tedy enzymu omezujícího srážení krve.

Zdroj vzácného vitamínu K
To ale zdaleka není vše, proč Japonci tento sýr s charakteristickým a někomu i silně nepříjemným odérem mají v takové oblibě. Během kvašení totiž vzniká vzácný vitamín K2, který se v jiných potravinách vyskytuje jen v minimálním množství. Tato živina je přitom důležitá pro správné fungování využití vápníku v kostech, stejně jako pro jeho odstraňování z cév, které by naopak poškozoval. Kdo se chce dožít vysokého věku, musí mít zkrátka zdravé a silné kosti. U žen po menopauze dokonce tento vitamín snižuje řídnutí kostí až o 80%. Právě vitamín K je totiž klíčem k tomu, aby vápník proudil mezi krví a kostní dření. Jeho účinky jsou téměř zázračné. Kvašením se v bobech navíc vytvářejí i vitaminy B2 a také důležité prvky, jako je železo, vápník a draslík.
Nabité probiotiky
Pokud chcete navíc i krásnou pokožku a zdravé srdce, zkuste přijít tomuto sýru na chuť. Fermentace usnadňuje trávení a zároveň pomáhá tělu absorbovat živiny. Navíc může natto posílit váš imunitní systém. Kromě vysokého probiotického obsahu je totiž bohaté na vitamín C, železo, zinek, selen a měď, které hrají důležité role v imunitní funkci. Dokonce snižuje riziko rakoviny jater, prostaty a prsu. Může zlepšit zdraví mozku. Jestli trpíte depresemi, úzkostmi nebo potřebujete snížit stres a zlepšit paměť, sáhněte v regálu se zdravou výživou právě po tomto sýru. Potraviny bohaté na probiotické látky, jako je natto, mohou pomoci snížit projevy obsedantně-kompulzivní poruchy a dokonce pomoci lidem s autismem.

Nevábné na pohled, delikátní na chuť
V asijských zemích se natto často prodává nakládané s různými ingrediencemi. Ačkoli na to tento pokrm na první pohled úplně nevypadá, má jemně oříškovou, delikátní chuť. V některých prodejnách zdravé výživy se dá sehnat i v Česku. Používá se díky tomu k dochucení jídel na talíři, Japonci si běžně dopřejí porci natto s rýží či jako doplněk hlavního jídla. Nemají problém dát si tuhle vydatnou „bombu“ s tahavými vlákny ani ke snídani. Dochucuje se sójovou omáčkou, hořčicí, pažitkou či nejrůznějším kořením. Rozhodně po něm nepřiberete, naopak. Má totiž tak nízký obsah kalorií, že jej můžete využít i v případě, že se zrovna snažíte zhubnout nějaké to kilo do plavek.
Až šestimetrová „sýrová“ vlákna
Jak se vlastně japonské natto tradičně připravuje? Sójové boby se povaří a naplní se jimi otýpky rýžové slámy. Ty se pak uskladní v teplém, vlhkém prostředí. Bakterie pak způsobí zkvašení, během něhož se bílkoviny i sacharidy v bobech rozloží. Tím se vytvoří charakteristická vlákna. Kdyby je strávníci třeba u oběda natáhli, měly by nejspíš až šest metrů. Úměrně tomu, jak začíná být známa jeho výživová hodnota, získává natto stále větší popularitu. Dnes je jeho prodej takový byznys, že se vyrábí v obřích továrnách.
Zdroje: rehabilitace.info, jw.org, margit.cz