Tajemství levného vaření: 10 tipů jak nakrmit rodinu a ušetřit
Na jídle se dají každý měsíc ušetřit stovky korun. Máte totiž mnoho možností, jak utratit méně už při samotném nákupu. Značnou úsporu však může přinést i správné skladování či rozumné vaření potravin.
Mezinárodní průzkum Barometr Food v loňském roce ukázal, že Češi utratí za jídlo 20 až 30 procent měsíčních příjmů. To je v porovnání s některými evropskými zeměmi více, s jinými méně. Podobně jsou na tom kupříkladu Rakušané a Slováci. Každopádně to znamená, že ušetřit na jídle může znamenat výraznou finanční úsporu v rodinném rozpočtu. Šetrnost přitom začíná už při samotném nakupování. Pojďme se tedy podívat na 10 tipů, jak nakrmit rodinu a ušetřit.
1. Při nakupování jídla plánujte
Budete-li nakupovat na slepo, zřejmě příliš neušetříte. Před nákupem byste si tedy měli dobře naplánovat, co budete v nejbližších hodinách a dnech potřebovat. Takto lze výrazně omezit zbytečně vyhozené potraviny, které jste si pořídili, následně nevyužili a nakonec jako prošlé vyhodili.
2. Využijte slevové akce, ovšem s rozmyslem
Dlouhodobě platí, že (nejen) Češi na slevy slyší. Takový nákup je pochopitelně výhodnější. Nakupujte tedy jídlo ve slevových akcích, zařiďte si zákaznické karty, případně využívejte aplikace jednotlivých řetězců. Musíme ovšem zdůraznit, že při nakupování zlevněných potravin je nutná obezřetnost. Řada lidí si pořídí mnohé suroviny jen proto, že jsou levnější. A později je bez užitku vyhodí.
3. Za žádnou cenu neplýtvejte
Tip, který souvisí s předchozími dvěma. Máte-li nějaké potraviny v lednici, snažte se je spotřebovat a teprve poté nakupte nové. Existují odhady, dle nichž každý Čech vyhodí v průměru přes 90 kg potravin ročně. To samozřejmě není úsporné jak k našim peněženkám, tak k životnímu prostředí.

4. Nakupujte s plným břichem
Zná to asi každý. Vyrazit do obchodu s prázdným žaludkem je nejlepší cestou k tomu, aby v košíku skončila řada potravin, které jsme původně vůbec nechtěli. Před nákupem se tedy určitě najezte a uvidíte, že počet položek na účtence bude nižší. Ne nadarmo se říká, že „hlad má velké oči“.
5. Jezte především doma
Vyrazit do restaurace můžeme nejen z hladu, ale jedná se o příjemnou společenskou událost. Jenže stravovat se „venku“ je určitě finančně náročnější. Vyrazte tedy do své oblíbené restaurace jen jednou za čas. Navíc si můžete „vychytat“ podniky, které přípravná jídla zlevňují těsně před zavírací hodinou.
6. Zacházejte s potravinami správně
Zakoupené potraviny je ideální správně skladovat a vydrží vám déle. Neprodyšně uzavřené sklenice spolehlivě chrání proti škůdcům. Můžete do nich umístit mouku, ořechy nebo luštěniny. Máte-li možnost kompostovat, kompostujte. Následně si vypěstujte vlastní potraviny, což je nepochybně výhodnější.
7. Pro zásoby vyrazte do přírody
Některé potraviny si lze opatřit zcela legálně a v podstatě zadarmo. Pokud nemáte zahrádku, můžete za surovinami do kuchyně vyrazit do přírody. Mezi oblíbené aktivity Čechů patří kupříkladu houbaření. Pokud už budete v lese, můžete si nasbírat také různé druhy lesního ovoce.

8. Sušte, zavařujte, zamrazujte
Přinesete-li si třeba právě z lesa kuchyňské suroviny, nemusíte je pochopitelně spotřebovávat ihned. Můžete se tedy vrhnout na sušení, zavařování či zamrazování a vytvořit si zásoby v podstatě na celý rok. V současné době navíc není problém ani domácí vakuování potravin, jež (výrazně) prodlužuje jejich upotřebitelnost.
9. Neužívejte si za každou cenu
Mnohá jídla, která milujeme, se mohou připravovat z ingrediencí, jež bývají dosti drahé. Takové pokrmy byste si tedy měli připravovat jen jednou za čas. Součástí úsporného jídelníčku by měly být těstoviny, rýže a brambory. U prvních dvou surovin si je navíc možné pořídit větší a cenově výhodnější balení.
10. Vařte s rozumem
Ušetřit při samotné přípravě pokrmů je možné i jinak. Ještě než se vrhnete na vaření, pečení nebo grilování, dobře si rozmyslete, kolik porcí vlastně chcete připravit. Dané jídlo vám může vydržet na několik dnů. Pokud jej nespotřebujete všechno, opět to může vyřešit třeba právě zamrazení.
Tip na závěr: pamatujte, že potraviny nevydrží ani zamrazené věčně. U masa platí, že čím libovější, tím déle může zůstat v mrazáku. Doba by ale ani tak neměla nikdy překračovat 10 měsíců. Obecně pak není doporučováno žádné potraviny skladovat tímto způsobem déle než rok.
Zdroje: Deník, Aktuálně, Novinky, Prima Fresh, Jamie Oliver