Syrovátka: Zapomenutý zázrak který používaly již naše prababičky
Naši předci často tušili, po jaké surovině nebo bylince sáhnout, když je něco trápilo. Nepotřebovali k tomu ani rozsáhlé studie, které v moderní době přínosy různých potravin podrobně zkoumají. I když se v některých případech mohli zmýlit, mnohdy jim moderní výzkum dává za pravdu. To platí například o surovině, kterou naše prababičky používaly nejen jako lék na nemocná játra.
Aby se vyhnuli srdečním onemocněním a podpořili imunitu, sáhli naši předci po rybím tuku. Při nachlazení sáhli po ovoci. Pro podporu mozkové činnosti si zase uvařili čaj z ginkgo biloby, nebo schroupali pár vlašských ořechů. Když ve středověku čekal námořníky dlouhý pobyt na moři, naplnili kajuty zelím nebo různými druhy citrusů, aby je netrápili kurděje. Jakmile potřebovali zesílit, přizvali si do svého žaludku na pomoc maso nebo vejce. Jako preventivní opatření proti chřadnutí kostí zase zařadili do pitného režimu mléko, nebo si vyrobili sýr. Proti chudokrevnosti se vyzbrojili konzumací jater. Jaký zázrak ovšem používali (nejen) z toho důvodu, aby zajistili zdraví těch svých?
Odpad? Ani náhodou!
Někteří by mohli syrovátku označit za odpadní produkt, který vzniká při výrobě sýrů a jiných mléčných výrobků. Ale o odpad nejde ani náhodou, což si naše prababičky moc dobře uvědomovaly. Možná byste si vzpomenuli na dobu, kdy popularita tohoto drahocenného pokladu začala klesat, nicméně nyní se zase dostává do povědomí. Úžasných vlastností syrovátky si začala v poslední době všímat především sportovní komunita. A to je jenom dobře, protože by si jich měl vážit opravdu každý.

Pozitivní vliv syrovátky na játra
Syrovátka, především pak ta kozí, funguje jako skvělý přírodní čistič jater. Dokáže dokonce efektivně léčit takzvaná ztučnělá játra, která jsou velmi častým problémem moderní společnosti. Lidem, kteří se s tímto problémem potýkají, je doporučováno vypít dvě sklenice kozí syrovátka ráno, přibližně dvě hodiny před snídaní. Abyste ovšem ztučnělá játra doopravdy mohli vyléčit, musíte k tomu i změnit životní styl – především způsob stravování. Vyhnout byste se měli především vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, uzeninám, alkoholu a smažení. Kromě samotných jater má pití syrovátky příznivý vliv i na střevní mikroflóru.
Hit moderní doby, který by měl znát každý sportovec
Za syrovátku byla dlouho označována pouze žlutozelená tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. Nyní je ovšem možné ji sehnat i ve formě prášku. Ten je velmi koncentrovaným zdrojem bílkovin (proteinů). Právě díky proteinovým práškům oblíbenost této zázračné suroviny raketově stoupá. Sportovci totiž potřebují bílkoviny k růstu svalů a optimalizaci výkonu. A právě to jim syrovátka nabízí, navíc ve vysoké kvalitě. Díky ideálnímu rozložení aminokyselin je navíc pro tvorbu svalů velmi dobře využitelná. Jako příjemný bonus se v ní nachází celá řada vitamínů. Mezi ně patří například vitaminy A, E, C nebo taktéž celá řada vitaminů ze skupiny B.
V obou formách (práškové i tekuté) se každopádně jedná o produkt, který dokáže v mnoha směrech pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Proto byste jej měli do svého jídelníčku alespoň jednou za čas zařadit. Obzvláště tehdy, pokud sportujete.

Další benefity, které vám syrovátka přináší
Kromě široké škály vitaminů, které jsme si již vyjmenovali, najdete v syrovátce taktéž mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Z minerálů to jsou například draslík, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan nebo vápník. Kromě toho obsahuje látky, které mají antimikrobiální a antivirové účinky. Proto může být skvělým společníkem při detoxikaci organismu. Syrovátka je taktéž nízkokalorická, takže je skvělou volbou při hubnutí. A v neposlední řadě dokáže podpořit činnost ledvin.
Benefity syrovátky se ale nepojí jen s její konzumací. V historii byste se s ní totiž mohli setkat taktéž v lázních. Tam ji používali pro různé zkrášlovací procedury. A věděli, proč to dělají. Je to z toho důvodu, že může lidské kůži pomoci při boji s ekzémy, lupénkou, akné nebo dalšími kožními problémy. Proto si můžete i vy syrovátkou obohatit koupel. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.
Zdroje: bezhladoveni.cz irecept.cz rehabilitace.info ordinace.cz bezhladoveni.cz jakzdrave.cz celostnimedicina.cz vlasta.cz