Tato běžná potravina pomůže ženám nad 30 zpomalit stárnutí: Zlepší pleť i kvalitu vlasů. Už ji máte v jídelníčku?
Řada lidí se snaží zpomalit stárnutí nejrůznějšími způsoby. V drtivé většině případů pak sahají po různých drahých krémech či sérech nebo podstupují bolestivé zákroky. Důležité je ale začít tělo vyživovat hlavně zevnitř.
Stárnutí je pochopitelně nevyhnutelné. Dá se ovšem alespoň zpomalit. Zásadní je ale začít včas. První známky stárnutí se u drtivé většiny lidí objevují už po 30. roku života. A právě v této době je nejdůležitější věnovat pokožce zvýšenou pozornost. Rozhodně ale nestačí spoléhat se jen na kosmetiku a estetickou péči.
Mnohem lépe uděláte, když se zaměříte na svůj jídelníček. Zásadní je vyřadit z něj vysoce zpracovaná jídla a naopak do něj zařadit potraviny, které umí s pletí hotové divy. Jednou z těch nejsilnějších je avokádo.
Omlazovač pokožky
Avokádo je plné nejrůznějších zdravých tuků, minerálů a vitamínů, díky kterým jej lze právem považovat za superpotravinu. Jeho pravidelná konzumace vede ke snížení rizika vzniku srdečních a cévních onemocnění, za což může hlavně jeho vysoký obsah kyseliny olejové, která prospívá srdci a posiluje ho.
Kromě toho je v avokádu ve velké míře zastoupen i vitamín E. Ten v těle funguje jako důležitý antioxidant, který chrání buňky před předčasným stárnutím. Vitamín E je zároveň jedním z nejdůležitějších vitamínů, jež příznivě působí na pleť, omlazuje ji, udržuje ji pevnou a napomáhá k eliminaci drobných vrásek. Podobně pak funguje i vitamín A, kterého je rovněž v avokádu nezanedbatelné množství.
Oba tyto vitamíny jsou rozpustné v tucích, na které je, jak bylo zmíněno, avokádo bohaté. Pravidelný příjem těchto vitamínů vede i ke zlepšení kvality nehtů a vlasů. Ty pak nejsou lámavé, naopak jsou pevné, vyživené a krásně se lesknou.

Pevné zdraví
Avokádo ovšem podporuje tělo ve více ohledech a jeho schopnost zpomalovat stárnutí je jen jedním z jeho zdravotních přínosů. Avokádo posiluje imunitní systém, snižuje hladinu „špatného” cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny napomáhá k dobrému zažívání.
Přestože obsahuje nemalé množství tuků a je tedy poměrně kalorické, je velmi populární mezi dietáři a vyznavači zdravého životního stylu. Právě díky tukům po konzumaci avokáda nepřichází rychle hlad a zasytí na velmi dlouhou dobu.
Obsažený vitamín A, známý také jako retinol, pak podporuje dobrý zrak, správný vývoj buněk a také krvetvorbu.
Avokádo je zkrátka ovocem, které by nemělo chybět v jídelníčku nikoho z nás. Je ale pravdou, že mu spousta lidí stále nepřišla na chuť. Samo o sobě takřka žádnou chuť nemá, možná jen lehce oříškovou, která ale nijak zvlášť nevynikne. Je tedy potřeba vždy avokádo zkombinovat s jinými potravinami.

Jak jíst avokádo?
V našich končinách je avokádo populární hlavně coby součást slaných pokrmů. Připravuje se z něj lahodné guacamole, podává se na toustu společně s volským okem či zastřeným vejcem. Někteří si pak nemohou vynachválit avokádo jen tak pokapané citronovou šťávou, lehce osolené, opepřené a zasypané sezamovými semínky. Připravit se z něj ale dá i celá řada naprosto jednoduchých pomazánek.
Avokádo můžete také zapékat, což se skvěle hodí například ve chvíli, kdy není ještě zcela zralé. Během pečení totiž dozraje a bude krásně měkké.
Pokud ovšem dáváte spíše přednost sladkým pokrmům, můžete si z něj připravit například sladkou a zdravou čokoládovou pěnu. Anebo ho jednoduše přidejte do svého oblíbeného smoothie.
Myslete ale na to, že je avokádo poměrně kalorické, a tak je třeba ho konzumovat s mírou. V ideálním případě denně nekonzumujte více jak ½ avokáda, abyste nijak neohrozili svou váhu a nepřijímali zbytečně mnoho tuků.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, svetzeny.cz