Tahle česká plodina má 20× víc vitaminu C než citron. Podzimní sklizeň vrcholí právě teď
Vyrazte sklízet, tato potravina má více vitamínu C než citrusy. Jedna malá krabička vám vydrží po celou zimu. Už deset malých bobulek této plodiny vám dodá denní dávku vitamínu C. Je lahodný, uděláte si z něj doma senzační zavařeninu, a pokud se ho rozhodnete zasadit na zahrádce, nedá vám skoro žádnou práci.
S příchodem podzimu možná zvažujete, že zvýšíte příjem vitamínu C. Dobře děláte! Nedostatek tohoto vitamínu je totiž spojován se sníženou imunitou. Ideálně bychom ho měli přijmout kolem 80 mg denně.
Pokud ale patříte mezi kuřáky, kojící matky, nemocné nebo starší osoby, tato dávka se ještě zvyšuje. Kromě toho, že podporuje imunitu, také zlepšuje naši psychickou činnost a snižuje pocity vyčerpání. Skvěle se tak hodí nejen do chladnějšího počasí, ale také do období, kdy se dříve stmívá a nálada se zhoršuje.

Zahrádkáři ho milují
Většinu z nás, kdo chceme vitamín C doplnit, napadne určitě citron, možná ještě šípek. Existuje ale jeden malý přírodní zázrak, který je céčka plný. Většina z nás ho zná pod jeho prvním jménem, celý název ale zní rakytník řešetlákový. Pochází z Asie, ale roste i na některých místech v Evropě. U nás se začal vysazovat v osmnáctém století. Navíc si ho oblíbili zahrádkáři, to díky tomu, že zvládá růst i divoce a nepotřebuje příliš péče.
Co je super, rakytník je velmi odolný proti suchu i mrazu. Miluje sluníčko, ale zvládne i tuhou zimu. Pokud ho ale chcete vysadit na zahrádce, musíte si pořídit dva keře – samčí a samičí. Úrodu plodí pouze samice a samci na oplátku hezky kvetou. A sázejte už teď na podzim, nebo až příští rok na jaře, kdy je ostatně výsadba ještě o něco vhodnější. Dbejte na to, aby měl dostatek sluníčka.
Účinky na zdraví
A v čem je rakytník výjimečný? V rakytníku je až 900 mg vitamínu C na 100 gramů, v citronu je ve 100 gramech asi jen 53 mg vitamínu C. Není to bomba? Za zmínku stojí také to, že celou denní dávku pokryje už deset malých bobulek rakytníku. Ale to není všechno, plodina je bohatá i na další vitamíny, kyselinu listovou nebo železo. Navíc obsahuje alkaloid hippophein, který je v našem těle spojený s produkcí hormonu štěstí – serotoninu – a pomáhá tak proti depresím a úzkostem.
Zvyšuje odolnost proti stresu a je skvělý na detoxikaci. Zlepšuje kvalitu srdce, snižuje krevní tlak a zabraňuje vzniku zánětů. Má ale příznivé účinky i na pleť, což jistě potěší mnohé dámy. Zlepšuje například stavy akné a lupénky. Obyvatelé Sibiře ho navíc používali v lidovém léčitelství a využívá ho i čínská medicína. Řekové zase podávali koním a dalším zvířatům rakytník pro lesklejší srst.

Jak zpracovat rakytník
Zatímco pěstování je možná snadné, se sklizní je to už horší. Větvičky rakytníku jsou totiž pokryty trny. Se sklizní však pospíchat nemusíte, protože plody neopadají a vy je tak sklidíte klidně i přes zimu. Nicméně rakytník pravidelně prostřihávejte. Odstraňujte především husté, staré a suché větve.
Rakytník zpracujete různě. Někdo nedá dopustit na vynikající rakytníkový sirup, který vyniká svou sladkokyselou chutí. Kromě toho si můžete rakytník zavařit a připravit si z něj džem. Podobá se rybízové marmeládě, je trochu nakyslý a má plnou chuť. Pokud preferujete celé plody, můžete rakytník strčit klidně i do mrazáku. Přidejte ho do smoothie, jezte jen tak, nebo ho přidejte pomačkaný k palačinkám. Stačí ho povařit na pánvičce. A pokud ho zalijete horkou vodou, můžete ho pít podobně jako třeba šípkový čaj. Mňam!
Zdroje: novinky.cz, radyzezahrady.cz, bezhladoveni.cz, living.iprima.cz, ods.od.nih.gov