Tajemství dlouhověkosti? Seznamte se s těmito semínky
Jsou malá, nenápadná, vcelku nevýrazná a u nás bohužel často přehlížená. Neprávem. Tento dvoumilimetrový poklad, který je údajně nejstarším kořením na světě, v sobě ukrývá velkou léčivou sílu.
Na jeho účinky pěli ódy už ve starověku, dokonce ho díky bohatému obsahu živin nazývali klíčem k dlouhověkosti. Za zázrak ho považují také na východě, v asijské kuchyni má díky své univerzálnosti nezastupitelné místo ve sladkých i slaných pokrmech. Teď je načase, abychom ho (znovu)objevili i my.
Klíč k dlouhověkosti
Sezamová semínka pochází z rostliny Sesamum indicum a jsou jedním z nejstarších olejnatých semen, která se v naší stravě používají. Lidé je pěstovali už před více než 3 500 lety. Pochází z Indie a Afriky, ale díky tomu, že odolají i podmínkám podobným suchu, rostou také tam, kde se jiným plodinám nedaří. Mají mnoho odrůd, narazit na ně můžete v rozličných barvách, třeba i v bílé, černé nebo hnědé.
Sezamová semínka se už ve starověku stala symbolem nesmrtelnosti, olej z nich označovali Sumerové za „elixír mladosti“. V Mezopotámii se pak využívala nejen jako potrava, ale i léčivá přísada. Tradiční čínská medicína pak semínka vnímá jako prostředek ke zlepšení vitality a posílení organismu, ta ajurvédská zase využívá olej z nich pro masáže a detoxikaci těla.
Na zdraví i krásu
Sezamová semínka přináší řadu zdravotních benefitů. Na první pohled možná neohromí, ale rozhodně mají co nabídnout, protože jsou doslova nabité živinami. Obsahují vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B, které jsou dobře známé svou schopností podporovat zdraví nervového systému. Fungují tak jako prevence neurodegenerativních onemocnění, třeba i Alzheimerovy choroby. Nachází se v nich velké množství kyseliny listové a minerálů, především železa, zinku, vápníku, draslíku, mědi, fosforu nebo hořčíku.
Zařadit je do jídelníčku se obzvlášť vyplatí v těchto chladných měsících, posilují totiž imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Ovlivňují také trávení, protože obsahují vlákninu, která je nezbytná pro správnou funkci střev. Nebojte se proto po nich sáhnout, ani když trpíte nadýmáním, zácpou nebo průjmem. Sezamová semínka však prospívají nejen zdraví, ale i kráse. Zodpovídají za vzhled naší pleti, zlepšují její pružnost a zabraňují tak vzniku vrásek. Olej ze sezamových semínek se zase postará o lesklejší a zdravější vlasy.

Vyloženě srdeční záležitost
Málokdo ví, že sezamová semínka mohou hrát významnou roli také při ochraně srdce, fungují totiž jako prevence infarktu. A protože nemoci srdce a cév patří k nejčastějším příčinám úmrtí v Evropě, vyplatí se si na těchto drobných semínkách, která představují bohatý zdroj přírodních antioxidantů, pravidelně pochutnávat. Chrání totiž buňky před volnými radikály, které mohou způsobovat záněty a poškození cév, a snižují riziko aterosklerózy, která je jednou z hlavních příčin srdečních chorob. Pozitivně ovlivňují také hladinu cholesterolu, protože jsou plné zdravých tuků, především omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Přispívají tak k lepší průchodnosti cév a k nižšímu riziku srdečního selhání.

Základ kuchyně
Sezam je díky své příjemné oříškové chuti hojně využíván v kuchyni. Semínka můžete konzumovat buď přímo, tedy bez tepelné úpravy, nebo je opražit. Skvělé jsou do salátů i do jogurtů. Přidávají se také do těst na dalamánky, bagety, krekry nebo tyčinky. Připravit z nich můžete také spoustu sladkých dobrot nebo je použít k obalování nepečených drobných kuliček. Před smažením v nich můžete obalit i řízky, dochutit jimi karbanátky, zapékaná jídla nebo z nich připravit domácí tahini pastu na pomazánky. I když jsou sezamová semínka zdravá, hlídejte si jejich množství, protože obsahují také mnoho kalorií. Na 100 gramů jich připadá 573, bohatě proto postačí denní dávka v podobě jedné polévkové lžíce.
Zdroj: kupi.cz, vlasta.cz, sever.rozhlas.cz