Zapomeňte na eidam: Tohle je nejlepší sýr pro všechny nad 50. Koupíte ho všude, ale senioři ho ignorují
Existují potraviny, které by měli jíst senioři pravidelně. Některé z nich jsou v Česku široce oblíbené, další se ovšem dostávají do povědomí důchodců pomaleji. To zatím platí i pro sýr, který je chutný a zároveň má mnoho kladných účinků na zdraví.
Vyrábí se tisíce let, ale jeho popularita se prudce zvýšila až v poslední době. Dnes je často součástí jídelních lístků (nejen) v řeckých restauracích a lze ho nalézt v odděleních sýrů ve většině supermarketů. Už víte, jakou potravinu máme na mysli? Možná zatím ne. Málokterý důchodce tenhle „zázrak“ zná, protože v Česku se neprodává zase tak dlouho. Minimálně ne v běžných obchodech To se ale postupem času mění. Tenhle sýr je totiž výborný, a navíc perfektní pro kosti, zrak nebo imunitu.
Ideální potravina (nejen) pro seniory
Co že je onou chutnou a zdravou potravinou, která může našemu organismu prospět v mnoha ohledech? Jedná se o halloumi sýr, který obsahuje velké množství účinných látek.

- Velké množství vápníku. Tenhle minerál má kladný vliv na funkci svalů, přenos nervových vzruchů, vylučování hormonů a zdraví kostí. 99 % vápníku je ostatně v těle uloženo v kostech a zubech. Může být tedy účinný i v prevenci osteoporózy (řídnutí kostí, jež je typické ve stáří).
- Důležité vitamíny a minerály. Halloumi obsahuje kromě vápníku i zinek, který je podstatný pro imunitní systém, ale také jód (potřebný pro funkci štítné žlázy) či fosfor (pomáhá budovat silné kosti a zuby). Vyskytuje se v něm rovněž vitamín A, jenž je významný pro zdraví očí a pokožky.
- Mnoho bílkovin. Proteiny se podílí na produkci hormonů a mají důležitý vliv na imunitu. Navíc se jedná o stavební látky lidského těla a důležitou roli hrají i při regeneraci. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin mohou halloumi sýr zařadit do svého jídelníčku i vegetariáni.
Podle některých studií může konzumace mléčných výrobků, jako je právě halloumi, chránit před cukrovkou 2. typu. Jejich pravidelný příjem totiž může snižovat riziko vzniku tohoto onemocnění.
Kde se vlastně vzal halloumi sýr?
Tuhle potravinu si lidstvo připravuje opravdu dlouho. Nedávno ostatně archeologové objevili v Egyptě halloumi sýr starý dva a půl tisíce let! Čím je ale tento mléčný výrobek tak výjimečný? Má jedinečnou chuť a pevnou strukturu. Obvykle se vyrábí z kozího a ovčího mléka. Proces výroby zahrnuje jeho zahřívání a přidávání syřidla. V roce 2021 byl každopádně halloumi sýr zapsán na evropský seznam Chráněného označení původu jako potravina vyráběná na ostrově Kypr. Pro Kypřany je ostatně halloumi něco jako olomoucké tvarůžky pro Čechy. Ročně se ho v této ostrovní republice vyprodukuje takové množství, že má hodnotu okolo 300 milionů eur.

Jak si halloumi připravit?
Vzhledem k tomu, že má vyšší bod tání než řada jiných druhů sýrů, velmi se hodí třeba na grilování. K jeho rozšíření (nejen) v Česku ostatně došlo i díky rostoucí oblibě této přípravy pokrmů. Halloumi sýr je každopádně vhodný také k pečení nebo smažení, aniž by ztratil svůj tvar. Můžete si ho dát ale i čerstvý. Vhodný je rovněž jako ingredience do burgerů, tortill, sendvičů, špízů, pizz nebo těstovin. Co se k němu hodí? Čerstvé ovoce nebo zelenina, ale někteří gurmáni si ho s oblibou dávají třeba s medem. Možností tedy máte opravdu mnoho. Dobrou chuť!
Pro zajímavost: Halloumi je vhodné konzumovat s mírou. Obsahuje totiž relativně hodně soli. To nemusí být vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem. Zvýšená konzumace slaných potravin může také vést k zadržování vody či nadýmání. Kvůli obsahu tuků lze při nadměrné konzumaci halloumi také přibírat. Vegetariáni by si navíc měli ověřit složení, protože některé druhy se vyrábějí za použití syřidla živočišného původu.
Zdroje: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, business.info, fresh.iprima.cz, telegraph.co.uk