Stačilo přidat tyto ořechy k snídani. Za pár měsíců břicho zmizelo a objevil se pas, jaký jsem neměla ani ve dvaceti
Honba za štíhlou postavou je každodenní rutinou mnoha žen. Existují stovky různých tipů jak se vysněnému tělu přiblížit. Někdy však stačí i malé změny, jako přidat tyto ořechy k snídani.
Hubnutí by mělo vždy začít u změny stravovacích návyků. Člověk může hodiny cvičit, nicméně se špatnou stravou nebudou výsledky nikdy stoprocentní. Snídaně je ideálním jídlem dne pro první změny. Ráno má člověk největší motivaci, proto by měla být snídaně zdravá, výživná a plná důležitých vitamínů a minerálů.

Drobný snack pro užší pas
Při cestě za vysněnou postavou někdy pomohou i malé krůčky. Jedním z nich je zařazení určitých potravin do jídelníčku. Podobné suroviny totiž umí například pomoct se spalováním tuků nebo lépe zasytit. Jednou z nich jsou i mandle. Právě ty podle studií umí stabilizovat hladinu krevního cukru, prodloužit pocit sytosti a zpomalit trávení. Díky kombinaci bílkovin, nenasycených jednoduchých tuků a vlákniny snižují mandle chuť k jídlu a umí si tak poradit s nadbytečnou hmotností.
Lidé při dietě ořechy často úplně vyřadí, protože jsou tučné. Tyto tuky jsou však zdravým zdrojem energie i nutností pro vstřebání některých vitamínů. Podle všeho navíc tělo využije pouze 75 % energetické hodnoty mandlí a zbytek vůbec nestráví. Kalorická zátěž je tak reálně nižší, než je uvedeno na etiketě.
Co na to říká věda
Pravdou je, že zařazení mandlí do jídelníčku není žádný zázrak, díky kterému přes noc zhubnete deset kilogramů. Moderní výzkumy ale ukazují na jasné přínosy těchto ořechů. V randomizované klinické studii vedla konzumace mandlí k významnému snížení obvodu pasu a břišního tuku. Celková hmotnost se u lidí ze studie příliš nelišila. Klesly ale hodnoty LDL cholesterolu a snížilo se také procento viscerálního tuku.
Podobné „pokusy“ se prováděly i u lidí s metabolickým syndromem, který se projevuje zejména obezitou v oblasti břicha, zvýšeným cholesterolem a vysokým krevním tlakem. Pravidelná konzumace několika kusů mandlí denně vedla opět ke snížení „špatného“ cholesterolu, k úbytku centimetrů v pase i ke zlepšení chronických zánětů v trávicím traktu.
Další přehledy klinických studií spojují menší porci mandlí se zlepšením složení stravy. Díky hrsti mandlí člověk přijme na snídani méně sacharidů a naopak více vitamínu E, vlákniny a zdravých tuků. Tyto i další studie spojuje zejména jeden poznatek. U lidí, kteří mandle zařadili do pravidelného jídelníčku, došlo ke snížení objemu tukové tkáně. Šlo zejména o viscerální tuk, který se nachází mezi orgány. Výsledky také poukazují na to, že i když mandle nepřinesou rapidní úbytek váhy, zlepší se celkový poměr tukové a svalové hmoty v těle.

Jak zařadit mandle do snídaně pro dlouhodobé výsledky
Se zařazením mandlí do jídelníčku začněte postupně. Důležité totiž není množství, ale pravidelnost a správné načasování. Ideální je sníst denně 28 až 60 gramů mandlí. Nejlepší je konzumace ráno během snídaně, případně kdykoliv mezi jídly pocítíte hlad.
Mandle je skvělé zařadit do snídaně, kam se i perfektně hodí. Ořechy nasypte například do ovesné kaše, do jogurtu s ovocem, nebo je třeba rozmixujte se smoothie. Dají se jít i jen tak jako malá svačinka mezi snídaní a obědem.
Právě tyto „mandlové svačinky“ totiž umí výborně zabránit zbytečnému přejídání. Kromě pozitivního vlivu na hmotnost mají i silný antioxidační účinek a podporují tak celkové zdraví organismu. Pro ještě lepší výsledky ve více oblastech zdraví je tak dobré mandle kombinovat s různými superpotravinami. Hodí se například k bobulovému ovoci, kvalitní hořké čokoládě, citrusovým plodům nebo k listové zelenině.
TIP: Ideální kombinace ke snídani se skládá z bílého jogurtu, borůvek, mandlí, ovesných vloček a zeleného čaje. Ten podpoří hubnoucí efekt, zatímco zbylé suroviny pokryjí všechny důležité makroživiny.