Šokující odhalení: Jak výrobci klamou zákazníky u běžných potravin
Možná je kupujete celý život a ani to netušíte. Řeč o falšovaných potravinách, kterých jsou doslova plné regály. Problémem totiž není jen přemíra chemikálií v jídle, ale i levnější náhražky, které výrobci ve velké míře přimíchávají kvůli vyššímu zisku do základních potravin
Přestože na území Evropské unie může spotřebitel díky velkorysému potravinovému právu počítat s vysokou kvalitou i bezpečností potravin, existují podnikavci, kteří vymýšlejí kličky, jak předpisy obejít. Odhalit v regálech a na pultech falšované potraviny přitom pro zákazníka není vůbec snadné. A když už, je to zdlouhavý proces. Kromě toho, že výrobci i prodejci často manipulují s datem spotřeby a značí klamavě výrobky, je také pančují či nastavují surovinami, které původnímu výrobku uberou pár levelů na chuti i na kvalitě. Potraviny, na kterých chtějí své zákazníky natáhnout, falšují cukrem, levnými náhražkami kakaového másla, v případě masa dokonce vodou. Výsledkem je pak nejen zbytečný vítr v peněžence za nekvalitní předražené zboží, ale mnohdy i pořádně zkažený žaludek.
Na které potraviny si dát „bacha“?
Med, olivový olej, uzeniny, kečupy, ovčí a kozí sýry, kuřecí maso, čokoláda, džusy, a dokonce i taková lahůdka, jako je typický italský Parmezán. To jsou nejčastější potraviny, které jejich výrobci před uvedením na trh pančují. Nejčastěji falšovanou potravinou na českých pultech je med. Ten jeho výrobci často ředí, takže obsahuje příměs melasy, kukuřičného sirupu či škrobu, i když je použití jakýchkoli aditiv přísně zakázáno. Olivový olej se často smíchává s levnějšími druhy olejů, dokonce i s řepkovým. Možná jste si také koupili jahodový džem, který chutnal velmi zvláštně a rozhodně nevoněl po jahodách, ale spíše chemií. Zřejmě to bylo proto, že do něj jeho výrobce přimíchal větší podíl jablek, která jsou levnější, a jahodové aroma do něj dopravil v podobě chemického koktejlu.

Uzeniny plné separátu
Snadno falšovanou potravinou jsou uzeniny. U nich vždy sledujte podíl masa. Pozor na výrobky s masným separátem, které obsahují další nechtěný bonus. Tedy vysoký podíl vody, škrob a sóju, kterými jsou párky či salámy zahuštěné. Dalším nekalým trikem obchodníků je křehčené kuřecího maso. Jinými slovy tohle vzletné označení znamená, že je napuštěno vodou se solí a polyfosfáty. Samostatnou kapitolou je chemicky doladěné víno a ředěný burčák, kterým se dříve označoval částečně zkvašený hroznový mošt. Ten často obsahuje i desítky procent vody navíc. Kravským mlékem bývají často nahrazované ovčí a kozí sýry, sýry v hotových jídlech zase zaměňovány za levnější a méně chutnou alternativu s rostlinným tukem.

Jak pančované potraviny poznat
Hlavním způsobem, jak odhalit falšované potraviny, je pečlivé čtení etiket výrobků. Ze začátku to sice bude zdlouhavé, postupně si ale své osvědčené výrobky při nákupu zautomatizujete. Užitečnou pomůckou může být také web Potraviny na pranýři, který informuje zejména o nevyhovujících šaržích potravin zjištěných úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Nenechte se vodit za nos
Věnujte pozornost složení potravin a zemi původu. Nešvarem evropského trhu je často stejné balení potravin, ovšem s různým obsahem a složením. Přesněji řečeno potravina určená pro německý trh má jiné složení než potravina pro trh český nebo polský. Navenek jsou však obaly totožné. Vždy kontrolujte datum minimální trvanlivosti. Neřiďte se při nákupu pouze regálovými štítky či slevovými poutači, buďte obezřetní v případě výhodných koupí. Dobře si prohlédněte zejména mléčné, masné či lahůdkářské výrobky, které si chcete koupit. Pokud vykazují změny barvy, konzistence, popřípadě pachu, pak je rozhodně do košíku neházejte. Nevěřte zázračným zdravotním účinkům, deklarovaným na doplňcích stravy či v reklamě. Opatrní buďte při nákupu potravin ve stáncích a na internetu. Nakupujte pouze v certifikovaných internetových obchodech, popř. v e-obchodech, které jsou spojeny s kamennou prodejnou. Nikdy nekupujte potravinu s porušeným či znečištěným obalem, ani podezřelé potraviny, jako nekolkované lihoviny a neoznačené potraviny.
Zdroje: www.kupi.cz , www.szpi.gov.cz , www.aazdravi.cz , pikant.cz/zdravi