Tajemství delšího skladování ovoce: Tato metoda opravdu funguje
Ovoce patří k nejoblíbenějším potravinám na světě. Svou sladkou chutí si získalo srdce a jazyk nejednoho mlsouna. Bohatá rozmanitost příchutí zaručí, že si svůj oblíbený druh najde opravdu každý. Zároveň se jednotlivé plody mohou pyšnit pestrou paletou živin, které jsou pro lidské zdraví prospěšné. Proto by ovoce nemělo chybět v jídelníčku každého, kdo se zajímá o zdravou stravu.
Obzvláště s nástupem zimního chladu vyvstává na povrch jedna otázka, kterou si klade každý milovník ovoce. Jak lahodnou pochutinu uskladnit, aby vydržela co nejdéle?
Dejte si pozor, jaké ovoce vedle sebe dáváte
Jednou z nejčastějších chyb, které se lidé dopouštějí, je nevhodné umístění různých druhů ovoce vedle sebe. Rozhodně byste však měli začít přemýšlet i nad touto zdánlivě nedůležitou záležitostí. Celá řada druhů ovoce totiž produkuje plyn ethylen, kterému se přezdívá „hormon zrání ovoce“. Ten nemá žádný zápach ani barvu. Vaše čichové buňky tedy trpět nebudou. To se však nedá říct o okolních druzích ovoce. Zatímco některým plodům pomáhá ethylen v dozrávání, jiné kvůli němu začnou rychleji stárnout a podléhat zkáze. Mezi největší producenty ethylenu patří banány, melouny, rajčata či avokáda. Co si z toho vzít? Vyjmenované „plynové záškodníky“ nikdy neskladujte například v blízkosti bobulového ovoce nebo jablíček.
Zároveň platí, že ovoce nechcete skladovat s některými druhy zeleniny. Například pokud nemáte rádi vůni česneku, logicky jej nedávejte do blízkosti vašich oblíbených plodů.

Každý druh vyžaduje jinou teplotu
Zatímco některým plodům vyhovuje skladování v lednici, jiné byste chladem zničili. Abyste měli dokonalý přehled, zapište si následující dva seznamy do vašeho zahrádkářského deníku. Případně si článek můžete uložit a přijít se sem podívat, až to budete potřebovat.
Seznam ovoce, které do lednice nepatří
- banány
- ananas
- avokádo
- papája
- grepy
- pomeranče
- citróny
- mango
- kiwi
Seznam ovoce, kterému lednice může za určitých okolností prospět
- hrušky
- jablka
- švestky
- kaki
- rybíz
- borůvky
- maliny
- broskve
- hrozny
- meloun (ve skutečnosti se jedná o druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých, ale pro svou sladkou dužinu bývá někdy v obchodech řazen mezi ovoce)

Nikdy ovoce nemyjte ihned po návratu z obchodu (nebo zahrady)
Pokud veškeré ovoce umýváte ihned, jakmile se vrátíte z jeho sběru nebo nákupu, děláte velikou chybu. Umyté plody jsou totiž mnohem náchylnější na různé plísně a jiné choroby. V případě, že byste chtěli některé kusy přece jenom očistit, použijte suchou houbičku, drátěnku nebo utěrku.
Neskladujte plody ve více vrstvách
Pořídili jste si na skladování ovoce vysokou nádobu? Tak ji raději využijte na něco jiného. Jakmile totiž jednotlivé plody naskládáte na sebe, budou na sebe vzájemně vytvářet tlak. Dříve či později se pak s nejvyšší pravděpodobností stane, že některé kusy tomuto tlaku podlehnou a začnou hnít.
Nahnilým a poškozeným kusům se při dlouhodobém skladování raději vyhněte
Plody, které vykazují byť jen sebemenší známky hniloby nebo poškození, nikdy dlouhodobě neskladujte. Pokud nemáte přístup k čerstvému ovoci na zahrádce, zkontrolujte každý kus rovnou v obchodě. Jestli jste si však nešťastnou náhodou nahnilý, potlučený nebo jinak poškozený plod již odnesli, raději jej nepřidávejte mezi ostatní kusy určené k dlouhodobému skladování. To samé platí pro všechny, kdo mají zahrádku a snaží se zužitkovat každý gram své úrody. Uděláte lépe, když ovoce prodáte, nebo rozdáte své rodině, kamarádům či sousedům. Hniloba by se totiž mohla rozšířit a zničit vám všechno, co jste vypěstovali.
Dostatečný přístup vzduchu je základ
Na závěr není na škodu zmínit, že byste neměli ovoce skladovat v neprodyšných sáčcích. Plody by pak mohli rychleji podléhat hnilobě.
Zdroje: nasregion.cz nationalgeographic.cz prozeny.cz