Tento spotřebič sežere energie jako 65 chladniček. Češi ho používají bohužel až moc neúsporně
Asi nikdo z nás si už neumí svou existenci představit bez spotřebičů. Ty šetří náš čas i práci a zvládnou to, co my ne, takže je k životu nutně potřebujeme. Některé mohou být navíc šetrné k naší peněžence. Další ovšem nikoli.
Spotřebiče v domácnosti nám pomáhají, ale nikoli nezištně. Ke svému provozu totiž potřebují energii, která není zadarmo. To se ukazuje obzvlášť u některých náročných „energožroutů“. Taková elektrická trouba např. může mít takovou spotřebu, že se vám protočí panenky. Jistě, nepoužíváme ji dennodenně od rána do večera, takže ve výsledku nás nestojí majlant, na druhou stranu jde o spotřebič, který si s finančně úspornou domácností skutečně příliš „netyká“.

Spotřeba elektrické trouby
Elektrická trouba je spotřebič k pečení, vaření a grilování pokrmů za pomoci elektrického ohřevu. Je vybavena topnými spirálami, jež generují teplo. Toliko definice. Asi netřeba sáhodlouze zdůrazňovat, jak nám toto zařízení pomáhá. Jenže zároveň platí, že především starší modely ke svému provozu vyžadují velké množství energie. Dokonce se někdy uvádí, že jí spotřebují tolik jako 65 chladniček. Ovšem za stejný čas. Co to znamená?
Daný poměr platí pouze během používání. Není to tedy tak, že by elektrická trouba „žrala“ každý měsíc tolik, co 65 chladniček. V každém případě může spotřebovat 2 000 až 5 000 wattů za hodinu a za rok spotřebuje zhruba 400 až 1 000 kWh, a to při půlhodinovém denním provozu. Chladnička s mrazničkou s energetickým štítkem C přitom může za rok spotřebovat při nepřetržitém provozu cca 149 kWh. I roční spotřeba elektrické trouby tedy může být výrazně vyšší, byť ne pětašedesátkrát. Výše zmíněná čísla se navíc mohou dosti lišit s ohledem na konkrétní spotřebič.
Proč je trouba energeticky tak náročná?
Mohlo by se zdát, že trouba a chladnička pracují na podobném principu, takže jejich spotřeba musí být víceméně stejná. Jenže trouba vyžaduje mnoho energie k vytvoření velkého tepla potřebného k přípravě pokrmů. Lednice naopak pracuje na principu udržení stále stejné teploty, takže nepotřebuje tolik energie k jejímu výraznému navyšování. Jenže i v troubě je vhodné zachovat teplo. Pokud tedy otevřete během používání dvířka, teplo se ztratí, resp. dojde k tepelné výměně s okolím, takže bude opět potřeba více energie na zahřátí. Proto to v žádném případě nedělejte!

Pozor na pohotovostní režim!
Některá zařízení v domácnosti mají tzv. pohotovostní režim. Díky němu jsou připraveny k okamžitému použití, na druhou stranu mohou i při nečinnosti zvyšovat účty za energie. Mezi tyto spotřebiče přitom patří i elektrická trouba, která vám i během „dlouhodobé nepřítomnosti“ může navyšovat rodinný rozpočet na chod domácnosti. Proto vám tedy doporučujeme, abyste ji při kontinuálním nepoužívání odpojili od zdroje, tedy ze zásuvky. To ostatně můžete činit i s další elektronikou, jako např. s televizí, případně s nabíječkou mobilu či notebooku. Daným způsobem lze alespoň částečně eliminovat nadměrnou spotřebu.
Jak ušetřit při provozu elektrické trouby?
Můžete připravovat více pokrmů najednou, případně vypnout troubu o několik minut dříve, než je napsáno v receptu. Jídlo se totiž připraví i díky zbytkovému teplu. Neměli byste také otevírat dvířka během používání (viz výše). Obecně vám můžeme doporučit vyměnit starou elektrickou troubu za novou. Nákupem nového modelu je možné ušetřit ročně třeba 330 kWh elektřiny. Pokud by vás tedy stála zhruba 9 000 korun, daná investice by se vám mohla vrátit třeba během 40 měsíců. Je to sice dlouhá doba, na druhou stranu vám dané zařízení doma pravděpodobně vydrží výrazně déle.
Zdroje: iDnes.cz, seznamzpravy.cz, elektrina.cz