Tajemství českých babiček: Tato večeře stojí 25 korun a chutná královsky. Mladí už recept neznají
Kdysi se pekly na plotně, z minimálního množství surovin, za minimum peněz a minimum námahy. A přesto dokázaly zasytit. Jídlo, které kdysi bylo stálicí každé kuchyně, z našich talířů vymizelo. Dnes jej umí připravit jen málokdo.
Stojí minimum peněz, nepotřebujete na ně nic speciálního, a přesto dovedou zasytit. Placky, které kdysi uměla každá babička, dnes téměř nikdo nepřipravuje. Čím to je, že jídlo, které bývalo na talíři několikrát týdně, dnes již téměř nikdo neumí připravit? A není to škoda? Bramborové placky jsou nejen nenáročné, ale také nám nabízí velkou variabilitu úprav a dochucení. Proč tedy z našich jídelníčků zmizely? A není načase to změnit?
Připravíte si je doma, během několika minut
Bramborové lokše bývaly klasikou. Daly se připravit na slaný způsob a podávat jako příloha ke kachně, také se připravovaly na sladko a potíraly povidly. V obou případech dokázaly překvapit, potěšit a zároveň zasytit. Dnes už by si s jejich přípravou neporadila z hlavy téměř žádná žena v kuchyni, přesto se nejedná o nic složitého. Pojďme si společně tento zapomenutý recept přiblížit a třeba jej i navrátit do našich kuchyní.

Dříve se připravovaly v peci. Vedle nedělního oběda položené suché placky, vytažené přímo od ohně. Z této tradiční přípravy jim něco zůstalo, ani dnes na jejich tepelnou úpravu nepoužíváme olej nebo jiný tuk. Lokše se opékají na suché pánvi, během přípravy se jedenkrát otočí. Při jejich přípravě je dobré sáhnout po litinové pánvi, právě proto, aby nám placka nepřilnula k povrchu a dala se snadno otočit.
Stačí vám málo – brambory, mouka a vejce
Bramborové lokše se v minulosti připravovaly hlavně v chudších krajích, je proto jasné, že na jejich přípravu nepotřebujete žádné zvláštní nebo dokonce drahé suroviny. Naopak. Je ale zapotřebí vybrat ty správné. Obzvláště u brambor musíte dát pozor. Aby těsto drželo a bylo vláčné, a zároveň aby se vám s ním dobře pracovalo, při výběru brambor sáhněte po varném typu C, tedy bramborách, které běžně používáme na kaši.
Brambory se do těsta mačkají nebo lisují, výhodou tohoto těsta je, že s nimi můžeme pracovat ještě zatepla. Nebude nám řídnout, protože jeho tepelná úprava je rychlá. Do připravených brambor přidáme vajíčko. U toho se držte poměru, že na jeden kilogram brambor vám vystačí jedno vejce. Pokud pracujete s menším množstvím brambor, použijte na přípravu lokšů pouze žloutek.

Při větším množství vajec by vám těsto zřídlo a bylo by potřeba velké množství mouky. To by ale změnilo výslednou chuť placek. Mouku volíme hrubou, případně polohrubou. Na kilogram brambor by nám mělo vystačit 150 gramů mouky, vždy ale reagujte podle těsta. Pokud bude příliš lepivé, mouku přidejte. Myslete ale na to, že čím víc mouky použijete, tím budou výsledné placky tužší.
Podávané i připravované různými způsoby
Jak jsme již zmínili, lokše jsou velmi univerzálním pokrmem. Můžete je podávat jako přílohu ke kachně, ale i jako sladký dezert. Stačí je po upečení potřít povidly, mákem nebo marmeládou. Pokud byste si je chtěly vylepšit, dají se před samotným pečením naplnit šunkou, sýrem nebo zeleninou. To má ale s původním, levným receptem již málo společného. Kromě toho najdete i různé názory na jejich klasickou přípravu:
„Vajíčko do bramborových placek nepatří. Nemají pak tu měkkost a špatně se rolují. Mouku dávám hladkou. Takže brambory, sůl a hladkou mouku. Nakonec pomastit sádlem a skládat na sebe pod hrnec. Jsou pak báječně vláčné. Je to tak podle mé babičky, která se narodila v roce 1883. A já to tak učím i vnučku.“
Jak je vidět, i takto jednoduchý recept z několika základních surovin může mít své alternativy. Jedno je ale jisté, jedná se o velmi sytý a nenáročný pokrm, který by rozhodně z našich talířů a kuchařek neměl vymizet. Je to nejen vzpomínka na časy minulé, ale také velká úspora času v naší kuchyni. Kromě toho jsou bramborové lokše méně hutné než klasické knedlíky, a tak snadno odlehčí jakýkoliv pokrm.