Tahle potravina se tváří nevinně, ale tělo po ní tloustne. Rozhází hormony, zatěžuje játra. K snídani ji jí každý druhý
Některé potraviny jíme v domnění, že jsou zdravé, a my tak pečujeme o naše tělo. Občas se ale stane, že se nějaká z nich ukáže jako škodlivá namísto prospívající. A tahle jedna snídaňová záležitost je toho důkazem – může mít totiž na svědomí přibírání, únavu i rozházené hormony.
Každé ráno přistane na talíři nebo v misce spoustě lidem. Vypadá opravdu zdravě, voní a její prodejci hlásají, že po ní budete plní energie. Jaké překvapení ale je, když si někdo přečte složení nebo kalorické hodnoty. Cukr byste z ní kolikrát totiž mohli vážit po lžících. Za zdravou fasádou se skrývá směsice různých věcí, které ve výsledku vašemu zdraví mohou spíše uškodit než prospět.
Zdravé spíš jen na pohled
Moderní a někdy trochu exoticky působící granola je tím zrádným typem snídaně. Možná ji znáte nebo jíte taky – je plná oříšků, semínek, vloček, ale často také cukrů. Peče se dozlatova, takže by někdo mohl říct, že když není smažená, tak to přece bude „v pohodě“. A ano, na první pohled skutečně vypadá zdravě.

Jenže ta, kterou koupíte v obchodě a nemáte kontrolu nad jejím obsahem a přípravou, bývá často napumpovaná cukrem, medem a taky tukem. Výsledek testu granol od dTestu dokonce ukázal, že množství cukru a tuku je v granole dokonce takové, že už je prakticky jedno, jestli posnídáte granolu, nebo vánočku.
Pokud by vás zajímalo, kolik konkrétně může obsahovat například 100 gramů této „zdravé“ pochoutky, tak to může být 20–30 gramů cukru. To odpovídá pěti až sedmi kostkám. K tomu ještě bývají některé typy doplněné o rostlinné oleje, sirupy, ořechová másla nebo kokosový tuk. A taková kombinace je pak snadno kalorickou bombou.
Přibírání i rozházené hormony
Granola ale není jen problémovou potravinou v cestě za hubenou postavou. Zpomaluje celkové spalování tuků a může zatěžovat naše játra i negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu. Naše tělo si při jejím pojídání zvyká na vysoké dávky cukru, a ty pak „rozhazují“ hladinu kortizolu a inzulinu. A výsledek? Únava, výkyvy nálad a nekontrolovatelné chutě na sladkosti v průběhu celého dne.
Lékaři navíc upozorňují, že dlouhodobé přijímání přidaných cukrů v naší stravě může zvýšit i riziko vzniku cukrovky. Když si totiž vezmete, že většina lidí si ještě nasype větší množství granoly, než se na obalu doporučuje, množství cukru opravdu přijmou nadměrné. Taková jedna na první pohled zdravá snídaně nebo svačinka může mít ve výsledku tolik kalorií, jako celý oběd.
A co domácí granola?
Možná ale patříte mezi ty, kteří si granolu dělají domácí podle sebe. A to je často úplně jiná písnička. Když si totiž můžete sami pohlídat, co vše do ní přimícháte, můžete vytvořit opravdu zdravé a nutričně vyvážené jídlo.

Do základu dáte vločky, které pomáhají s trávením, protože obsahují vlákninu. A dovnitř pak můžete přidat ořechy a semínka, ale v menším množství, než je běžné u kupované granoly. Nezdá se to totiž, ale obsahují hodně tuku. Celé to pak můžete lehce opéct bez tuku. Nahradit ho můžete trochou olivového oleje. Pro podzimně-zimní granolu ještě můžete přidat tajnou ingredienci – skořici. Ta pomáhá s trávením a hezky celou směs provoní.
Aby byla vaše ranní pochoutka sladká, ale zároveň zůstala zdravá, můžete místo cukru přidat trochu sušeného ovoce nebo agávového sirupu. Oproti kupovanému výrobku vytvoříte něco výživově i chuťově tak jiného, že nebudete věřit vlastním očím.
Takové změně neuvěříte
Po snídani nebudete cítit únavu a pocit těžkosti, ale příjemné zasycení na delší dobu a příval energie. A to je přesně to, jak by se člověk po zdravé a skutečně vyvážené snídani měl cítit. Žádné bolavé bříško, ani rozházené hormony.
Tak co, vyzkoušíte i vy proměnit svoji ranní snídaňovou pochoutku ze „zabijáka“ na „nakopávač“? Protože přesně tak to je, když srovnáme přeslazenou granolu ze supermarketu s tou, kterou si s láskou doma „ukuchtíte“.
Zdroj: rehabilitace.info, bezpecnostpotravin.cz, dtest.sk, dtest.sk, foodguide.decorexpro.com, mujlife.cz, di2ce.com