Tato běžná potravina může zhoršovat únavu. Nutriční poradci doporučují omezit ji po 16. hodině
Únava po práci, padání víček a pocit, že mozek „nejede“. Často hledáme viníka v nedostatku spánku, stresu nebo přetížení, ale někdy stačí podívat se na to, co jsme měli k svačině. Jedna z nejobyčejnějších potravin, kterou jíme téměř denně, nám totiž dokáže energii spolehlivě sebrat.
Odpoledne by mělo být časem, kdy zvládneme ještě kousek práce, nakoupit, vyzvednout děti, prostě dojet den do cíle. Jenže někdy to nejde. Energie se vytratí dřív, než stihneme cokoliv udělat, a únava přichází z ničeho nic.
Není to přitom vyčerpáním ani stresem. Za pocitem, že tělo „vypíná“, může stát běžná součást našeho jídelníčku, kterou většina z nás vůbec nepovažuje za problém.
Co se děje v těle
Rohlíky, bagety, toasty nebo jiné druhy bílého pečiva. Vypadají neškodně, jsou lehké, rychlé a často po nich saháme automaticky. Jenže právě ony mohou být důvodem, proč se po obědě cítíme bez energie.
Potraviny z bílé mouky mají vysoký glykemický index, takže rychle zvednou hladinu cukru v krvi, a ta následně prudce klesne. Tělo pak reaguje únavou, podrážděností a chutí dát si něco dalšího.

Podle odborníků na výživu jde o klasický „energetický pád“. Krátce po jídle se cítíme bděle, ale po půlhodině přichází zpomalení a mozek hlásí, že potřebuje cukr. Kdo se někdy cítil unavený i po kávě, tenhle scénář zná. Energie kolísá, tělo si žádá další dávku, ale místo pomoci přichází další propad.
Proč po 16. hodině škodí víc
Odpoledne už organismus zpomaluje spalování a méně efektivně využívá přijaté sacharidy. V tu dobu proto tělo hůře zvládá prudké výkyvy cukru, reaguje ospalostí nebo „mlhou v hlavě“. Navíc večer už nepotřebujeme tolik energie jako během dne, takže přebytečné cukry se častěji ukládají do zásob.
Odborníci na výživu proto doporučují odpoledne omezit potraviny z bílé mouky a místo nich zvolit jídla s vyšším obsahem vlákniny nebo bílkovin. Takové jídlo uvolňuje energii pomaleji, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a mozek díky tomu zvládne fungovat soustředěněji i bez další kávy.
Jak poznat, že máte výkyvy energie
Signály těla bývají nenápadné. Typické jsou náhlé chutě na sladké, únava krátce po jídle, podrážděnost nebo pocit, že „potřebujete kávu, jinak usnete vestoje“.
Pomáhá vést si pár dní jednoduchý záznam, co jste jedli a jak jste se cítili hodinu poté. Už po pár dnech často vyjde najevo, že únava přichází po stejném typu jídla.
Pokud nechcete usínat u pracovního stolu, zkuste jídla, která uvolňují energii pomaleji. Celozrnné pečivo, žitný chléb nebo knäckebrot obsahují vlákninu, která brání prudkému kolísání cukru v krvi. Výbornou volbou jsou i bílkoviny, vejce, ryby, tvaroh, luštěniny nebo sýr. Přidejte trochu zdravých tuků, například avokádo nebo ořechy, a tělo dostane stabilní palivo na celé odpoledne.
Pomáhá také obyčejná zelenina, nejen kvůli vitamínům, ale i proto, že zpomaluje vstřebávání cukrů a zlepšuje trávení.

Kvalita spánku
Málokdo ví, že těžké jídlo s bílou moukou večer může ovlivnit i hloubku spánku. Když se tělo snaží vyrovnat hladinu cukru, pracuje i v noci, a místo regenerace probíhá „vnitřní směna“.
Lidé pak popisují, že se budí nevyspalí, i když spali celých osm hodin. Často pomůže drobná úprava, večeře s menším množstvím sacharidů a větším podílem bílkovin.
Únava po jídle není projev lenosti ani věku. Je to signál těla, že potřebuje vyváženější zdroj energie. Když se naučíte jíst pomalejší sacharidy a přidáte bílkoviny, zlepší se nejen vaše soustředění, ale i nálada a kvalita spánku.
A možná zjistíte, že energie se neukrývá v kávě nebo sladkostech, ale v rovnováze. Stačí vyměnit pár návyků a rohlíky nechat spíš na ráno.
zdroje: health.harvard.edu, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, nature.com, vyzivaspol.cz